Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас

Премиерът на РСМ вярва, че страната му може да се придвижи напред
Обновена: 15 май 2021 18:21 | 15 май 2021 18:20, Веселина Йорданова
138
Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.
Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ЕСЗоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
21
 
! Отговори
Ало, Зайо... преди 3 години
....Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност"... Каква идентичност, според препанския договор не може да се наричате македонци, а само граждани на Република Северна Македония.Като изключим смяната на името, всичко останало в този договор за вас е само на хартия....Както и с нашия.... ВЕТО, господа северномакедонци, докато не разберете какво означават европейските ценности.
48
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толупий беше дал на "аренда" Македония на МВР-О, да си правят бизнеса и да привличат примитивите и *** за електорални единици..
47
2
 
8
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
До Анонимен 22А ти, какво правиш да излезеш от дъното? Защо не се научиш да плуваш, а чакаш някой да те измъкне?
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотам са се докарали северномакедонците , че Заев и да иска ,не може да изкара цял мандат . Последните 100 дни албанския батко ще управлява , както са се разбрали предварително . Иначе все България им е виновна за всичко
45
8
 
10
 
! Отговори
бобчо преди 3 години
Леле, ние затворихме 4 работещи реактора заради ЕС , това беше условието!!! А сега само за 7 реактор на АЕЦ Козлодуй цената му ще струва 5 милиарда евро! А ние затворихме 4 реактора, и то заради Франция които се равняват на 20 милиарда евро! !!!!??Дали са ни дали досега от еврофондовете 20 милиарда евро, които сме прахосали за тоя прехвален ЕС ??
44
13
 
4
 
! Отговори
бай ганьо преди 3 години
все такива ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ до изборите на 11.07. ще четете как македония ту ние приятел ту ни е враг и само една партия ВъМъРъо(милиционерската партията на държавна сигурност и агентите доносници) как тя тази партия била голям "родолюбец"само тази партия и шкембето воевода(агент доносник) "милеели" за родината се "грижат" за хората с такива предизборни статии ще ви манипулират и пак партията на агентите-доносници и шкембето ще е в парламента...троловете да не дават мнение!!!
43
3
 
21
 
! Отговори
българин преди 3 години
стига сте ни занимавали с тая измислена македония !
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайко Байко му е зор за ЕС милиардите за да си уреди животеца. Но незнае как да ги докопа. Не иска да е Българин не разрешава и на тези които са със самочувствие на българи да се имат за такива. Най добрее да се премести или при Албанците или при Сърбите за да остави българите да си живеят в ЕС като включат територията към България както си е било. Така са прогресирали напред за 30 години че буксуват на едно място. А тоя заек толкова е умен че мозъка му излиза изотзадека.
41
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
аз НАИСТИНА не разбирам как и защо попаднахме в тая ВЪРТЕЛЕЖКА с така наречената "РСМ"?!Знам,слушал съм за "ТЕОРИИТЕ" за некакво "сръбско влияние",...дори и "руско" такова,но все пак..?..Какво ВСЪЩНОСТ се случва с ...няма да използвам израза "Братските народи",защото ние СМЕ ЕДИН народ с макетата ?!..Та :-Какви са "ИГРИТЕ" покрай тая "рсм"?!..Имам предвид не "официалните" версии,а тия "зад завесата" ?.."Балкански синдром"?!..
40
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм македонка, ама не понасям македонците. И толкова ги ненавиждам, че като чуя полудявам. Да не се идентифицираме с родоотстъпници, моля ви. Малко гордост
39
4
 
25
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Докато в учебниците, по които учат децата в РСВ пише, че българите са татари и фашисти и докато си присвоявате нашата обща история не чакайте помощ за ЕС.
38
3
 
31
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Наглец
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой пък се натиска ромската държава Македония да ни уважава?Айде у лево не ни интересува дали ще са в ЕС.Нещастници, чегъртащи с носове небето.Още ли стърчи в центъра на Скопие онуй нещо на Сашо Великиот - високо като пет етажен блок?
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този или е много глупав или е много нагъл. Аз залагам на второто.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние заради тоя ЕС си затворихме 4 работещи реактора, а тия не стига, че ни крадат историята, ами и ревът, като малки деца! Щом искате ЕС ще трябва и вие да жертвате някои неща, особено крадената история!
34
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения начин Македония да бъде откъсната от съpбоманщината е членство в ЕС. Не трябваше да блокираме Македония, а Сърбия.
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този античен македон Зайо от Струмица много нахален се оказа.Няма как да репресирате българите, да фалшифицирате история и документи, да насаждате омраза в измислените си учебници към и нас и да искаш да влезеш в ЕС, пич! Това не ти е титова югославия..
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли, че правейки им отстъпки го приемат за слабост и ни се качват на главите?
31
4
 
18
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕДИН ДЕН ЩЕ ОТВОЮВАМЕ ТАЗИ ТЕРЕТОРИЯ ОТ АЛБАНЦИТЕ
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много наглее поне приготви нещичко на новите не корумпирани власти..