Трима паднаха от колесник на летището в Кабул и починаха

Пътническите самолети се отказаха да летят в района
Обновена: 16 авг 2021 15:24 | 16 авг 2021 15:23, Нели Христова
83
Трима паднаха от колесник на летището в Кабул и починаха
Снимка: БГНЕС

Трима души, панически търсещи спасение от настъпващите талибани, в отчаянието си да избягат от Афганистан, се захващат за колесника на отлитащ американски самолет. Разтърсващо видео с тяхната смърт, падайки от набиращия височина военен самолет, публикува dailymail.co.uk.

Най-малко петима души бяха убити на летището в Кабул, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс, съобщи БТА.

Един очевидец каза, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг очевидец съобщи, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или просто са били стъпкани.

Американските войници, които контролират летището, по-рано стреляха във въздуха, за да разпръснат тълпата, каза американски служител.
Засега няма официален коментар за случилото се.

Авиорегулаторът на Афганистан предупреди днес, че националното въздушно пространство е предоставено на военните, след като талибаните превзеха страната, и посъветва преминаващите транзитно самолети да не навлизат в него, предаде Ройтерс.

Това принуждава големите авиопревозвачи да се пренасочат към други маршрути.

Засега американските ВВС са поели контрола на въздушното движение на летището в Кабул, където днес петима души загинаха във възникналия хаос.

Юнайтед еърлайнс (United Airlines), Бритиш еъруейз (British Airways) и Върджин Атлантик (Virgin Atlantic) вчера вече спряха да използват афганистанското въздушно пространство на фона на усилията на западните страни, начело със САЩ, да евакуират гражданите си.

Днес от полети над Афганистан се отказаха и Катар еъруейз (Qatar Airways), Сингапур еърлайнс (Singapore Airlines), тайванската Чайна еърлайнс (China Airlines), Ер Франс Ка Ел Ем (Air France KLM) и Луфтханза (Lufthansa).
Всички полети през въздушното пространство на Кабул, което обхваща цялата страна, няма да бъдат насочвани от въздушен контрол, предупреди Афганистанската служба за гражданска авиация (ACAA).

Регулаторът не уточнява на кои военни сили точно е предоставено въздушното пространство предвид колапса на местните сили за сигурност пред талибанската офанзива.

След съобщението някои самолети се върнаха обратно, а други смениха курса.

Отменени са и всички полети от Техеран до Кабул заради затварянето на небето над Афганистан, съобщи говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран, цитиран от ТАСС.

Всеки ден различни компании извършваха по пет полета до Кабул. Предвид последните събития всички те са отменени, посочи той.

По думите на говорителя Иран освен това няма да приема самолети от Афганистан до второ нареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не е ли целта на американците да предизвикат мигрантска вълна към ЕС.Според мен всичко е много добре планилано.
46
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Мндааа видя си че дива ците си остават див аци ! Нямат работа в ЕС и България !
45
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ще дадат права на жените друг път. Това са талибани, не са западни демократи. Вече имаше снимки от Кабул как замазват женските лица от рекламите по стените.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ свалят управлението на талибаните 2001 г..............след 20 години талибаните пак вземат властта..............тия 20 години значи са загубено време за американците, помня че и ние пращахме военни контингенти там ............в тия пущинаци.......даже имаше и жертви-българи!!!Чакаме Байдън да направи изявление...............за тоя провал!!!
43
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 2 години
Тия талибани не са банда разбойници.............около 50 % от населението ги подкрепя!
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега талибаните да дадат малко повече права на жените и всичко ще е наред!!!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме, че мъже невиреят там. Не демокрсция. Къде са афганските мъже и армия да се бият за земята и дома си ? Клоуни бягат ми по границите. Какво искат 10000г Сащ да ги пазат от банда разбойници .
40
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 2 години
САЩ притежавали Афганистан.................хаха.................само дето още не са го обявили за американски щат.............много си зле, брат, пий си хапчетата!!!
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се че в Афганистан западната демокрация не вирее...........затова оставете талибаните да си командват в Афганистан............може да е за добро!!!!
38
1
 
3
 
! Отговори
ДО 38 преди 2 години
Човек не си прави труда тия тука са душевно болни :)
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма доказателства, че талибаните подкрепят организации като Ал Кайда и ИДИЛ...........според мен това е западна пропаганда...............на талибаните трябва да се даде шанс да управляват държавата си ......видя се,че нито САЩ, нито СССР могат да се оправят с тия племена!!!
36
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между САЩ и Афганистан имаше ВОЙНА. Моля необразованите да не пишат празни приказки. Окупаторство е други. Законната власт на Афганистан нападна САЩ със самолети и уби 5к американци . Последва война ескалация на територията на Афганистан. Афганистан загуби войната и САЩ притежава Афганистан. Другото са алабалааа на поплювковци
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш... вместо да празнуват по улиците, че робовладелеца окупатор от САЩ си тръгва те тръгнали да бягат... *** ги разбери.
34
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Човек ти си душевно болен :) какви господари какви глупости :))))
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен сега талибаните за да легитимират управлението си, ще дадат повече права на жените и няма да екзекутират масово недоволните от тях............може пък на афганистанците да им харесва да ги управляват талибаните!!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е сложно да се прецени дали клипа е автентичен. Днешните софтуер програми позволяват доста комплексни монтажи и видео-манупулации.
31
1
 
1
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
предлагам и наште америкнаски сподвижници да ги пускаме от високо без парашути ,ще е забавно не мислите ли :)
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСъздадени са и подпомагани за борба със съветските войски. А специално за нечетящи като теб филм направиха - Рамбо. Във филма той им доставя оръжие и боеприпаси. Тогава талибаните бяха добрите във филма. Щото ти филми без добри и лоши не гледаш - сложни ти идват. Ама кой да знае тогава, че след няколко години ще трябва миналото да се прекроява. Повече за прекрояването на миналото - "1984". И по нея има филм ако не ти се чете.
29
3
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Трудно ти е да мълчиш, а?Ей ти малко храна за размисъл. Великите ти господари - хамериканците -, оставиха преводачите, които им спасяваха неведнъж кожицата, да се оправят сами. А уж щяха да се първите на самолета, заедно с военните. Ако талибаните разберат, че си помагал на хамериканците, знаеш ли какви хубави неща те чакат? Та, така. Продължавай да се застъпваш за грешната страна. Но се научи - мълчанието е злато. А в твоя случай - прикрива липсата на акъл
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Афганистанците бягат панически от "хубавите" талибани" - грешка. Бягат ислямските тераристи от ид и алкайда, досега пазени от натоеските окупатори." Неграмотен си. ИД и Ал Кайда нямат операции в Афганистан, тъй че ТОЧНО от талибаните бягат либералните афганистанци.