Чесънът е противопоказен при определени заболявания

За кои хора не се препоръчва?
21 окт 2021 08:43, Ния Христова
16
Чесънът е противопоказен при определени заболявания
Снимка: Pixabay
"Чесънът е едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система сред привържениците на традиционната медицина. Но е възможно и да е противопоказен наред с многото му положителни качества", казва Анна Ивашкевич, семеен лекар, диетолог, медицински директор на BioData, предаде БГНЕС.
 
Тя допълва още, че лекарите продължават да обсъждат лечебните свойства на чесъна, но за повечето хора това растение е полезно в ограничени количества. "Поради състава си, чесънът помага за укрепване на имунната защита на организма през сезона на вирусни инфекции", каза диетологът.
 
"Чесънът е стимулант на имунната система. Плюс това, той съдържа доста значително количество цинк, което ни помага да устоим на вирусите", обясни Ивашкевич.
 
Не бива обаче да прекалявате с чесъна, каза още тя.
 
"Достатъчни са няколко скилидки на ден. Но ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава дори това количество е много", добави диетологът.
 
Има заболявания, при които обикновено не се препоръчва да се яде чесън.
 
"Чесънът е противопоказан за хора с открита язва на стомаха. Също така не може да се яде от хора с гастрит, който не е в ремисия, но в активен стадий, суровият чесън също е противопоказан за тях. Ако човек с подобен проблем яде чесън, ще получи болки и дискомфорт в стомаха", предупреди Анна Ивашкевич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Йотова от БКП ще го дърпа назад!!!
7
2
 
9
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
С чесъна ясно, но с не чесъна...
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази"специалистка"е за кладата.Вместо да получа болки в корема от чесъна и да оздравея от вирусна инфекция,не трябва да го ям за да се спомина.Бе на какво ги учат в тия Училища и Университети,освен на джендъризъм.Ми тая докторка,утре може да стане и политик.И тогава жална ни майка.Не чесън ами жив човек няма да остане в тази прокълната и от Господ,земя.До като има такива "специалисти"нищо добро не очаквайте от когото и да е.Само истината,това е спасението.Другото е от рогатия и богатия.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееееее сега акони на чесъна посегнат ще започне масова миграция. Не стига ме искат ваксини за молче и кръчма, не стига, ще трябва сами да си гледат децата хроата вместо да го метнат да се социализират, ми сега и чесъна бил вреден. Какво остава з арадост в живота на българина?
4
3
 
13
 
! Отговори
sdsadsa преди 2 години
Чувал съм, че возенето в метрото след употреба на чесън е противопоказно. Води до рискове за здравето
3
2
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Само ракия ( самогон) за здрав и щастлив народ! Сталин
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и ваксините са противопоказани на определени заболявания, ама на това НЕ СЕ акцентира сега! Ако си умреш след като те набоцкат - просто си влизаш у статистиката и това е! Айде, следващия - да видм дали ще оцелее
1
7
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Не съм доктор диетолог или там директор на био......незнам си какво ....но да кажа че чесън може да се приготвя печен или пържен но аз лично си го пека бързо става омекват скилитките не мирише не дразни стомаха бързо се разгражда ..........скари като правим по 3-4 глави печем заедно с дузина глави лук ....богати стават ! Никой не е казал че задължително суров трябва да се яде ..... + печен ..полезните му качества си остават дори организма по бързо ги усвоява !