От Хърватия: Щетите са огромни, организацията е забележителна

Има страшно много срутени къщи и хора без подслон
31 дек 2020 09:48, Елка Василева
26
От Хърватия: Щетите са огромни, организацията е забележителна
Снимка: архив, БГНЕС

Организацията в Хърватия е на забележително ниво. Щетите са огромни. Хората, които страдат, са много. Така описа картината след земетресението в Хърватия ръководител на представителството на Европейската комисия там Огнян Златев.

Златев подчерта, че добрата организация е не само на институционално ниво, но и като граждански инициативи в социалните мрежи.

Колони с микробуси и автомобили с доброволци идват от цялата страна, за да помагат. Редом с представителите на Червения кръст са се включили и футболни агитки.

Още по темата

Има страшно много срутени къщи и хора, останали без подслон, разказа Огнян Златев пред БНР.

Днес министерството на туризма на страната изпраща още сто мобилни къщички, армията е предоставила свои казарми, хора отварят собствените си домове за останали без покрив.

Паралелно с почистването на развалините екипи от министерството на строителството обикалят пострадалите райони. В ход е кампания за набиране на доброволци инженери, допълни Златев.

„Редът е налице. Това, което е притеснителното, е стресът. Земята все още се тресе. Само от снощи досега има трийсетина и повече труса, които се усещат. Това е най-големият проблем, с който трябва да се справят хората,“ обясни Златев.

Има изпратени на място лекари, психолози, специалисти, които да работят основно с малките деца, посочи още Огнян Златев.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мда 19България не е в земетръсна зона, но ако се случи едно стабилно земетресение, ще паднат доста нови кооперации :) Разбира се не пожелавам това, но новото строителство си е под критика.
19
0
 
8
 
! Отговори
Жанна Георгиева преди 3 години
Начо,Начо,ние не можем да стигнем хърватите никога като поведение,защото сме чалгари и мутри.
18
0
 
7
 
! Отговори
Жанна Георгиева преди 3 години
Това ако стане в България ще има обществена поръчка. Браво на Хърватия! Господ да пази Хърватия!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако стане в България ще настане хаос по всички институции защитите просто не работят от години
16
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ако в БГ стане такова земетресение-много нови сгради ще паднат...
15
3
 
5
 
! Отговори
Стар виц преди 3 години
Американеца, руснака и бай *** пътували със самолет.Подал американеца ръка навън и казал:-Над щатите сме, напипах статуята на свободата.След малко подал ръка навън руснака.-Над Москва сме, напипах петолъчката на Кремъл.Дошло ред и на нашенеца, подал ръка навън, прибрал я и казал:-Над България сме.-Как позна бе? - учудили се другите.-Ами откраднаха ми часовника.
14
2
 
3
 
! Отговори
От България преди 3 години
Щетите са огромни, организацията я няма никаква. Освен тази по "усвояването".
13
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Повече поражения по сградите отколкото по хората при водородната бомба!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУ НАС АКО СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО ДЪРЖАВАТА ЩЕШЕ ДА ДАДЕ ЕДНИ МИЛИОНИ НА НАШИ ХОРА "БИЗНЕСМЕНИ"УЖ ДА РАЗЧИСТВАТ ОТЛОМКИТЕ ОТ КЪЩИТЕ А "БИЗНЕСМЕНИТЕ" ОТ СВОЯ СТРАНА ЩЯХА ДА ИЗПОЛЗВАТ ТЕЗИ СРЕДСТВА,ЗА ДА ЗАКУПЯТ ДЖИПОВЕ И АПАРТАМЕНТИ НА СВОИТЕ ЛЮБОВНИЦИ!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, ако беше станало, онова, ако беше станало у нас. А бе хора, вие не виждате ли, че техните къщи са на по 200 години без железобетон?!.... И от 150 години Харватска не е виждала такова земетресение. Аааааа...
10
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
В НАЧАЛОТО НА 2011-ТА ЯПОНИЯ ОБЯВИ, ЧЕ Е ПОСТАВИЛА СИСТЕМИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ХААРП НА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА ЯПОНИЯ!МЕСЕЦ СЛЕД ТОВА ПОСЛЕДВА ХААРП УДАРИ В ОКЕАНА И ПОСЛЕДВА ПРИЛИВНА ВЪЛНА И АВАРИЯТА ВЪВ ФУКУШИМА!-------------ХААРП Е ИСТИНСКИ ИМА СНИМКИ ОГРОМНО СЪОРЪЖЕНИЕ Е НА ФАЩ И Е РАЗПОЛОЖЕНО НА КИЛОМЕТРИ ПЛОЩ)!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас ако беше станало недай боже щяха да крадат от средствата за възстановяване
8
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2020 ХЪРВАТИЯ НАПСУВА ФАЩ И ИМ ОТКАЗА ПУБЛИЧНО ДА ИМ КУПИ САМОЛЕТИТЕ КАТО ИМ КАЗА ДА СИ .... И ДОРИ НЕ СЕ СРЕЩНАХА С ПОМПЕЙО ДА ОБСЪДЯТ ВЪПРОСА!!!-------------------ФАЩ ИМА ХААРП И ГО ИЗПОЛЗВА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ПЕРНИК! МНОГО СВИДЕТЕЛИ ИМА НА ЛИЛАВАТА СВЕТКАВИЦА!!!----------------ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ХААРП МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ТАКОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!!!ДРУГИЯ ПЪТ ДА ВНИМАВАТ КАК СЕ ДЪРЖАТ С ФАЩ!
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стига с тая хърватия а?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако беше станало в държавата на макетата, щяха циврят и да си сърбат coпoля докато се оглеждат за някоя милостиня, като сираци. Затова умните хора са измислили съюзите между държави и солидарността. Както един човек не може да се справи с всичко и не живее изолиран от обществото, така и всяка държава поотделно, също не може.Браво на всички доброволци!
5
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И защо едни сгради са непокътнати а други са се сринали!!!КОЙ ПАК Е СТРОИЛ СГРАДИТЕ С МОРСКИ ПЯСЪК!
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали и Боко обеща да им дари 100 000 евро помощи на хърватите, значи всичко им е наред, да не се плашат
3
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
И за такива случай трябва една държава да има армияЧалга племето още не е достигнало този етап на развитие
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 С Хърватия сме на една тектонска плоча, близо е до нас, европейска членка, хуманно е, още да ти обяснявам ли, многознайко? Не е вярно, че други земетресения не са отразяване в медиите.
1
18
 
4
 
! Отговори
Начо Културния преди 3 години
Опустошителни земетресения по други континенти минават с много по-малко медийно отразяване, а в Хърватия сякаш се е случило бедствие от библейски мащаб.