КПКОНПИ иска глоба за екскмета Камбитов от 10 000 лв.

Продал два общински имота на своя фирма, докато бил кмет
25 ное 2020 15:03, Анисия Иванова
16
КПКОНПИ иска глоба за екскмета Камбитов от 10 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов. На днешното си заседание тя му наложи глоба от 10 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата получената материална облага 87 627 лв. Решението не е влязло в сила, съобщиха от антикорупционния орган

Проверка, започнала през 2019 година, е по неуточнен от комисията "Цацаров" сигнал на орган на съдебната власт. Тя е установила, че докато е бил кмет на Благоевград, е продал два имота - частна общинска собственост на фирма „Старт 2015“, на която после е станал собственик.

Едноличен собственик на капитала и управител на фирмата е жена с инициали Р. Ш. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, Ш. закупила от Камбитов поземлен имот в Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на "Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш. в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на парите, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на И.Б., като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р.Ш.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт 2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ ООД със съдружници – Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота – частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Събрани са доказателства за дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт 2015“ и Камбитов, което внасяло съмнения в обективността и безпристрастността му .

Атанас Камбитов e бивш дeпyтaт oт ГEPБ и двa мaндaтa кмет на Благоевград. Той загуби на последния местен вот oт Pyмeн Toмoв от БСП, а малко след това напусна партията.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната жалка поръчка
11
0
 
2
 
! Отговори
Фактите ! преди 1 месец
Глоба , ама от 1 милион , а не 10 лева !?За него това са си 1 стотинка !
10
1
 
1
 
! Отговори
''наказани преди 1 месец
Само ''глоба '' ЛИ ?

Затвори няма ли , тези имоти за 5 лева ли са ?
9
1
 
1
 
! Отговори
Бат Жорж преди 1 месец
Това за него нищо не е
8
0
 
6
 
! Отговори
Do 7 преди 1 месец
Този е мултимилионер.
За 2 мандата в Благоевград, идея си нямате колко открадна.
7
2
 
2
 
! Отговори
ALP преди 1 месец
Много удобно точно сега преди частичните избори да го подхванат. Явно след като влезе при Цветанов много се уплашиха да не загубят областен град и веднага го нападнаха.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще прави сега, извън политиката? Какво правят по принцип политиците, когато напуснат играта, а са далече от пенсия? Горкият. Всички бивши авери ще се отметнат от него и ще се чувстват неловко в негово присъствие. Защото няма нищо по-жалко от провален политик!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3
Как да не е, ма, тва е най-големият крадец в страната, повече краде и от любовника си Бойко Методиев Борисов!
4
4
 
1
 
! Отговори
Тото преди 1 месец
A КПКОНПИ го разлседват чак сега, като е обществена тайна какви ги е вършил? Може би, защото до преди няколко месеца все още беше от ГЕРБ, но от както мина в другата редица вече няма да го пазим, а ще го разфасоваме...няма лошо, ако не беше късно.
3
1
 
3
 
! Отговори
минувач преди 1 месец
ох какъв добър човек и държавник! той само е одобрил едни общински терени (значи на нас, не особено умния народ) да бъдат продадени на минимална цена - на самия себеси!

Куде е тук 'конфликата на интереси", а?
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кмета на Симитлий не е такъв човек....
1
3
 
4
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Единствените наказвани от КПКОНПИ са неплатили рушвети навреме. Престъпна структура, в която беси и коли по-малко тъпата версия на Гешев!