Гьобелс все още е почетен граждани на Постдам

Званието ще бъде премахнато до края на тази година
8 окт 2021 11:34, Нели Христова
34
Гьобелс все още е почетен граждани на Постдам
Снимка: Getty

Германските власти направиха неудобното откритие - Йозеф Гьобелс, главен пропагандист на Хитлер, все още е почетен гражданин на град Постдам, повече от 75 години след падането на Третия райх.

През 30-те години на миналия век Гьобелс е сред няколко нацистки лидери - включително Хитлер, Херман Гьоринг и вътрешният министър Вилхелм Фрик, които са превърнати в "почетни граждани" на градовете в западната покрайнина на Берлин.

Докато Хитлер, Фрик и Гьоринг са изключени от списъка след 1945 г., Гьобелс остава в него. И изглежда, че никой не е забелязал това след смъртта му.

Гьобелс става почетен гражданин на Бабелсберг, бивш център на германската филмова индустрия, а сега част от административния район на Потсдам, през април 1938 г. Дотогава той е министър на Хитлер за "общественото просвещение" и пропагандата в продължение на пет години, с почти пълен контрол над пресата и изкуствата. Той и съпругата му Магда се самоубиват в бункера на диктатора на 1 май 1945 г., часове преди Берлин да падне под Червената армия.

Градските власти в Потсдам изглежда са забелязали неговия граждански статут през последните няколко месеца и се очаква той да бъде премахнат тази година. Той трябваше да бъде отменен след смъртта му, но на уебсайта на общината се казва, че титлата "не е била оттеглена посмъртно, вероятно поради липса на знания, че е предоставена".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Даньо Асад-Борман преди 2 години
Родената в Аржентина Меркел го е пазила (докато е била Канцлерин).Но май наближава политическият край на г-жа Браун-Хитлер.
25
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Номер 16 изчерпателно е казал пълната истина. Болшевишката пропаганта е изключително примитивна и никой не се е учил от нея.
24
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Името му е д-р Гьобелс и взема с лекота и пълно отличие изпитите при 7 факултета. Баща на нацистката пропаганда. И до ден днешен няма равен на себе си по интелект в тази сфера.
23
0
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
До АЛО ЕВРЕИТЕ: Българите не получават социални помощи, защото си мълчат. Ромите получават всякакви помощи и улеснения покровителствани от евреите,защото те са така нареченото 13то коляно т.е. родственици на евреите. Положението на привилигерованите роми е навсякъде по Европа, Англия и САЩ еднакво
22
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Вечни герой слава
21
2
 
16
 
! Отговори
Още преди 2 години
Завинаги трябва да е почетен гражданин
20
1
 
12
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: Е как така? (номер 25) Много ясно! Ти ако знаеш още колко други нацисти са участвали в управлението на ГДР, ще ти хвръкне шапката! От какво мислиш са създали полицията и армията на бившата ГДР? Много от командирите са били бивши офицери от Вермахта и СС.
19
1
 
7
 
! Отговори
Е как така? преди 2 години
Потсдам не е ли бил в източна Германия? Бившето ГДР? Държали са си го като почетен гражданин ли?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега, неприятна подробност. Някой ще бъде уволнен, друг порицан. То и у нас има закон за комунистическия режим, но това не пречи още да има паметници на разни бивши вождове и партийци под път и на път.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 16 Напротив, точно обратното е: Гьобелс и другите нацисти са се учили от съветската болшевишка пропаганда!
16
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 18 В голяма заблуда си човече! Не се бъзикам, нито искам да се заяждам с тебе. Казвам ти го защото знам много факти от историята. Хитлер е бил вегетарианец, въздържател и непушач. Нацистите са били първите които са започнали кампания срещу пушачите. Чудя се как ли не им е минало наум да направят както в днешно време - на всички цигарени кутии да наплякат страшни снимки с умиращи пушачи и техните деца! Еми, не са пушили само в тясното обкръжение на фюрера.Така и с ваксините.
15
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Знаели са навярно, ама са си трайкали. После в общината са навлезли кафяви екскр...елементи и са надали вой.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьобелс за един ден можеше да накара всички да се ваксинират без да разполага с Интернет, цифрова телевизия с национален обхват, цветен ежедневен печат... Служителите на днешната пропаганда и агитация са пълни леваци. Разполагат с всички инструменти и никой не им вярва.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, ***...Още в заглавието и правописна грешка. Как се пише името на този град???
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам защо се срамуват? Все пак И германци И комунистическите държави и всички всички точно от Гьобелс са се учили на пропаганда! А методите му и сега се използват, да не кажа че стават все по-популярни. Това с повтарянето на лъжи докато станат истина, смесване на лъжи и полу-истини, американските и комунистически пропагандни филми включително художествени .. все Гьобелс ги е измислил
11
3
 
14
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Така значи...Пак надделяха еврейските пари и пропаганда!Бедните германци,и след десетки години продьлжават да унижават собствените си достойни хора,истинските германци!С най голямо удоволствие,с двете си рьце бих гласувал да ги направят почетни граждани на Истанбул!!!
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Гьобелс на всеки журналист, който е допуснал правописна грешка щеше да му се случи нещо отвратително. Ето затова е почетен гражданин.
9
3
 
18
 
! Отговори
Няма лошо преди 2 години
А кой да бъде почетен гражданин. Може би Азис или пък Урсула ?!
8
5
 
14
 
! Отговори
някой преди 2 години
Верно бе! И Хитлер е бил сред почетните граждани на Потсдам. Премахнали са го чак през 1990 г.!После защо се учудваме че още има паметник на Тодор Живков във Правец!
7
11
 
32
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А Тиквата е почетен селянин на Банкя и на Симитли :)))