Лукашенко при откриването на БелАЕЦ: Ставаме ядрена държава!

Централата е построена от Росатом и е финансирана от Москва
7 ное 2020 16:55, Анисия Иванова
60
Лукашенко при откриването на БелАЕЦ: Ставаме ядрена държава!
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко днес откри на официална церемония атомната електроцентрала БелАЕЦ, на която някои съседни страни се противопоставят от съображения за сигурност, предаде Ройтерс. БелАЕЦ, намираща се край град Астравец, е построена от руската държавна компания Росатом и финансирана от Москва със заем от 10 милиарда долара.

Тази седмица Литва изпрати до беларуското министерство на външните работи нота с призив да се спре пускането в експлоатация на централата, изградена само на 50 километра от литовската столица, тъй като според Вилнюс тя не е безопасна и застрашава цяла Европа.

Това е исторически момент. Беларус става ядрена държава, заяви Лукашенко, цитиран от местни медии. По думите му централата е нова стъпка към бъдещето, към подсигуряването на енергийната сигурност на страната. Беларус включи първия енергоблок на АЕЦ-а в обединената си енергийна система по-рано тази седмица, което накара Литва да спре търговия с електроенергия със своята съседка.

В четвъртък Латвия съобщи, че е възобновила вноса на енергия от Русия към балтийските държави, който бе спрян заради опасения, че част от електричеството се произвежда в съоръжението в Астравец.

Централата предизвиква разногласия и сред беларусите, пострадали значително от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година.

Церемонията по откриването се състоя на фона на масови протести и стачки след президентските избори в Беларус на 9 август, които според опозицията са фалшифицирани. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как приебалтийските членове на ЕС провеждат координирана и солидарна политика:1. Белорусия включи първия енергоблок на БелАЕЦ в обединената с Русия енергийна система по-рано тази седмица, което накара Литва да спре търговия с електроенергия със своята съседка.2. В четвъртък Латвия съобщи, че е възобновила вноса на енергия от Русия към балтийските държави, който бе спрян заради опасения, че част от електричеството се произвежда в БелАЕЦ.
47
2
 
9
 
! Отговори
Lyon преди 3 години
Браво на Лукашенко, така се прави политика и се мисли дългосрочно.Един пример - Германия се самопогреба с решението си да затвори всички АЕЦ в период на криза и преход към нулеви въглеродни емисии, цената на тока там хвръкна до космоса.Поздравления!
46
0
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Беларусите са по-руснаци от руснаците.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53"Беларус има по-добри показатели от нас"Беларус: 10 мил население 59 млрд долараБългария 7 мил наеселние 63 млрд долараСваляй червения каскет.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономическите шоказатели на Беларус са доста по-добри от тези на България, при положение, че ние сме много по-богати с природни дадености. Не виждам какво ви дава толкова високо самочувствие...
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус вече ядоха шарения с една АЕЦ в Украйна.
42
1
 
5
 
! Отговори
да го знайте преди 3 години
3-та СВ е пред портите
41
2
 
15
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Поздравления, Саша!!! Ще победиш фашистите !!!!
40
2
 
23
 
! Отговори
Кеф преди 3 години
Нормалната част от народът си го харесва. Лукашенко е пич. Много ме кефи. Западът да го духа. Пожелавам на Беларус всичко хубаво.
39
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Лукашенко няма идея какво е "ядрена държава". Ядрена държава е, когато имаш инсталация за обогатяване на уран, но какво да очакваме от съветски колхозник...
38
21
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Руснаците дават заеми на фалирали държави: единственото условие е да са им подчинени. Ако Беларус някой ден се освободи от руското робство тая централа ще им виси на врата като бомба със закъснител.Сега разбрахте ли защо технологична зависимост от Москва е лоша идея ужаваеми българофоби русофили?
37
1
 
1
 
! Отговори
До 39 Скептик преди 3 години
Целта оправдава средствата
36
0
 
4
 
! Отговори
До 38 Скептик преди 3 години
Интересна идея ! Те литовците какви са *** като нас същите като нищо ще опънат един кабел а на риска е ако някоя акула не го прехапе
35
2
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Цената на централата - 10 милиарда долара!
34
4
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Литва ще си прекарат ток под морето от САЩ. Ще бъде много по-евтин.
33
8
 
22
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Подобно е но има една съществена разлика. С таралясници като ф16 ще имаш само разходи по тях без приходи а с АЕЦ ще продаваш получената енергия , с част от печалбата ще връщаш кредита и ще остава и за теб. Просто е но не всеки има мозък да мисли
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее видяхте ли! 50-100 протестиращи безследно се загубиха и всичко тръгна добре!Народе! Следвай пример!!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно американците да ни дадат пари да си купим 16 броя ф-16 от тях.Хахахах!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Video or it never happaned!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Абе тия нали уж са много добре...при този диктатор, а руснаците им дават парите за АЕЦ а ...?"Ами затова са добре! Защото ДИКТУВА и няма хънтъ-мънту, ааа ууу и времли-некипели! А какъв е проблема, че братският руски народ ПОМАГА!