Раул Кастро се пенсионира, една ера приключва за Куба

Кой ще поеме юздите на партията след него?
Обновена: 17 апр 2021 19:53 | 17 апр 2021 19:52, Веселина Йорданова
90
Раул Кастро се пенсионира, една ера приключва за Куба
Снимка: БГНЕС

60-годишното управление на братята Кастро в Куба приключва. 89-годишнияг Раул Кастро потвърди, че се пенсионира и предава ръководството на Комунистическата партия на по-младото поколение, цитирам - "изпълнено със страст и антиимпериалистически дух".

Пред неколкостотин членове на Комунистическата партия на историческия конгрес Раул Кастро обяви, че напуска поста първи секретар на Централния комитет - най-влиятелния пост в Куба. Той осъди, по думите му, икономическата война на Вашингтон срещу Куба, визирайки икономическите санкции, в сила от 60-те години на миналия век, но и подчерта:

"Потвърждавам на този Конгрес на партията, че ще развием показващ взаимно уважение диалог и нов вид отношения със Съединените щати, без намерението Куба да се отказва от принципите на Революцията и социализма, за да постигнем това".

Юздите на партията ще поеме 60-годишният Мигел Диас Канел, който от 2018-а е президент. Предшественик на тази длъжност беше Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г. на 90-годишна възраст. Официалното предаване на властта се очаква в понеделник.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати не планират незабавна промяна в политиката си спрямо Куба, предаде БНР. Разсекретени документи на ЦРУ показват, че първият опит за покушение срещу Раул Кастро е бил през 1960-а, когато на пилот са били предложени 10 000 долара, за да организира злополука. Мисията обаче е била анулирана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: кубаРаул Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Како преди 3 години
Сийке
23
1
 
0
 
! Отговори
Не сме преди 3 години
От дашните
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли. Таман Бойко дигна пенсиите.
21
1
 
0
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Феодален
20
3
 
6
 
! Отговори
Дайте рая на преди 3 години
Комунистите-ще го направят пущинак.
19
1
 
0
 
! Отговори
Надьхване преди 3 години
На хората
18
2
 
0
 
! Отговори
Нима преди 3 години
Си вьобрази че си фактор за революционен плам и изнудваш хората които ме назнаачават и ги подкупваш това всеки го знае просто не се пуска лесно кокала и на никойне му се влиза в затвораЧист реваншизьм но защо ни потърсиха тогава
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛекарПак те питам, по какво се познава това "качество"?Явно не е по-заявеното място, защото ако наистин беше такова, при положение че са тропически рай, щяха да бъдат нумеро уно. Вместо това кретат зад Албания.
16
5
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Защото може само да си мечтаете за кубинско здравеопазване, безплатно и качествено, а мен ме боли, аз безплатното го оставих, но не всеки има възможност да си позволи услугите ми.
15
1
 
0
 
! Отговори
Тази преди 3 години
Фейсбукзвезда обяви пьрво пьрво ните си вьв шизофрения и левкимия и биеше и уби майка си и всичките си крьвожадни роднини сега се проектира вьрху нас и то само защото нейния син е. Отявлен гей Абгащите са ми здравиИзследванията нямам спинТровиха ме фарсови сьюзнициНе сме емигранти родени сме вбьлгария софияНе сме *** нито евреи отмьщават ми за прегрешения в младостта и т.н.Но тази жена не преживя нещо и тя си знае какво и никога не я отразих лично аз нея
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоХаваи са един от традиционните райони за почивка на американците ... и не се редят на опашки за олио, а заплатите им не са 12 долара.Не знам колко "революционен плам" трябва за да разбереш, че едните са ЯКО прецакани.:)))))
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛекарНие сме на 75то, но не сме тропически рай, и по думите на *** имаме най-лошото здравеопаване в Галактиката, тъй че явно като за 4то най-добро здравеопазване са доста назад от повечето развити страни.Все пак, въпроса ти показва, че не си толкова глупав, колкото показват аргументите ви.Остава да питам, защо се правите на луди?:)))))))
12
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Хавана е била място за хазарт и...развлечение на американците,преди Фидел да вземе...власта.Идва ли са приходи от този бизнес,като е имало много...богати и бедния облужващ народ.След това всичко...се променя;всички стават...еднакво бедни,но с революционен...плам.Ако Фидел не беше се...намесил,до сега Куба щеше да е един от многото американски щати,след...референдум.
11
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
А ние на кое сме
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лекар"Слагате ми минуси, но Куба е на четвърто място в света по качество на здравеопазването"Куба е на 46то място по продължителност на живота, а са тропически рай.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Явно не си чел статията за "колерос", да се порадваш малко на "просперитета" на модерна комунистическа Куба?Там се редят на опашки за Олио, а ние се оплакваме тук, че ни затварят границите и не можем да си джиткаме на почивки към Гърция заради вируса.Смяяяяяяятай.:)))))))))
8
6
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Слагате ми минуси, но Куба е на четвърто място в света по качество на здравеопазването
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Защо САЩ да искат нещо, което вече е факт?
6
3
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
ВонсеремосНо пасаран
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нещата се обърнахаВинаги ме е изумявала паралелната реалност на путинистите.Винаги съм искал да знам руснаците как успяват да контролират съзнанието на някакви хора от разстояние. До степен тия хора да нямат собствена личност. Де факто те са фикция, измислен герой на КГБ.:)))))))))