Банкери: Новата вълна на COVID-19 дойде по-рано и крие риск

Очакванията за бъдещата заетост в България се повишиха през октомври
29 окт 2020 21:54, Анисия Иванова
7
Банкери: Новата вълна на COVID-19 дойде по-рано и крие риск
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на икономическото доверие в Европейския съюз и по-специално еврозоната спря през октомври, преди възраждането на пандемията да наложи строги нови ограничения, които сега заплашват да върнат региона в рецесия.

Индекс на икономическите нагласи на Европейската комисия остава непроменен на ниво от 90 пункта за ЕС и 90,9 пункта за еврозоната след пет месеца подобрение. Той отразява по-слабата оценка в сектора на услугите (-0,6 пункта) и сред потребителите (-1,6 пункта) и продължаващия оптимизъм в индустрията (+1,8 пункта), търговията на дребно и строителството (+1,7 пункта).

Индикаторът за очакванията за бъдещата заетост обаче се понижава с 1,8 пункта до 89,8 пункта в еврозоната и с 1,2 пункта до 90,4 пункта в ЕС, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до България индексът за икономическите нагласи отчита слаб спад от 0,2 пункта – от 79,2 пункта през септември до 79 пункта през октомври. Очакванията за бъдещата заетост обаче нарастват от 98,9 до 100,2 пункта.

Частичните блокади, въведени в обширни части на региона, вещаят, че перспективите вероятно ще се влошат през следващите седмици. Пазарът на труда вече изглежда нестабилен.

Икономисти и инвеститори казват, че шансовете за изненадващо решение за допълнителни стимули от Европейската централна банка в четвъртък са се увеличили, въпреки че все още се залага повече на срещата през декември. Централните банкери вече предупредиха, че новата вълна на заразата е дошла по-рано от очакваното и крие значителен риск.

Докато през октомври се наблюдава „значително подобрение“ при оценката на поръчките в индустрията, според доклада на комисията производствените очаквания спадат. В услугите влошаването на перспективите за търсенето се засили, тъй като домакинствата изразяват все по-голяма загриженост за икономиката и финансовото си състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе стига сте разпространявали лъжи бе!!!Каква "втора вълна"? Няма втора, няма трета!Вирусът се държи съвсем очаквано, въпреки опитите да го представят като "уникален", точно както грипните вируси, като проявява сезонен характер.Ако все още някой се чуди как така през лятото не се изпозаразихме, като никой не спазваше никакви мерки особено по плажовете на морето, просто лятото вирусът "спи".Вижте статистиката за Бразилия например - пикът там е бил през юли - август, когато е студено.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има спестени е добре,който няма дърпа кредити.Къде обаче ще е края не се знае.
4
0
 
3
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Ами то лихвите по кредитите са валидни само за година. Банкерът е умен!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигайте лихвите тогава,да се види кой е плувал гол в басейна,без *** до оня ден..
2
3
 
5
 
! Отговори
ррр преди 3 години
Каква вълна бе измамници.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да крие риск... имали те? Няма ли те .... Ти си тъй не уловима...