Медведев разби Джокович и е шампион на US Open

Сърбинът не стана първият с 21 титли от Големия шлем
13 сеп 2021 07:38, Елка Василева
36
Медведев разби Джокович и е шампион на US Open
Снимка: БГНЕС

25-годишният руснак Даниил Медведев сътвори сензация на финала на US Open, разбивайки големия фаворит Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 за 2 часа и 17 минути игра.

Така световният №1 пропусна уникалната възможност да стане първият тенисист с 21 титли от Големия шлем. В момента той дели върха с Рафаел Надал и Роджър Федерер, които също имат по 20.

Освен това сърбинът можеше да стане първият тенисист от 1969 година насам, който печели и четирите турнира от Големия шлем в рамките на една календарна година. Тогава за последно това прави Род Лейвър.

Медведев игра изключително солиден тенис и проби още в първия гейм на двубоя, при първата си точка за пробив. Руснакът имаше труден момент в третия гейм, но удържа и до края на сета пазеше аванса си - 6:4.

Във втория сет Медведев спаси пет точки за пробив и на свой ред проби в петия гейм, за да затвори частта със същия резултат. Той беше безпощаден от форхенд, бекхенд и сервис, а освен това успяваше да вкара дължина на топката в ключови разигравания.

Джокович играеше прилично от дъното на корта и видимо не изглеждаше разколебан, но грубите грешки на мрежата зачестиха и той невярващо за мнозина изостана с 0:4 гейма в третия сет, които се дължеше и на невероятната защита на неговия опонент.

След 2 часа и 6 минути игра Медведев имаше мачбол на собствен сервис, но за първи път се пропука и беше пробит, а след това Ноле съкрати пасива си на 4:5 гейма. За втори път поставеният под №2 в схемата сервираше за титлата и този път прошка нямаше - руснакът пропусна втория си мачбол в мача, но беше безпощаден при третия.

Така той спечели първата си титла от Големия шлем, след като загуби в три сета именно от Джокович финала на Australian Open тази година.

Медведев допусна цели 9 двойни грешки днес, срещу само три за Джокович. При асовете обаче руснакът завърши с 10 повече (16:6). И двамата записаха 80% спечелени точки на първи сервис, но разликата дойде при точките за втори сервис - 58% - 40% в полза на новия шампион.

Друг възлов момент от финала може да се открие в статистиката на спасените точки за пробив. При Медведев те са 5 от 6, докато при Ноле - само 4 от 8. Джокович все още води с 5:4 победи в преките двубои с руснака, но Медведев е спечелил четири от последните им шест дуела.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
До Асан,видя ли празно място на 30000 тенис корт?Можеш ли да смяташ?А зрители по целия свят....*** ти да видим колко ще те гледат,тогава сравнявай наградата.Автопилотите колко вземат...интересно ли ти е?
9
15
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Мачкай сръбския *** Джоко !
8
13
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Мачкай сръбския *** Джоко !
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да уточним. Снощи двама съграждани от Монте Карло се бореха за титлата. Става въпроса за слава и пари, националността е на заден план. И наш Гришо също е с адресна регистрация в Монте Карло.
6
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо унижение за янки дудъл. На финала представители на Сърбия (страна в/у чиито болници хвърляха бомби с обеднен уран) и Русия( страна, която ненавиждат и в червата си)
5
15
 
22
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Русия е отново на върха? Толкова сте жалки---руските тенисисти , до един са възпитаници на западните школи, играят в западни турнири, печелят западни пари, живеят на запад и всичките им пари са на запад...Та, Русия казваш?!
4
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отново е на върха
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джокович изтърва първо олимпиадата, а сега и Големия шлем. Май и при него ЕГН-то започна да скърца, като при Федерер и Надал. Гони вече 35 г., нормално е да тръгне надолу. Но има и добра страна, идва ново поколение тенисисти. Медвед беше железен тази нощ, пълно перде. Американската публика се държа за пореден път просташки спрямо руснака, а той й отвърна като развали мача за историята и се оплези.
2
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Заслужено
1
16
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
По колко милиона прибират тия удритопковци :)))