Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие

Кораба „Дифендър“ не отговорил на сигналите
23 юни 2021 18:35, Нели Христова
207
Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие
Снимка: БГНЕС

Екипажът на британския миноносец „Дифендър“ е бил предупреден за възможността да бъдат използвани оръжия, ако продължи незаконно да престоява в териториалните води на Русия, но тези сигнали са останали без отговор, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

Още по темата

По-рано Черноморският флот, заедно с авиацията, спряха нарушаването на границата при нос Фиолент в Черно море. За целта са произвели предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по хода на разрушителя, който е бил навлязъл в руски териториални води на три километра. След това той е напуснал руската акватория. Руското министерство на отбраната извика британския военен аташе „за разговор“.

"Екипажът на британския миноносец не реагира на ясни предупредителни сигнали в съответствие с морското право и следователно руският патрулен кораб беше принуден да извърши предупредителна стрелба. За допълнително предупреждение руският самолет Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на британския миноносец,“ поясниха от Министерство на отбраната.

Руското военно ведомство разглежда опасните действия на кораба „Дифендър“ в Черно море като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.“

"Руското военно ведомство призова британската страна да проведе задълбочено разследване на действията на екипажа на разрушителя „Дифендър“, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

В същото време британското министерство на отбраната твърди, че корабът на техните ВМС е извършил мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него. Според британското министерство Русия е провела "учения със стрелба" в Черно море.

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации в Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не помага за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Москва квалифицира действията на британския миноносец в Черно море като груба провокация; британският посланик ще бъде извикан в МВнР на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определяме това като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руското законодателство. Бих искала също така да информирам, че британският посланик ще бъде извикан във външното министерство на страната ни", каза тя на брифинг в сряда.


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя английски разрушител нарушител на НАТО ли е или на Англия,щом са извикали английския военен аташе,ако е на НАТО то направо Байдън да извикат като върховен с подчинените му по НАТО аташета,а то НАТО нарушител Англия с кралицата политически го отнасят с мъмрене,е що като те не са искали разрешение въобще там да преминават даже през Босфора по документи на оформление на името на Англия,като военен флот под флага им,а са минали под чий основен,като останалите как окачени са само знаменца за фест
130
4
 
9
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 месеца
Поне ингилизите видяха, че коритото им "пълни" километража! На бас, че са издухали някоя лопатка на турбината и дригия месец гемията е в бокса за шлайф, ремъци, ролки и гарнитури! Ххихихихихихихих!!!
129
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 130 "Така се пази държавна граница." С фейк нюз?
128
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така се пази държавна граница.
127
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българин "Нещо се правят на ударени британците а? Гаранция че са напълнили памперсите! Бре цял самолет и патрулен кораб.Та слепи ли са че не са ги видели?-:) Айде айде!" А кой е казал, че не са ги видели? Те казват, че не са ги обстрелвали, нито че са навлизали в руски териториални води.
126
20
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПРИКЛЮЧИЛА АКО НАПАДНЕ КОРАБИ НА НАТО , БРИТАНИЯ Е ЧАСТ ОТ НАТО!
125
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Млад Гларус "Да ме светнат старите гларуси, как беше схемата? Унгарка 5 точки, белгийка 4 точки, германка 3 точки, чехкиня, 2 т. полякиня 1 т. рускиня минус 3 точки" Точно. Така беше и преди 35 години га бях млад и сега пак е същото. Само дето тогава още нямахме никакъв избор с кой, а и рускините още бяха "братски". Сега вече има толкова голям избор, че за рускиня трябва минус 20. А и опасността от СПИН при тях доста се е покачила. Препоръчвам да ги избягваш.
124
4
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 месеца
Сканиращото проучване подава че движеща се цел е пълна с домашни хора облечени с малки мъжки полови членове развъждани експериментално и на МАРс последните над 49 000 години
123
19
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 2 месеца
Русия го има Черно море за бащиния. Не Британия анексира Крим. Разбираемо е да драпат със зъби и нокти за задържат този прозорец само за тях. Русия е огромна къща с три прозореца само.
122
1
 
1
 
! Отговори
Warnings about MARS преди 2 месеца
Военна техника от МАРС следи този плавателен съд в малкото море южно от подава на снимката резонаторно проучване ...
121
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 121 "ААааа, сега разбрах. Понеже руснаците не са силни във футбола и ингилизите и хамериканците набраха кураж. Помислиха си, че една война е просто нещо като футбола. Просто търкаляш кожено кълбо, както там го наричат и гооооол." Ехаааа, затова ли руския шеф на Комунистите иска да праща целия им национален отбор в Африка? :))))))))))
120
6
 
10
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 месеца
Всичко което казват руснаците е лъжа.Ние в България вярваме на нашите господари англосаксите на които сме дали обет да лижем ....... Не може в света да има друга правда освен на белите господари!Призовавам ви братя не вярвайте на православна Русия тя отказва да се подчини и затова трябва да я мразим!П.ПЦитат"Не народ а ***" край на цитата.Познайте кой го е казал?
119
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 97/117 "А ти откъде знаеш, че не го обмислям?" Знам, щото русофилите сте възможно най-големите тарикати и сметкаджии (вие затова сте русофили, ако може да закачите нещо без да правите нищо особено). Много ви бива по приказките във "вярност", но като трябва да го направите и изчезвате с 300, а в България точно ви е рай, щото руснаците това го имат като тяхна зона и хвърлят по вас от време на време по нещичко, чрез техните платени партийки :))))
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ААааа, сега разбрах. Понеже руснаците не са силни във футбола и ингилизите и хамериканците набраха кураж. Помислиха си, че една война е просто нещо като футбола. Просто търкаляш кожено кълбо, както там го наричат и гооооол.
117
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ами сега "МО на Русия побликува видео което показва гонитбата и обстрела, което доказва че Англичаните лъжат!" Никакъв обстрел не показват. Както и никаква "гонитба". Вижда се един малък кораб, който се насочва към британския кораб и дотам. Ами сега? :)))
116
10
 
4
 
! Отговори
Млад Гларус преди 2 месеца
Да ме светнат старите гларуси, как беше схемата? Унгарка 5 точки, белгийка 4 точки, германка 3 точки, чехкиня, 2 т. полякиня 1 т. рускиня минус 3 точки....
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива провокационни действия носят само вреда на региона... ...само англо-американците търсят печалба от тях...
114
1
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 2 месеца
А ти откъде знаеш, че не го обмислям? Няма по зальохана държава от Бг. Впрочем и Африка е опция, поне ще останат настрана от нова световна война, понеже никой не ги слага в сметката.
113
13
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 месеца
Гавра с Рашка. Британски кораб си минава спокойно през украинските води, руснаците си гърмят във въздуха, корабът не се отклонява от курса си. Защо не го плениха както направиха с украинските катерчета въоръжени с една картечница.
112
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 110 "Защо Великобритания се изтегли от украински води? Защо избяга от украинската територия? Край на Крим на Украйна" Интересно как точно е "избягала от украинска територия", като британците казват, че дори не е имало инцидент : т.е. всичко си е протекло според планувания курс. Излиза, че фейк навилзането е било съпроводено от фейк предупреждение, последвано то фейк промяна на курса и фейк изводи. :))))