110 лева за фалшив сертификат взимал обвиненият лекар в София

Той издавал документи с невярно съдържание от началото на имунизацията
26 окт 2021 20:17, Нели Христова
108
110 лева за фалшив сертификат взимал обвиненият лекар в София
Снимка: БГНЕС

53-годишният общопрактикуващ лекар в София, който беше обвинен за издаване на ваксинационни сертификати с невярно съдържание, е заснет как срещу 110 лева издава сертификата без да постави ваксина на пациент, който ще пътува извън страната, предаде БНТ.

Според запознати източници д-р Росен Бенчев започнал да продава сертификати още в началото на ваксинацията. Конкретният случай, от който започва и разследването, е от края на май. Д-р Бенчев се е срещал лично с пациентите, които искат сертификат за ваксинация без да им се поставя ваксина. Индивидуално е преценявал от кого колко пари да вземе, но тарифата му е била от 100 до 150 лева на сертификат.

Доктор Бенчев дълги години работил в едно от ДКЦ-тата в столичния квартал "Люлин". След като започнало разследването за издаването на ваксинационни сертификати с невярно съдържание се премества в друго ДКЦ в квартала. Екип на БНТ го намира в новия му кабинет. Той отрича да му е повдигнато обнинение от прокуратурата, както и че е продавал фалшиви ваксинационни сертификати, въпреки че Софийска районна прокуратура съобщи днес, че го е привлякла към наказателна отговорност.

Вчера разследващ полицай от СДВР е призовал д-р Бенчев да се яви за предявяване на обвинение. Разплитането на аферата започва след като лекарят е записан със скрита камера от подставен пациент, който срещу 110 лева получава документ за първа доза на ваксина без тя реално да му е поставена.

На д-р Бенчев е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2 хиляди лева. Ако се докаже, че е виновен, той може да получи наказание затвор до две години или пробация.

На черния пазар цените в момента са в пъти по-високи. Един сертификат е около 700 лева. Лекарите, които вписват данните на неваксинирани, че са получили доза, вече не се срещат директно с клиентите. Ползват се посредниците.

И тук има две схеми - едната е за хората в по-зряла възраст. Те уговарят сделката с посредниците очи в очи, а плащането става 50% при заявка и 50% когато в информационната система бъде вписан клиента. По-младите ползват услугите на "дарк нет" пространството, там се уговаря сделката, а плащането е или във виртуална валута или чрез системите за бързи преводи.

Според наши източници в момента има над 15 разследвания, по които разследващите от МВР и прокуратурата работят активно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало нарушение на закона, е как така стана законни да се издават фалшиви документи за нещо, което не се е случило, не е направено, не е изповядано!И нотариусите ако тръгнат така да правят, срещу 150 лева си имам сертификат за собственост на къща, вила, автомобили и каквото се сетите...
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дедо И аз моя. :)))) А даже като бонус сега не треперя дали ще ме хване вирусчето. Яко сме се прецакали май. :))))))
17
17
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Като има бyдали да плащат за нещо което по принцип е безплатно, аз моя сертификат си го взех без пари като се ваксинирах.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 "Бих дал двойно повече, за да получа такъв сертификат. Дано има повече лекари като него!" Има, бе! Виж там в антиваксърските групи да ти препоръчат някого. После Прокуратурата ще си даде оценката за избора ти: и на теб и на него! :))))
15
2
 
6
 
! Отговори
Фейк Нюз преди 2 години
Цената отдавна е над 700 лв.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щом има хапталак да му ги дава, що да не ги вземе човекът тези пари? Тъй де... В България всичко е наопаки така или иначе...
13
1
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А , само той ли продава сертификати в морето от любов към ковито ......хо-хо-хо.... ! До един месец да не станем най-ваксинираната нация в Европата....хо-хо-хо.....!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорете попитах нещо няма да повтарам.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих дал двойно повече, за да получа такъв сертификат. Дано има повече лекари като него!
10
9
 
7
 
! Отговори
Др. Филипов преди 2 години
Колко глупав и алчен трябва да е човек, за да се занимава с такава глупост!?
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тази цветана гълобова си позволява да пише за боико борисов че е педофил.и да си бърка носа в чужди семеиства и да пише за хора къде не ги познава.срам и позор кои и дава на тази жена.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 "Ще го пуснат до няколко дни, нямат нито доказателства" Имат, имат.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го пуснат до няколко дни, нямат нито доказателства, нито нарушен закон. Всеки нормален ще си купи сертификат и няма да се занимава с глупостите на МЗ.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен радев до като се шиба с цветослава гълъбова,изпусна пандемията,докато тази лека жена му промива мозъка,цените скочиха троино четворно,много ниско падна това е под моито достоинство,да имаш прекрасно семеиство и да се гавриш с жена си е недопустимо,аз незнам тази деса черната не се ли усеща че вместо да ходи на работа в президентството тои ходи да се вижда с цветеслава гълъбова.
4
15
 
8
 
! Отговори
Lora преди 2 години
И после ваксинираните се заразявали и умирали. Тези "ваксинирани" както какви ги броим. Как влизат във статистиката. Дано поне в болницата тези с фалшвите сертификати да имат доблеста да кажат, че не са ваксинирани, за да не оставят хората с грешно впечатление, че ваксините не помагат
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите адмирации за този лекар. Спасил е някой и друг човешки живот! Да си жив и здрав докторе!
2
15
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Колко от антиваксърчетата "бунтари" ще са клиенти на Прокуратурата в най-близко време? :)))) Нали знаете, че даването на подкуп е също престъпление? Да не говорим за документната измама. :)))
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще ги вадя без пари!