Американка на 82 години ще лети в космоса

Тя ще е част от екипажа при полета на Джеф Безос
2 юли 2021 13:25, Елка Василева
13

 Една жена ще сбъдне мечтата си да достигне звездите след повече от половин век. Най-богатият човек в света Джеф Безос ще направи възможно това да се случи на 82-годишната американка Уоли Фънк и тя ще лети в космоса.

Авиаторката Фънк е избрана от Джеф Безос и заедно с него, с брат му Марк и все още неназован победител в търга, проведен в началото на юни, да бъде част от екипажа, който ще направи частен космически полет на 20 юли.

По този начин тя ще стане най-възрастният човек, който ще полети в космоса, предаде БНР.

От ракетната компания „BlueOrigin“ обявиха, че 82-годишната дама през 1961 г.е била обучавана в космическата програма „Мъркюри 13“, която е подготвяла жени за най-ранните програми на НАСА.  Тогава тя не е имала шанса да участва в космически полет, но сега Джеф Безос ѝ дава възможността да го направи.

Според пост на Безос в Инстаграм Фънк ще лети с ракетата „New Shepard“  като „почетен гост“. Отбелязва се, че тя има богат опит като пилот с регистрирани 19 600 летателни часа, а като инструктор е обучила  повече от 3000 летци.

Фънк през 2010 г. си купи за 200 000 долара билет за космически полет с прекия конкурент на „BlueOrigin“, компанията на Ричард Брансън  „Върджин Галактик“.

Британският милиардер Ричард Брансън обаче планира излети „до ръба на космоса“ още на 11 юли на борда на ракетния самолет „Unity”, съобщават от неговата компания „Върджин Галактик“.

Ако графикът се спази, Брансън ще излети преди съперника си Джеф Безос.

„Прозорецът за следващия ракетен тестов полет на „Unity“ се отваря на 11 юли в очакване на метеорологични и технически проверки“, се казва в изявлението на „Върджин Галактик“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До ПроСоТо- МЕНТЕ ,което са напъна за Терешкова:..-Ей,нема да заспиш без да избръчкаш нещо от моя ник!...Толкова ли си спатъхната,че не можеш да разчиташ на СВОЯ СИ "имидж"?!../това не е въпрос!/
11
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
А руснаците мълчат. Вместо да вземат да изпратят пак Валентина Терешкова, за да бият гадните американци с жена на по-голяма възраст, те се ослушват...
10
2
 
1
 
! Отговори
Аззз преди 2 години
Много ще се смея ако 30 секунди след излитането тази получи сърдечен удар и хвърли топа. Фактът че двама мега богаташи и бабка-късметлийка ще летят на един от първите комерсиални полети показва едно антиутопично бъдеще като от филмите, където звездите, а скоро и ресурсите като въздух и вода, ще бъдат запазени само и единствено за елита. Бедни, налягайте си парцалите
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кой ги излъга тия, че за 5 минути полет стигат до космоса?Със същия успех няой може да си покаже носа от входната врата, и да твърди, че пътешества по целия свят...
8
0
 
1
 
! Отговори
Ekaf преди 2 години
Fake
7
0
 
8
 
! Отговори
Абе нека преди 2 години
полети! Това е най-доброто преди да я закопат! Ще я пише в историята, децате в училищата ще изучат факта коя е била най-възрастната жена летяла в космоса..... Това е важно!
6
0
 
7
 
! Отговори
3 до 5 Про.. преди 2 години
Добре де, не всички. Знам че има и светни хора, даже в блока имаме 37набор, кара си Москвича и води бабата на разходки. Говоря за мрънкачите
5
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен ..Нашите 82-годишни не си мечтаят за билетчето от 6 стотинки!..Проблемите им са други...Що се отнася до "америчките 82-годишни",..ами те ВСИЧКИ са.."Санта Клаус НА АНТИДЕПРЕСАНТИ"!../както се изрази Фийби/....Но,дет са вика:-"Свят широк,луууди-секакви"..
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските пенсионери са активни пенсионери.Българските и те са активни но ако заминат на село.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите 82г мечтаят за билетче по 6ст, ток-2ст и бай Тодор да възкръсне
2
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе не разбрах кой от двамата е въпросната американка,ама карай!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на жената!