Смяната на лева с еврото през 2024 г. - напълно постижимо

Това била стратегическа цел отдавна
65
Смяната на лева с еврото през 2024 г. - напълно постижимо
Снимка: Pixabay

Приемането на еврото през 2024 г. е амбициозна, но постижима цел, казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за сп. The Banker, част от Financial Times Ltd, информира "Труд".

“Има огромен обем работа, която трябва да се свърши при подготовката за въвеждане на еврото, но вярвам, че компетентните български институции са силно мотивирани и добре подготвени да изпълнят необходимите стъпки и изисквания. За България приемането на еврото отдавна е стратегическа цел. Колкото повече се доближаваме до постигането є, толкова по-силно ще усещаме предимствата от присъединяването към Европейския монетарен съюз”, посочва управителят на БНБ.

По думите му дори преди реалното преминаване към еврото, самият процес на напредък до момента има положителни ефекти за България чрез консолидиране на усилията за реформи, укрепване на политиките и повишаване на институционалния ни капацитет.

На въпрос колко трудна е била 2020 г. за банковия сектор, Радев отговаря, че последната година е била безпрецедентна за всички. “Изправени пред напълно непознати рискове като централни банкери и регулатори и осъзнавайки огромната си отговорност, трябваше да намерим решения със сериозни последици за фирмите, домакинствата и икономиката като цяло. Бяхме изправени по-скоро пред поредица от необичайни обстоятелства в процеса на развитие на пандемията, отколкото пред временни трудности”, допълва гуверньорът на БНБ.

По думите му при подготовката и изпълнението на антикризисните мерки ръководството на банката се опирало на сериозния опит, който има като орган за макропруденциален надзор на банковия сектор.

Радев е категоричен, че българските банки влязоха в пандемията със стабилни капиталови и ликвидни позиции. Мерките на БНБ за повишаване устойчивостта на сектора бяха превантивни, насочени към допълнително повишаване на способността на банките за покриване на загуби, в случай че рисковете свързани с пандемията се материализират, казва той.

По думите му нашите банки успяха да поддържат солидни нива на капитала и ликвидността и продължиха да предоставят кредити за икономиката. “Едно непосредствено предизвикателство, за което трябва да сме нащрек през следващите месеци, е динамиката на качеството на активите на банките след изтичането на временния мораториум върху изплащането на банкови заеми”, категоричен е Димитър Радев.

На въпрос - останали ли са някакви проблеми от времето на масовите тегления от банките през 2014 г., управителят на БНБ е категоричен, че те са били изолиран случай, без последващи открити проблеми. “Но спомените за тези събития, както и поуките, които извлякохме, определено бяха движещата сила за дълбоките трансформации, осъществени през последните години”, допълва той.

По думите му както банковият сектор, така и банковият надзор в България изминаха дълъг път и днес изглеждат съвсем различно, отколкото преди няколко години. “Секторът претърпя консолидиране на собствеността и бе укрепен чрез прегледите на качеството на активите и стрес тестовете, извършени през 2016 г. и 2019 г. - последните осъществени непосредствено преди присъединяването ни към банковия съюз”, уточнява управителят на БНБ.

Според него са налице съществени структурни предизвикателства пред потенциала за растеж на българската икономика. “Институционалните дефицити, неблагоприятните демографски тенденции, включително застаряване на населението, свиване на работната сила, и недостиг на професионални умения са сред областите, предизвикващи най-сериозна загриженост”, смята Димитър Радев.

Но подчертава, че базисният сценарий все още е, че тази година ще видим повратната точка в установяването на стабилна траектория на икономическо възстановяване в Европа, включително на българската икономика. “Една година след началото на пандемията, обаче, макроикономическите прогнози все още са свързани с висока степен на несигурност”, заключва управителят на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: левеврорадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България вън от ЕС и Нато!!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мога, даАйде още един да ни обяснява за Виденов , вие сами си противоречите , нали има валутен борд и лева е вързан към еврото и вече няма как да стане 3000 лева за 1 долар , поспрете малко с пропагандата.
32
9
 
6
 
! Отговори
Супер преди 2 години
ВЕЧЕ СПЕСТЯВАМ В ЕВРО!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 АнонименСкопо публата става дигитална както и юана
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, българите ще обеднеят и ще спрът да прииждат и да купуват имоти в София.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете в Гърция да видите колко е скъпо всичко. Ние нито имаме по-силна икономика или заплати от гръцките нито сме по-умни или хитри от тях.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Мога, датогавашната инфлация се диктуваше отвът по политически причини чрез подставени хора
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама българинът иска смяна на лева с рубла.
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да ни е на помощ. Такъв глад ще настане.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22- АКО ИСКАШ МОЖЕ ДА НАПРАВИШ ХЛЯБА И ПО 10 ЕВРО, НО АКО НЯМА КОЙ ДА ГО КУПИ/ НЯМА ДА ИМА И В ЕВРОПА/ И ПОЧВАШ ДА НАМАЛЯВАШ. ТАКА СЕ СЛУЧИ И С ЛИМОНИТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА- ПУСНАХА ГИ ПО 3.60ЛВ- ПОСТЕПЕННО СТАНАХА 1.60ЛВ КАТО ХВЪРЛИХА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА...
24
8
 
4
 
! Отговори
Мога, да преди 2 години
Един смислен аргумент: Аз го казах. ЕЦБ ще прави паричната политика. Същата, която прави за Германия. И да, имам повече доверие в тях, отколкото в БНБ. Особено като виждам масово за какви хора се гласува. Румен Гечев е главен икономист в БСП. Човек, довел лева до курс 3000 за долар. Майка ми получаваше 3 (три) долара заплата като директор на училище. Това достатъчно ли ти е като аргумент?
23
3
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Така е, отдавна са вкарали еврото. Там под едно евро няма цени!...
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪПРОСЧЕ- НА ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ ЧЕРЕПА В КАКВА ВАЛУТА ПЛАЩАШЕ- В РУБЛИ ИЛИ В ЕВРО....
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова гласувах за Тошко и скачах по прошадите като мaмун. Хляба ми да стане 2 евро.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИСАЛИТЕ ПОД МЕН НЕКА СПОДЕЛЯТ КОГАТО ВЪВЕДАТ ЕВРОТО- ТЕ В КАКВА ВАЛУТА ЩЕ ПАЗАРУВАТ В РУБЛИ- ЩЕ ЗАГУБИТЕ ГОСПОДА!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да сте бедни, но вярата в евроатлантизма ще ви държи сити нощем. Времето е ваше, парите са наши
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.ЮЛИ 1997Г БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ Е "ВЪРЗАН" ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА, А ПОСЛЕ НА 1.1. 1999Г ЗА ЕВРОТО, КАКВО ПО ЕСТЕСТВЕНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО, АКО НЯКОЙ ЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА СИ СМЕНИ ЛЕВЧЕТАТА В РУБЛИ, НО СЕ СЪМНЯВАМ, СЛЕД КАТО РЕКЛАМИТЕ ПО ВСИЧКИ РУСКИ ТВ СА В ЕВРО, А ЗАПЛАТИТЕ ИМ В РУБЛИ.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито един смислен аргумент за въвеждането но еврото. Кажете на хората какво ще стане с пенсиите , заплатите и цените. Всъщност аз знам. Но хайде един смислен аргумент как ще се подобри живота в България , ако въведем еврото.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания и Швеция не са въвели еврото, но са си добре хората. Чехия тоже. Но в чалгийницата се бутат барабар Петко с мъжете.
15
4
 
14
 
! Отговори
селтак преди 2 години
Голям глад и мизерия ще мори добитъка като влезе Еуруту !!