Какво се разбраха Зеленски и Меркел за "Северен поток-2"?

Германският канцлер призова за продължаване на транзита през Украйна
56
Какво се разбраха Зеленски и Меркел за "Северен поток-2"?
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че руско-германският газопровод "Северен поток-2" е опасно геополитическо оръжие на Кремъл, предаде Франс прес.

Той каза това пред журналисти след среща в Киев с германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепя проекта.

Още по темата
Меркел от своя страна изтъкна, че ще подкрепи бъдещи санкции, ако "Северен поток-2" се използва като оръжие, допълва Ройтерс.

Тя подчерта, че е много важно Украйна да остане транзитна страна за газа след 2024 година.

Германската канцлерка призова за споразумение за продължаване на транзита през Украйна. "Газът не бива да се използва като геополитическо оръжие", отбеляза тя след срещата със Зеленски.

Германия се отнася сериозно към опасенията на Украйна по отношение на "Северен поток-2", увери Меркел, цитирана от ТАСС.

Зеленски от своя страна поиска повече яснота по разговорите за продължаване на транзитното споразумение за газа.

Канцлерката отбеляза, че Германия ще помогне на Украйна да увеличи възобновяемата си енергетика с 1 милиард евро.

Ангела Меркел посочи, че Германия смята анексирането на Крим от Русия като незаконно.


След срещата с германската канцлерка Зеленски заяви, че настоява за осъществяване на режима за прекратяване на огъня в Донбас, за размяна на пленени и за откриване на контролно-пропускателни пунктове.

Двамата ръководители призоваха за нова среща на лидерите в нормандски формат (Германия, Русия, Украйна и Франция). (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коефициентът на ентелигентност сред журналистите рязко пада, както и сред всички останали. За жалост те самите не могат да го осъзнаят. Канцлерка, та канцлерка. Такова понятие няма.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анексирането на Крим било незаконно...Голям праз,и окупацията на Северен Кипър е незаконна ама да има развръзка...Керванът си върви и кучето си лае..
5
6
 
9
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Тоя Зеленски е толкова смешен. И той е един фигурант като нашия. Така става като се избират шоумени и "готини" типове.
4
2
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Стига с тия глупости какво се е разбрал тоя, какво се е разбрал оня. Ако са искалида знаем какво са се разбрали щяха да качвар разговорите в Ю-туб или да пускат репортери. Всичко това е развей прах!
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не може да казва на Русия откъде да си транспортира газта. Ако искат ще я транспортират през Украйна, ако не искат - няма. Нека Украйна да си транспортира нейната газ където и както си иска, никой няма да има претенции.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе да продължал транзита на газ през укрите ще ме спука от смЕх до вчера беше на червеното килимче що не го казА там???
1
45
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътя е ясен: Украйна в НАТО, помощ на ЕС и САЩ за Украйна да си стъпи на краката и да си преориентира икономиката с крайна цел отрязване на северно-азиатските варвари от континента. 30 години би трябвало да са достатъчни.