Става все по-топло: Очаква се 2020 г. да е най-топлата в историята

Ноември в Европа бе с най-високи температури, откакто се правят измервания
7 дек 2020 17:15, Петя Славова
24
Става все по-топло: Очаква се 2020 г. да е най-топлата в историята
Снимка: БГНЕС

Миналият месец е бил най-топлият ноември в Европа, откакто се правят измервания, съобщи службата на ЕС за наблюдаване на температурата чрез сателити, предаде АФП.

Службата за климатични промени "Коперник", която анализира температурата на повърхността на Земята и въздуха е установила, че ноември 2020 г. е бил с 0,8 градуса по-топъл от средното за 30-годишния период 1981-2010 г., което е с над 0,1 градуса над предишния рекорд.

А температурите през есента в Европа (септември-ноември) са били с 1,9 градуса над тези в 30-годишиня период и с 0,4 градуса повече от средната през 2006 г., която досега бе най-топлата есен.

"Тези данни са в унисон с дългосрочната тенденция за затопляне на глобалния климат", посочи директорът на службата Карло Буонтем, цитиран от Нова тв.

"Всички политици, които си поставят за приоритет смекчаване на климатичните рискове, трябва да видят в тези рекорди сигнал за тревога и да обмислят по-сериозна как най-добре да изпълнят международните ангажименти в Парижкото споразумение от 2015 г.", добави той.

Сделката, която този месец става на пет години, налага на страните да ограничат повишаването на температурите "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Миналата седмица Световната метеорологична организация обяви, че 2020 г. е на път да стане най-топлата година откакто се правят измервания.

Службата "Коперник" посочи, че тази година върви към изравняване на рекорда, постигнат през 2016-а.

Анализът на нейните сателитни снимки показва, че ледът в Северния ледовит океан през ноември е обхваща втората най-малка площ от 1979 г., когато започва събирането на такива данни.

"Тази тенденция е обезпокояваща и откроява важността от цялостно наблюдение на Арктика, тъй като регионът се затопля по-бързо от останалата част на света", посочи Буонтемпо.

Температурите в Арктика и по-голямата част на Сибир са били значително над нормалните миналия месец, по-високи от нормалните са били и в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата час от Австралия, посочва службата "Коперник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
Warnings about CLIMATE CHANGE with digital holographic video scanners and white radioactive car scanners /led,xenon,halogen,lazer/Тестове с мъгла и токсични газове над София и други региони ДОКАЗВАТ ВИНАТА НА НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В ЧОВЕШКИТЕ ДЪРЖАВИ..Открити са милиарди тежко вредни анти климатични и анти земни оръжия>Нови скенери на камиони режат зверски биосферата от София към Пловдив в момента..да се проследят от сателити...
20
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
АмАН От терористи манипулатори...В момента природата готви сценарии за най безопасно ликвидиране на развъдени НЕПРАВИЛНО ХОРА С ПЕТ ПРЪСТА НА Ръце и крака..Милиони духове на ЗАЛЕДИТЕЛИ ТЕстват огромни региони чак до Дубай заради тежки увреждания на Земята и климата с дигитализация и white car scanners.Има откат от биосферата срещу превръщането на огромни региони в ледени пустини...
19
0
 
1
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Това лято сенника го сложих чак на 10 юли!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Януари и февруари 2021 г. с по минус 20 градуса Целзий за 59 дни ще компенсират топлия ноември 2020 г.
17
3
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Това някаква шега ли е? та първите топли дни бяха средата на юли, до края на юни бяхме с якетата
16
2
 
6
 
! Отговори
Не Ви Вервам преди 3 години
за това ли до вчера беше Минус 8 и се хлъзгахме по заления и неразчистен заледил се сняг?!
15
4
 
5
 
! Отговори
Сорос към журналисти преди 3 години
Съсредоточете се върху КОВИД, не отмествайте фокуса към маловажни теми, като глобалното затопляне!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайки сметката си за парно забелязвам обратното. Топлофикация не мисли така.
13
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Искам минимална температура 15 град,а максимална 25 град.
12
0
 
8
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Що за прогноза е да кажеш, че изминалата година е била най-топлата ....
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер. По топло да става. Добрата новина е това
10
2
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Как да обясниш на простолюдието, че не мое си праи к'вото иска, как ? Всъщност, защо изобщо трябва да им се обяснява каквото и да е. Полуграмотни типчета луди по хамериканската мечта....
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова беше топла че умрях от студ, да не говорим че лятото беше не толкова топло, предишни години са били с пъти жега.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи в какво вярвате, май почнаха да прилагат Плацебо ефекта не само в медицината. Тръмп например каза че не вярва в климатичното затопляне, може би иска да ни каже нещо, но няма право да ни каже. Тоя вирус е същата работа, ума въздейства над тялото по някакъв начин. Който разбрал - разбрал.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в Германия и мога да кажа, че миналата година беше определено по-топло. А за ноември, точно това си говорихме с жена ми, че таъкв студен и мрачен ноември от няколко години не е имало. Не знам какво точно са мерили тея.
6
2
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Миналата година беше по-топло. Играхме навън на 1 януари тенис 2 часа. Печеше яко.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази информация се появява на всеки няколко месеца, само източникът и датите се сменят. И това е вече повече от 15 г. Ако всички тези информации, публикувани през годините, бяха верени, температурата през лятото трябва да е 60 градуса, а през зимата 30 градуса.Моите уважения, но структури като IPCC не веднъж са хващани в манипулация.
4
0
 
13
 
! Отговори
затоплист преди 3 години
Дано и на затоплянето не сложат данък ...
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да е вярно. Полетите спряха, небето се изчисти и топлината се излъчва обратно в космоса.В Алпите вали сняг и трупа на преспи, а още не сме средата на декември.Нещо статистиката издиша, така ми се струва.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На климатичните промени изобщо не им пука дали сме ваксинирани.