Животът на Роман Протасевич е в сериозна опасност

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди
24 май 2021 13:40, Нели Христова
95
Животът на Роман Протасевич е в сериозна опасност
Снимка: Getty

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат да се променят:

„Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е личен враг на Лукашенко, а към тях са извършвани най-различни престъпления, в т.ч. и отвличания. Хора са били и похищавани и убивани, така че е съвсем очевидно, че неговият живот е сериозно застрашен“.

Журналистът бе задържан след принудително отклоняване на пътнически самолет, извършващ полет от Атина за Вилнюс, което предизвика острите реакции на Запада

В момента Протасевич е обвинен в извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност, организиране на масови безредици и на групови действия, нарушаващи грубо обществения ред.

Най-строгото наказание се полага по първото обвинение – до 15 години затвор. Проблемът обаче е, че задържаните в Беларус получават нови обвинения вече в ареста. Те са фабрикувани и могат да бъдат най-различни, включително такива, наказвани със смърт чрез разстрел.

Има и други методи – ликвидирани на противниците. Преди няколко дни в трудова колония при неизяснени обстоятелства почина беларуският дисидент Витолд Ашурок. Има сериозни причини да се предполага, че е бил убит.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питащ"Доколкото знам в САЩ смъртните присъди са в сила и се изпълняват, така че не заблуждавайте."Това не е върпос, така че, какво питаш, бе питащ? Искаш ли ей сега да дойда до вас и да ти счупя пръвстчетата, дето си щракаш с тях на търпия ти андроид?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Дано поживееш 15 минути на такава диета и да те метнат от някъде ...
28
1
 
13
 
! Отговори
добавка на Амгел преди 2 години
2016 след излитане на самолета от Киев за Минск беларуски самолет 10минути след излитане се издава заповед за неговото връщане обратно на летище Киев по заплахата че ще бъде унищожен ако не се върне ,от самолета беше свален анти майдански лидер по националност армям и в последствие убит в затвора на Украйна питам къде беше запада защо не реагираха а сега ревът скоро ще си получат заслуженото
27
3
 
5
 
! Отговори
Лукашенко преди 2 години
Заменям "умиращият" ви колпазанин- превратаджия за Дж. Ассанж:))
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, чак пък живота! Просто ще поживее 15 години на спермена диета, директно от източника. Ще пробва и алтернативни входни точки за нейната консумация. Отделно ще има много възможности за себеизява чрез труд с нестандартно работно време.Това е всичко, какво толкова!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се!Взе едни пари, а преврата не се състоя. Избрал е добро място да се покрие от работодателите си.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Итози вдигнал юмрук като наш радко. А сега ще се ** от страх що така бе миме...
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее..., за какво му е на Колхозника да превръща това хлапе в сакрална жертва???Не! Присъда до 15 години и туй-то!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А, колко от вас си спомнят как австрийците приземиха принудително Президентския самолет на Боливийския прездент Морлес във Виена в 2013 г. и спец службите на Австрия в присъствието на агенти на ЦРУ претърсваха няколко часа президентския самолет???????
22
2
 
8
 
! Отговори
ww преди 2 години
умират от страх тези които да го завербували,компа му вече е в ръцете на КГБ а там има много улики и полезно инфо,що се отнася за този предател ще му лепнат едно 50/60години в замдама
21
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Всъщност тея тарикатски методи за незаконно арестуване на хора са правени не един път в нашата история. Простия но хитър метод е измислен от ЦРУ и на 3-ти юли 2013 г по единтичен начин Австрия откланя правителствения самолет на Боливийския президент Моралес , пътуващ за Москва , за да търсят на борда Едуард Сноудън. Разбирасе Сноудън не е на самолета защото като бивш служител на ЦРУ е напълно наястно с методиката на разузнавателната служба !
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеее, Чебусралник дойде и тук. Коментирането вече е безмислено.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нищо чудно.КОМУНИСТИ, СЪР!Все някой им пречи да крадат.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците са виновни! Защо са пуснали самолет с беларуски опозиционер на борда да излети от Атина към територията на Беларус?Трябва веднага ООН да гласува резолюция срещу Гърция и после НАТО, Китай и законно избраната сирийска авиация да ги бомбардира масово!
17
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМА ПО ОПАСНА ПРОФЕСИЯ НА СВЕТА, ОТ ОПОЗИЦИОНЕР ВЪВ ДЪРЖАВА РЕЖИМ!
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам по 10 статии на ден за Навални 2. Кога ака, кога пика, кога яде, с каква паста за съби си мие зъбите, слага ли си черен пипер на яденето и т.н.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната нискобюджетна провокация от запада...
14
8
 
3
 
! Отговори
Икономов преди 2 години
То с мъжа е ясно. По-трудно е да се прецени степента, до която трябва да бъде превъзпитавана приятелката му, която е арестувана заедно с него. Със сигурност трябва да бъде извършено сериозно сексуално превъзпитание. В противен случай ще се даде лош пример на останалите млади жени, които все още не са си изградили правилно политическо мислене и дори понякога отказват на наш член или членка заради някой друг, неосъзнат класово.За решаването на този проблем трябва да бъдат положени сериозни усилия
13
6
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
Доколкото знам в САЩ смъртните присъди са в сила и се изпълняват, така че не заблуждавайте.
12
7
 
5
 
! Отговори
До 4 анонимен алкохо преди 2 години
Недей така, че ако се приложи това на практика, трябва да разстрелят половината от тука коментиращите. За Русия са готови и майките си да продадат, какво остава за някаква си България.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът на берлинския пациент в руския затвор също бе в сериозна опасност, даже писахте, че бил на смъртно легло, че дните му били преброени, пък се оказа, че малко глад му се е отразил здравословно. Този е революционер и превратаджия. Сложил си е главата в торбата съзнателно.