Какъв урок ни даде биткойн за рисковите инвестиции?

Той може и да се окаже подходящ дори за най-консервативния портфейл
30 яну 2021 20:40, Красимир Ангелов
35
Какъв урок ни даде биткойн за рисковите инвестиции?
Снимка: Bloomberg

Независимо дали вярвате, че биткойнът по своята същност е безполезен или би могъл в крайна сметка да достигне 650 000 долара, няма съмнение, че той се е превърнал в клас активи, представляващи голям интерес за инвеститорите, пише Стюарт Троу в свой анализ за Bloomberg.

Миналия месец дори водещ мениджър на активи препоръча включване на криптовалутата в диверсификацията на пенсионните спестявания.

Но ако биткойн вече си извоювал място, какво означава това за вашите лични финанси и инвестиции?

На пръв поглед биткойн не може надеждно да съхранява стойността на богатството, със сигурност не носи и доходи. Той обаче притежава две характеристики, които биха могли да го направят подходящ дори за най-консервативния портфейл, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Първата е неговата волатилност. Мнозина гледат на волатилността на биткойн с ужас. Всъщност Органът за финансово поведение на Обединеното кралство многократно е предупреждавал инвеститорите да изключват криптовалутите точно поради тази причина. Между декември 2017 г. и декември 2018 г. цената на биткойн падна с почти 85%. Но от този момент той се е увеличил повече от десетократно. Така биткойн доказва и, че колкото по-голяма е волатилността на инвестицията, толкова по-големи може да са загубите, но толкова по-голяма е и потенциалната възвръщаемост.

"Ако бях инвестирал един процент от пенсионните си спестявания във фирма от  FTSE 100 преди година, щях да си загубя времето. Моята инвестиция би била твърде малка, за да спечеля нещо съществено, дори ако акциите поскъпнат с 20% или 30%", посочва Стюарт Троу. Всъщност FTSE дори отчита спад през миналата година.

Волатилността на биткойн предлага по-голяма възможност за значителни печалби, като същевременно се ангажира само същата малка, управляема сума. През изминалата година цената му се е увеличила повече от четири пъти.

Друга ключова характеристика на биткойн е, че той не е инвестиция, при която може да се използва ливъридж (заемни средства). Така евентуалните загуби от биткойн се ограничават до първоначалната инвестиция.

Именно относителното отсъствие на ливъридж беше разликата между спукването на dot-com балона през 2001 г., което доведе до лека рецесия, и финансовата криза от 2008 г., която почти унищожи целия банков сектор. Въпреки че през 2001 г. имаше дълг, повечето загуби бяха направени от инвеститори с "реални пари".

Биткойнът със сигурност не е за всички, като се вземе предвид и спада в цената му от 10 000 долара от 8 януари. Повечето финансови съветници със сигурност не го харесват.

Но ако имате малко излишни пари, които можете да си позволите да загубите, вероятно има и по-лоши неща, които можете да си купите в момента от най-популярната криптовалута в света, пише Стюарт Троу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Сигурен съм че тези които ще инвестиррат тези пари дошли от небето ще са едва 1-2%, останалите ще накупят трошки от автосалоните и евтини пpоститутки от интернет. За разлика от нас 70% от американците купуваха акции с тези подарени пари."Пълни глупсоти ...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕКСПЕРТМхм ... това 2011 някой го коемнтира. Не знам дали еше ти, ама ... същия загубеняк.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Ами мисля, че няма да я питат много-много. Свърсши се с правителствения терор.
26
2
 
4
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Убития койн е зарибявка. докато шараните се набълбучат и после ше дръпнат кукичката. и ше има квичене до небесата от кo4чините .
25
2
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
До АнонименКойто ги купува и сега ще ги купи и на милион няма разлика.Имай впредвид,че стане ли милион ще има причина за това,а няма да е хрумване на някого просто ей така!
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза ,че при работа с долари има такси, при биткойн - не ,коя ли ще е тази държавна икономика ,която ще приеме този начин на функциониране..и пак тикате работата ,че в САЩ ,тези с милионите ,са глупави , ще купуват биткойни за милиони от нас ,дето ще ги купим за има -няма 30-50 000 , като разбирате от тези неща продавайте , вкарайте инвестиции тук от печалбите ,че лайци като мен като отидат в болницата да не чуват думите на един герой на Алеко-"Чичо, дай пет пари" въпреки осигуровките
23
2
 
3
 
! Отговори
до предния преди 3 години
Грешно разсъждаваш. Не *** ще купуват Биткойн, а големи картели, банки и други с излишни активи над 1 , 2, 5 милярда...Тъй като бясно се печатат пари на тон, рано или късно инфлацията ще се покаже с пълна сила, освен ако не уютът от корона...достатъчно хора, за да балансират икономиката и да няма търсене което да не може да покрие производството. Така, че и на 1.5 милиона USD за биткойн ще има кой да го купи. Въпросът е ...s 2 милиона USD какво ще можеш да си купиш ...след такси..
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Йвайло , въпросът е не ,че ще олекнем с 2000лв или 20 000лв ,не пишеш кой ще ни купи биткойните ,ако са станали 1 милион?? Требе да е по- голям *** от нас , дето семе прежалили 20 000 или 200 000..ама викаш *** - бол ..там е надеждата , тъй че Надежда има ..имаче убаво обясняваш как ставаме още по- големи ***
21
2
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
Как да обясниш на ***,че когато сменят телефона на 2 години също губят доста пари сметнато в дългосрочен план от около 10-15 години.Абе умници запитайте се какво ще стане ако0 си купите биткойн на 2000лв примерно и да кажем изгубите всичко?Отговорът е НИЩО няма да стане не е фатално и без това ги давате за глупусти..Но ако биткойн удар 1+ милион долара какво ще стане?Отговорът е ще вземете десетки хиляди долара печалба!!!Кокто вече си е купил биткойн знае за какво говоря:)Трябва и риск!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя биткон , достатъчно е ноември да бяхте купили акции на Боинг на 90$, на АМД на 40 или на Микромек на 130- стабилни фирми с бъдеще и удвоена цена .
19
2
 
5
 
! Отговори
Понци схема преди 3 години
До WizardДали пък големите риби не купуват така, че да разберат всички и да ги последват за да помпят цената, а да продават на върха анонимно и по малко за да не се срине пазара ? Как мислиш ? В момента хедж фондовете се са шортнали повече биткойни, отколкото са налични. Така, че прави си сметката какво следва
18
1
 
10
 
! Отговори
0.9 преди 3 години
Единия обяснява как бил крадял ток и си купил коли,че и му останали.другия обяснява как бил чул как някой си в германия или австрия бил направил 500 евро за ден щото бил купил акции през трейд републик пък той решил да обясни на другите че така и етериум имало не само биткойн, нищо че с въпросното приложение никакви такива неща не са възможни. Трети били му платили сметка в биткойн ама той нито хабер имал мито уолет ама нали като ларж сервитьор по българското черноморие за 5 минути на сляпо
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11:trade republic не е активна в бг.
16
2
 
6
 
! Отговори
Урокът е преди 3 години
Риск печели, риск губи! Който рускува, пИчели. Който не рискува, Ни пИчели.Честито на печелившите.
15
8
 
7
 
! Отговори
сервитьор преди 3 години
До Тарикат..Аз тарикат ли съм .....или *** ?????Преди много...много време...като сервитьор .един странен тип .ми предложи да си плати сметката с биткойни ! Нито знаех за тях...нито чувал . но понеже сметката беше малка - приех . Бях забравил за тях....а съвсем случаино реших да попитам - в. " Орча Купел -с-у тр. депо . ЩЯХ ДА ПАДНА - МОЖЕХ ДА СИ КУПЯ АПАРТАМЕНТ !!!
14
3
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Трейдарите ще намалят волатилността .Ще се печели по малко от разлика в курсовете но ще става за търговия. А нали това е идеята .Държавите и банките да не могат да ни ограбват. Гледайте ко стана с долара .Еврото и лева са на същия хал .Печатали печатали та са забравили .Така или иначе криптовалутите винаги ще поскъпват щото не печатат толкова много колкото държавите.
13
2
 
15
 
! Отговори
Фундаментен анализ преди 3 години
Гатанка: Що е това нещо, цената на което му се влияе от сантименталните нагласи на хората?Бай ви Мъск пише #bitcoin в профила си в Туитер, и цената на въпросния Биткойн за часове скача с няколко десетки процента. Утре ако той напише #sellBTC, цената ще се срине за секунди!По същия начин наивниците от wallstreetbets вдигат цените на акциите на компании, които са почти фалирали. Да, но за да спечелят пари, те просто трябва да продадат тези акции. Ако всички тръгнат да продават, цената ще срине!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Само дето няма как да знаеш кога е дъното и кога върха.
11
2
 
11
 
! Отговори
Wizard преди 3 години
Биткойнът ще е "жив" до около 2099 г. Това лято го чакаме на 118 000$. Зад което работят огромни ресурси, както и финансови инструменти привлекли над 480 000 000 000 $... Тези богати хора, искат да имат още 480 милярда. Колкото е по-голяма една риба, по гладна става. Та тези инвеститори, НЯМА ДА ДОПУСНАТ някой да им изяде "храната". Ще има загубили, да, но ще има и хора с по 2 -10 милиона от въздухът.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът няма нужната култура за да инвестира, говоря за 98% от българите. Представете си че на българите бяха раздали покрай коронакризата по няколко хиляди долара като в САЩ. Сигурен съм че тези които ще инвестиррат тези пари дошли от небето ще са едва 1-2%, останалите ще накупят трошки от автосалоните и евтини пpоститутки от интернет. За разлика от нас 70% от американците купуваха акции с тези подарени пари.