Талибаните обявиха амнистия, искат жените да участват в управлението

Те не трябвало да са жертви, а да се включат съгласно шериата
17 авг 2021 12:05, Елка Василева
89
Талибаните обявиха амнистия, искат жените да участват в управлението
Снимка: архив, БГНЕС

Талибански представител обяви "обща амнистия" за всички държавни служители в Афганистан и призова жените да се включат в тяхното управление, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Още по темата

Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство, каза това по държавната телевизия, която вече е под контрола на екстремистите. "Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон - шериата", заяви той и добави: "Структурата на правителството все още не е напълно ясна, но ако се основаваме на опита, трябва да има изцяло ислямско ръководство и всички страни трябва да се присъединят към него".

Самангани обаче не разкри повече подробности, намеквайки, че хората вече познават ислямския закон и талибаните очакват от тях да го следват. "Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, за да ги обръщаме към исляма", каза той.

Днес на международното летище в Кабул е спокойно след вчерашния хаотичен ден, в който стотици афганистанци, бягащи от талибаните, блокираха пистата и попречиха на американски военен самолет да излети, а най-малко седем души изгубиха живота си. Тълпите изпълниха летището вчера, докато талибаните установяваха контрол над столицата с население 5 милиона души.

След светкавичен напредък в цялата страна на талибаните им отне само малко повече от седмица да свалят подкрепяното от Запада афганистанско правителство. Нямаше съобщения за ексцесии и сблъсъци, но много от жителите на града си останаха по домовете, изплашени, след като талибаните превзеха затворите, освободиха затворниците и разграбиха оръжейни складове.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А която им се върже, ще я убият с камъни за назидание. Необходима е незабавна военна намеса там и не да ми пускат лидера им от американски затвор с което САЩ много ама много се изложиха. Те хората затова бягат панически, щото си знаят че ще бъдат клани и драни от талибанската шайка.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръссните американци бяха причина за войната.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма политически бежанци. Запада каза, че вече няма и икономически бежанци........................ Да живее новата талибанска власт в Афганистан, която ни освободи от политически и икономически бежанци към Европа!
22
1
 
9
 
! Отговори
Пръдльо преди 2 години
Браво. Похвално е,че най-сетне Афганистан ще има демократично правителство. Моите адмирации. Най-сетне мигрантите,след амнистията и правото на власт за жените,е се завърнат светкавично в родината на Ксхдидъжнищщщ,който е велик поет пророк,възпял завръането на афганистанците в Афганистан. Браво! Разполагам с една мешка и два куфара,които от толерантност през сълзи ще подаря на всеки афганистанец тръгващ за Афганистан.
21
9
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хубаво правят, САЩ си легализираха тревата и вече не им трябва тази излишна война. Нищо чудно да имат спогодба за търговия с хашиш. През 2010 ООН обяви, че Афганистан са на първо място по производство на коноп. Уникален регион, с удоволствие бих поживял там, като поостарея. Догодина ще тествам да поживея в Северна Македония където също е легална. Въобще света се развива и обединява, хубави времена. Дано и Африка се поочовечи, че в Мали и Еритрея се случват лоши неща.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея за 20г явно са мръднали малко. Прочели са някоя друга книга в пещерите. Ама защо бягат всичките ви сънародници от вас? Армията на Афганистан, къде е ? Дезертира или се продаде на талибаните ? Сами си го направиха . Немогат да търсят вина в Сащ. 90 милиарда в оръжие са им дали ...
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз путкрепям талибаните, щото са против ЛГБТ хахах ало, внимавайте, че ако ви засекат американските служби, мнооого ще ви с естъжни !
18
5
 
4
 
! Отговори
Лайла десантчика преди 2 години
Добри новини. Аз сам дна авганка и съм бежанкаа. Искъм дъ съ върна у аафганизтан. Ама евреите и турцитъ нъ ме пушкат. Даже мъ обещаавааха стая у Съдбната палата с изглед към Богословски Факултету като влез турска армия. Искъм да съ върна в Афгънистаан.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи наистина признавам, ще се окаже,ч е талибаните са продукт на САЩ! Ако бяха руски възпитаници, първата им работа щеше да е тотална чистка на чиновници, доктори, учители, духовници, военни и иженери!
16
2
 
4
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 2 години
ТЕШКО СТАА ЗА ГЕИОВЕТЕ !
15
3
 
4
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 2 години
АФГЪНИЗТАН КИТАИСКИ ! НЕМА ТВА ОНУВА !
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските талибани, които по план трябва да дестабилизират Европа и Евразия.
13
1
 
5
 
! Отговори
ИНЖ. преди 2 години
ИЗВОДЪТ Е ДА СЕ ИЗГРАЖДАТЕ КАТО ЕКСПЕРТИ, НА ВСЕКИ РЕЖИМ ЩЕ СТЕ НУЖНИ! САМО *** КОМУНИСТИ В КАМБОДЖА ИЗБИХА ДОКТОРИТЕ И ИНЖЕНЕРИТЕ И ГО ДОКАРАХА ДО ЗАНУЛЯВАНЕ!
12
5
 
3
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Ето, че условията са много либерални, дори прекалено. За аминистията, въпреки националното предателство на досегашния режим подчинен на външните сили е долу-горе приемливо. Но за жени да участват в управлението е прекалено голяма отстъпка. Все пак е добре да не се пренебрегват мусулманските идеали и ценности.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТАЛИБАНИТЕ СА КОМУНИСТИ
10
1
 
13
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Абе кажете как спазват Ковид мерките! Щото казват за насам са тръгнали няколко мильона, ама ваксинирани ли са? С ПСР ли ще влизат?
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕДОВАТЕЛНО ТАЛИБАНИТЕ СЕ ОКАЗАХА ПО- УМНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ, КОИТО ИЗБИХА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛГБТалибани, Байдън се оказа некадърен
7
0
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Шах и за феновете на мигрантите. При дадените обстоятелства се задава демократично правителство в Авганистан и основания за миграция няма.Да живее демократичното правителство на Авганистан. Всички авганистани вкъщи! Бау!
6
4
 
13
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Кой е луд да им вярва на тия ***?