Не дават болничен за карантина, излизаш в неплатен отпуск

КНСБ предупреждава, че има десетки сигнали за подобен проблем
12 ное 2020 15:30,
50
Не дават болничен за карантина, излизаш в неплатен отпуск
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора, поставени под карантина, ще останат без доходи в края на годината. За това предупредиха от КНСБ пред БНР и подчертаха, че в много случаи не се издават болнични листове и работещите са принудени да използват неплатени отпуски.

До местната структура на КНСБ в Кърджали има десетки изпратени сигнали по този проблем. Работници и служители се оплакват, че не знаят какво да правят.

Най-активни в подаването на сигнали са работещи в производството и малките частни фирми.

Болничен лист на поставен под карантина не се издава, твърди синдикалният лидер Иванка Караколева.

"Първо трябва да поискат от личния направление за инфекциозност, да могат да се възползват поне от тази проба. Ако имат платен отпуск, да се възползват от него. Установени с положителен резултат не могат да си позволят ново изследване", каза още тя.

Според КНСБ неяснотите около издаването на болнични листове в ситуация на Covid-19 трябва да бъдат изчистени от РЗИ и от Областния кризисен щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е решен и е разписано точно, кратко и ясно: При поставяне под карантина, карантинираният има право да ползва болничен, който се издава от личният лекар на база предписанието, дори и със задна дата, ако карантинираният си го поиска по телефон. Ако карантинираният не иска болничен може да ползва отпуск. Някой на местно ниво се прави на интересен
38
1
 
11
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Много е просто! Те ни лъжат - ние ги лъжем,! Така е било така и ще бъде! Искат да сме в карантина ,но ...не може болничен!!! И как тогава хората да оправдаят отсъствието?!? С мили очи ли?! Естествено ,че никой няма да иска да обявява ,че е в карантина ? Каквото почукало такова се обадило! *** народ - слаба държава!!!
37
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ,който още въздиша по комунизма си е заслужил съдбата.Безнадежно е.После мрънкаме,че сме на последно място,че политиците били виновни.
36
0
 
12
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Това е безобразие! Близо година не могат да решат толкова елементарно нещо!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отново хиляди хора ще останат без препитание
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазликатаНе носеха печалба означава, че не покриваха заплатата на работника и да остава печалба от изработения продукт/свършената работа и за фирмата/в случая държавата. При нормални обстоятелства такива работни места или трябва да се закрият, или да се търси начин за печалба. При социализма работните места бяха изкуствено раздути. Да, хората си получаваха заплати, както казваш, но държавата фалира.Иначе си прав, че сега не се произвежда нищо и това също е голяма грешка.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно. Или ако е вярно, то вината е в лекарите, които не знаят как да си оформят документите. Издава се болничен лист от неразположението до излизане на пср теста. След това се издава болничен лист след отрицателен пср тест.
32
3
 
16
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
Понеже през лошият социализъм работните места били много кухи затова България произвеждаше абсолютно всичко. Както се казва от компоти до компютри.А сега през добрата демокрация работните места са много "плътни и солидни" и затова България не произвежда дори клечки за зъби. Сега и компютрите и компотите ни са внос!
31
5
 
18
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
Ама вие така и не разбрахте как ви промиха мозъците! Направиха го така че да мислите само за пари и за нищо друго. Сега ми говорите че работните места на социализма били кухи и не носели пари?Да, да сигурно.... изобщо не са носели пари. Затова хората хора тогава си построиха собствени жилища които в вие сега да живеете или пък да ги залагате да вземате заеми щото на вас все пари ви трябват. Промити мозъци сте вие!*** работни места са сега! Няма по кухо от това да работиш "от къщи".
30
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазликатаБеше си фалирала и то няколко пъти. Имаше работни места за всички, но реално бяха кухи, не носеха печалба. Съответно държавата беше на загуба и потъна в дългове. Още през 70-те нямаше пари държавата. Кофти управление, ама толкова можеха.
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще ходим на работа и ще ръсим евентуално Ковид-вирус наред!
28
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата прави всичко възможно да не се плаща на никой нищо, защото пари няма. Всичко е окрал и натъпкал в чекмедженцето.
27
9
 
26
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
Това че социализъма се бил провали и бил фалирал е част от масираната пропаганда със която ни заляха след 1989г и продължават и до днес! Социализъма построи тая държава! Социализъма изкара селяните от калта, образова ги, даде им сигурна работа, построи и жилища. Това провал ли е провал???Провалът е сега! Сега ще разберете какво е провал! Щото вече държавата е една куха черупка. Сега и да искаш да направиш нова революция и нов социализъм нямаш хора! Няма кой да работи. То само олиго*френи.
26
1
 
24
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 3 години
Борко е ларж, но само на думи.Така лесно парички не дава, понеже избори трябва да "спечели"!
25
9
 
28
 
! Отговори
До 26 AZ преди 3 години
Не са ти ясни нещата. Социализъма си работеше идеално и се развиваше много бързо.Западните държави и едрите капиталисти видяха в това голяма заплаха за империите си и внедриха агенти които отвътре разрушиха СССР.България само за 30г. от една селска и изостанала държава стана индустриално чудо. Можехме да произвеждаме абсолютно всичко със собствени сили! Включително и най сложната електроника. Ти даваш ли си сметка какво означава това? Означава независимост и сила! Затова ни атакуваха.
24
3
 
8
 
! Отговори
СДС преди 3 години
Който не скача е-болен от Ковид!!
23
8
 
16
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До AZГорбачов го събори социализма.Иначе идваше руската армия тук ... край ... !Българите не скачаха през соца като чехи, поляци и унгарци,щото бяха с по-добър живот от днешния Геноцид.
22
1
 
29
 
! Отговори
Умен Министер преди 3 години
Който лекар издаде болничен на карантиниран от Ковид -ощетява Държавата и НЗОК!! така няма да останат пари за Частните Болници с виртуални пациенти и нема да има какво да се краде!! Това е Просто Безобразие!!
21
1
 
11
 
! Отговори
AZ преди 3 години
До Разликата---------------------------Ами що го съборихте вие *** този хубав социализъм,бре. Нали вашите другари го събориха,махнаха оня правешки *** и станаха първи капиталисти.И сега сложихте пазвантина му да ни управлява. Какво ревете,а.
20
20
 
1
 
! Отговори
Мерджана преди 3 години
Дишат си пръдните по чалготеките и барове, после се тръшнал болен и иска някой да му плаща за ядене, пиене и битови разходи, най- много може да се хване за палците.