Каква е причината за рекордното поскъпване на имотите?

Основната част от кредитополучателите са с общ месечен доход 2500-4000 лева
26 авг 2021 22:20,
40
Каква е причината за рекордното поскъпване на имотите?
Снимка: БГНЕС

Ниските лихви по имотечните заеми и свитото предлагане са част от причините за рекордното поскъпване на имотите по време на пандемията. Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев пред „Телеграф“.

Според него през юли са изтеглени заеми за покупка на жилище в общ размер на над 400 милиона лева.

„Годишният процент на разходите по кредитите за покупка на имот варира от 2,5 до 3,2%. Това са разходите по заеми, които нямат застраховка "Живот", поясни Тошев.

Още по темата
Според статистиката основната част от кредитополучателите са хора, които търсят финансиране със заеми са от домакинства, които получават общ месечен доход в размер на 2500-4000 лева.

Освен лихвите, цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане.

Тошев коментира още, че се очаква през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти. Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Брокерите в България са основните причинители на повишаването на цените....
33
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
В началото господинът пише, цените растът защото лихвите падат, след това пише лихвите както и цените ще растат!!! Господине ако лихвите ще растът то цените ще падат и обратното. Някой от коментаторите пише че цените след време ще бъдат още по високи, може ли да ми каже този гадател печелившите числа от тотото за следващата седмица?Няма пазар които само да расте или се свива.Има цикъл на пазарите и тези които купуват сега на тези цени в пик ще съжеляват до идването на следващия цикъл пик.
32
0
 
7
 
! Отговори
Весо преди 2 години
От една година в Пловдив се чува страшен тътен през 3-4 месеца, днес също все едно бомба падна. Всички казват, че идва яко земетресение. Ако това се окаже истина не ми се мисли колко трябва да си *** да купуваш имот в момента и то на свръхнадути цени! От миналата година цените в Пловдив са пораснали с 20-25 % ! И това ако не е балон то здраве му кажи! Ама после като гръмне земетръса или балона ще има реки от съзли и сополи държавата да спасява смотаняците с пари от данъците на всички.
31
0
 
8
 
! Отговори
тези са като Битак преди 2 години
На този пазар цените и качествата на имотите, нямат никаква връзка и това кара всички купувачи да разчитат на една интуиция и слухове. За да се оцени поне приблизително нещо, трябва да знаем какво се стрували земята, строителните материали, труд, инфраструктура, потенциал на района, съседи и естествено състоянието на имота. Реално у нас казват-има продаден за толкова в района, следователно това е цената. Ама че нямал плочки, че бил постлан с балатум-карай да върви, тука толкова вървят!
30
0
 
5
 
! Отговори
Djon преди 2 години
Пазара определя цената аз продавам домати за 3 лв. ама нема кой да купува има и за 1, 1.50, за 2 така, че никой не пита дали са органични или нитратни.
29
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 години
Допълнение: Средната заплата в Атина е към 1100 ?, като се махнат данъци стават сигурно 600-800?, а едно време завиждахме на гърците. Мисля, че няма много възможност за растеж на заплатите нагоре, а и кой ще купува тези жилища в излишък, виж коментарите ми по-долу.
28
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Анонимен: Абе да аама колко още могат да растат заплатите. В София вече са сравнително високи, а е нереалистично да догоним западните, защото вече няма да има смисъл да аутсорсват, ще станем много скъпи. Преди 20 години беше друго, тъкмо бяхме изкарали криза и хората нямаха какво да ядат, та камо ли за жилища, после се разбра, че ще ни пуснат в ЕС и рязко скочи търсенето, ирландци, руснаци, англичани и цените скочиха. Това едва ли ще се повтори.
27
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 години
Жалко , че не може линкове, иначе вижте на економик бг една статия със заглавие: София трябва да забави темпа на строителството. Според общината в момента се строи прекалено много, стоят празни жилища и това трябва да се намали, за да не паднат цените. Очаква се за напред търсене по около 1000 жилища на година, а само 2019 са дадени 8000 разрешителни... С тези темпове за 4 години ще се построят жилищата, които ще се търсят до 2050г.!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг може да купя на 30 км от голям град, но в самата София някак не ме блазни
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената причина е - алчност!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то вече на запад по-йофтино бре!!!
23
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, с общ доход до 4000 лева, да теглиш заем да купиш нещо, което струва 300000 лева е като да се гръмнеш в корема с бренеке!
22
0
 
35
 
! Отговори
komitata преди 2 години
и после като се набалбучат с кредити започва познатия сценарий повишаване на лихвите ,фалити и банките да станат собственици на имоти
21
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона се надува от балъци които купуват, въпреки космическите цени. Навремето премиерът Димитър Попов беше казал " За бога братя не купувайте"
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прогнозите на кой са?На Тихомир Тошев ,който има бизнес с ипотечни кредити и Кредит Център.За него винаги всичко е нагоре,балон няма,цените са нормални,имотите достъпни за да вървят кредитите за жилища през Кредит Център,неговата фирмичка...слагайте "платена публикация..."
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във времена на пандемия, кризи- финансова, икономическа, социална, увеличените цени на стоки и услуги, фалитите на фирми, безработицата и други, на хората им е само до имоти. Даже в България повечето си имат собствени имоти.
18
3
 
26
 
! Отговори
Нач0 преди 2 години
Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета. Траллалааала..
17
5
 
29
 
! Отговори
Смеех преди 2 години
8-9% ниска лихва ли е на запад са по 2-3%
16
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми трябва имот в България, където цените на имоти, храни, дрехи и др.задминаха тези в Западна Европа
15
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че сме част от ЕС и може свободно всеки българин да си купи жилище в която страна от ЕС желае не виждам причини за наплив за панелки в Люлин и коптори в Манастирски ливади