42% от хората пият алкохол от скука по време на пандемията

Отчита се ръст и в продажбата на наркотици
7 фев 2021 13:00, Ния Христова
32
42% от хората пият алкохол от скука по време на пандемията
Снимка: Pixabay
Заведенията да са затворени и празненства на обществени места да няма, но консумацията на алкохолни напитки по време на пандемията се е увеличила, показват данните на Global Drug Survey, цитирани от "Дойче Веле". За проучването през май и юни са анкетирани 58 811 души от 11 страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания. 43% от тях казват, че пият алкохол по-често, а 36 на сто - че пият в по-големи количества.
 
Информацията съответства и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия. Те отчитат ръст в консумацията на алкохол, цигари и наркотици. Това от своя страна води до увеличаване на психическите проблеми. Шестима от десет терапевти казват, че техните пациенти все по-често имат проблеми с алкохола. 
 
Отчита се ръст и в употребата на наркотици. Една трета от експертите отчитат повишена употреба на канабиноиди, кокаин и халюциногени. Най-засегнати са тези пациенти, които и преди кризата са имали психични проблеми или проблеми с алкохола.
 
Когато чашата се превръща в бутилка
 
Проучването на повдига въпроса за изпиването на чаша бира или вино вечер, а за проблемът, когато чашата бързо и редовно се превръща в цяла бутилка.
 
По вриме на пандемията, която изглежда безкрайна, мнозина са притеснени за здравето си, за приятелите и роднините, за препитанието, а когато притесненията или скуката нараснат, все повече хора посягат към бутилката. Дори и през деня. Поради изолацията и работата вкъщи на мнозина им липсва социален контрол - през уеб камерата миризмата на алкохол не се усеща.
 
В Global Drug Survey анкетираните посочват като най-чести причини за увеличеното пиене, че "имат повече време за това" (42%) или просто "от скука" (41%). Някои пък посягат към алкохола, за да тушират страховете и притесненията, предизвикани от коронавируса.
 
Обичайните средства за справяне със стреса като излизане или спортуване, сега често се заместват от алкохола. Спиртните напитки ще спрат за известно време тревогите, но в дългосрочен план рискът от алкохолна зависимост се увеличава, предупреждават психолозите, информира "Дойче Веле".
 
Всяка чаша състарява
 
Засегнати са не само хората с дългогодишни проблеми със зависимостите - притесненията, самотата, скуката и промяната в ежедневието могат да създадат проблеми и на тези, които до момента не са залитали. А когато пиенето стане ежедневие, връщането назад е трудно.
 
СЗО докладва, че алкохолът причинява смъртта на три милиона души по света всяка година, около един милион от които в Европа. Затова Германският федерален център за здравна просвета препоръчва да останете трезви поне два дни в седмицата - защото дори една или две чаши вино могат да причинят трайни щети.
 
Изследвайки мозъците на над 17 000 починали възрастни хора, невролозите от университета в Южна Калифорния установяват, че консумацията на алкохол ускорява свързаните с възрастта увреждания и нарушава паметта и интелигентността. Изчисления им показват, че всяка чаша алкохол състарява човешкия мозък средно с една седмица.
 
Сърцето също не остава незасегнато от интензивната консумация на спиртни напитки, тъй като алкохолът нарушава електрическите сигнали, които регулират сърдечния ритъм. Изследователи от Южна Корея са доказали, че трайната консумация може да превърне проблема в хроничен.
 
Но има и добри новини: чрез значителното намаляване на консумацията на алкохол, рисковете за здравето могат да бъдат ограничени за относително кратко време. Черният дроб например се възстановява сравнително бързо, при условие, че вече не е непоправимо повреден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Азът преди 3 години
Някои пият от мъка,други от радост,трети от рано сутрин...аз пия от малък!:)
25
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
Пиели от скука!Някои пиете от скука, други пием от сутринта!:)
24
0
 
3
 
! Отговори
НАПРОТИВ! преди 3 години
Алкохолът е чудесно средство за вътрешно дезинфекция. Купил съм си ром и си попийвам по една глътка 3-4 пъти на ден срещу вируса. Иначе, на тези които им е скучно трябва да се преборят с мързела си, има толкова много интересна информация в интернет или пък книги за четене през зимата.
23
1
 
4
 
! Отговори
спрял от години преди 3 години
Преди всяка нова чаша, всеки да прецени дали наистина има нужда, защото след първата вече не решава сам/а. Едно време хората са пиели на празници, сватби, погребения, а и много са работили физическа работа. Тук там е имало "пияница". Сега има много достъпен алкохол и то коварни питиета-водка, скоч уиски, бърбън, джинове и т.н.-всички могат да се пият без салати/мезета. Интересно е, че по-малко се алкохолизират в Италия, Франция.., но само във винарските райони. Май само червеното вино е ОК
22
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Алкохолици!...
21
0
 
8
 
! Отговори
Кой,както преди 3 години
иска,така да го разбира,избира и намира?!?Да си пие от скука,мъка,от сутринта или от вечерта?!?Всеки отговаря сам за себе си,както всяка коЗа или оФца за своят си крак?!?В крайна сметка служителите от траурните агенции и гробарите,и те са хора,и те имат семейства,които трябва да хранят!?!За едните бизнес,за другите работа,но всички трябва да печелят?!?За там ред няма и никой няма да живее с орлите,както се казва:"Да забие кол на света",ама и да умреш без време,като *** от пиене,не си е работа!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни пият от мъка а други пием от сутрин.
19
2
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Спрете да манипулирате аудиторията ! Пием си контролирано и систематизирано. И при Бай Тошо беше така. Кво не ви харесва? Ама пишете си, не ми пречите на глътката.
18
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ами не е от скука! поркам си щото ми се порка!
17
3
 
5
 
! Отговори
По-добре пийте преди 3 години
Но не правете секс, за да не създавате деца в условия на епидемия.
16
4
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
за тва пийте си биричката или винцето, спиртните ги оставете, е малко ракийка е полезно ....
15
4
 
12
 
! Отговори
Билбо преди 3 години
Дойче Зеле пак се е изтропало.Пиенето не е за да пребориш скуката, а за кеф. Освен това мори и всякакви вируси. Я изжули няколко мастики и влез в болнична стая със заразени с ковид. Короната само като те подуши и ще избЕга с 200.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пият от скука, а па я пием от сутринта.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз току що си взех два литра Каменица тъмно и мезе ще си я изпия до пет часа. Дано не ми се налага да ходя за друга, че утре трябва на работа да се ходи.
12
8
 
5
 
! Отговори
Здравословения начин преди 3 години
на живот, иска силен дyx/характер и желязна дисциплина.А всеизвестно е, че днешните българи... ги нямат като цяло!Нямам нищо против чаша червено качествено вино, дори папара с такова вино за закуска.Толкоз !Виждал съм здрави българи работари, как си скапват психиката и тялото от ракия напр.
11
8
 
7
 
! Отговори
Много се пие в Бг ! преди 3 години
Пиещи на 50+ изглеждат като старци.
10
14
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Като искат да скъсят живота си и да умрат по-скоро тяхна си работа. Надарени сме със свободна воля.
9
3
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
По-добре червено.В него има повече антиоксиданти
8
2
 
8
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
Бялото вино алкохол ли е?Изкажете се експерти.
7
0
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Стоянов,питай бившите шефове на ГДБОП,които бяха хванати да покровителстват наркодилърите,те най-добре знаят.Ама нещо ги покриха в дън гори тилилейски,та едва ли ще ги откриеш.