Пълно отчаяние: Родители в Афганистан продават децата си

Дългове и бедност ги принуждават да го сторят
20 ное 2021 18:55, Петя Славова
97
Пълно отчаяние: Родители в Афганистан продават децата си
Снимка: БГНЕС

"Не искам да се омъжвам, искам да уча", казва едно младо момиче, чийто баща обаче бил принуден да я продаде, за да върне дълговете си. Все повече бедни семейства в Афганистан са застигнати от такава съдба, пише "Дойче Веле".

Ежедневие в Кабул

Афганистанската икономика е тежко засегната от продължаващата суша и от смяната на режима в Кабул. Талибаните, които все още търсят международно признание, не могат да овладеят кризата, а цената за всичко това плащат най-бедните.

"Пандемията от Ковид-19, продължаващата криза с храните и настъпващата зима допълнително усложняват ситуацията за семействата", пише в своя доклад UNICEF. “През 2020 година почти половината от населението на Афганистан беше толкова бедно, че не разполагаше със стоки от първа необходимост, включително храна и чиста вода”. Тези заключения са още от времето отпреди настоящата криза.

Когато си принуден да продадеш детето си

Как се живее при талибаните

Мохамед Ибрахим, който живее в Кабул, казва пред ДВ, че е бил принуден да продаде 7-годишната си дъщеря Джамила, за да изплати дълговете на семейството. "Един човек дойде при мен и ми каза, че трябва или да си платя дълговете, или “ще изгори дома ми до основи", разказва Ибрахим. Предложено му било също да даде дъщеря си в замяна на дълговете.

"Той беше богат човек", продължава Ибрахим. "Не ми остана нищо друго, освен да се съглася да дам детето си срещу 65 000 афгана" (около 620 евро). "Трудно е да дадеш детето си. Но нямахме какво друго да предложим, освен собственото си дете", казва Назо, съпругата на Ибрахим.

По данни на UNICEF милиони деца нямат достъп до здравеопазване, ваксини срещу дребна шарка и полиомиелит, храна, образование, вода и хигиенни продукти. Според Световната програма по прехраната на ООН, 22,8 милиона от близо 35-те милиона жители на Афганистан страдат от редовно недохранване.

"Не искам да се омъжвам, искам да уча"

Жителите на провинция Бадгис са силно засегнати от дълготрайната суша. Много от тях напуснаха домовете и селата си. Неправителствените организации настояват за спешна хуманитарна помощ.
"Много е студено през нощта и няма с какво да затоплим палатките. Искаме неправителствените организации да ни помогнат", каза Наджиба, младо момиче, което живее в лагер. Тя е била продадена от семейството си срещу 50 000 афгана.

"Имам двама братя, сестра и майка. Не искам да се омъжвам, искам да уча и да се образовам", добавя тя.

“Помощта е нужна сега, не можем да чакаме шест месеца: средствата ни трябват незабавно, за да можем да придвижим доставките и да ги разпределим още преди да настъпи зимата”, заяви наскоро директорът Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли по време на среща в Женева. “Не можем да обърнем гръб на народа на Афганистан”, подчерта той.

Гюл Ахмад, бащата на Наджиба, не вижда друга възможност, освен да продаде и другите си дъщери. “Нямам друг избор. Ако бъдем изоставени, ще съм принуден да продам и другите си дъщери за 50 000, 30 000 или дори 20 000 афгана”, казва той.

Броят на самоубийствата расте

ООН е особено обезпокоена от въздействието на конфликтите и несигурността върху жените и момичетата в Афганистан. Около 80% от близо 250-те хиляди афганистанци, които бяха принудени да бягат от родните си места от края на май досега, са жени и деца. По данни на ООН от 1 януари до 18 октомври 667 903 души са напуснали домовете си заради конфликта в страната.

След падането на правителството в Кабул, опитите за самоубийство и психическите заболявания постоянно се увеличават. Бедността е отчайваща. 60-годишният Рохула работел като охранител в едно държавно училище в северната област Бадахшан. След като три месеца не получил заплата, предприел отчаяна стъпка. “Не каза нищо. Един ден той помоли за молив и лист хартия, за да запише колко пари дължим. Мислехме, че се шегува, но се оказа сериозен и няколко дни по-късно се самоуби”, разказва дъщеря му Тайба. “Имаме много проблеми, а откакто баща ни почина, нямаме нищо за ядене”, допълва другата му дъщеря Катиба.

Доскоро повечето публични средства идваха от чужбина

По данни на Международния валутен фонд афганистанската икономика ще се свие с до 30 процента тази година. През 2020 год. брутният вътрешен продукт на страната е бил 20 милиарда долара, а 43 процента от тях са били резултат от международни помощи. Сега тези помощи секнаха.

През последните няколко месеца правителството на талибаните се затруднява да плаща заплати на държавните служители, а цените на храните растат неконтролируемо. Много афганистанци продават собствеността си, за да си купуват храна.

Единствените ценности, които са останали на Гул Ахмад, са другите му дъщери. Тях също може да ги сполети нерадостната съдба на по-голямата им сестра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да добавите и полумъртво кученце в ръцето на детето, на което сте платили да позира за обичайната пропагандна снимка.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойчето, мокрите ви сънища за широко отворените врати няма да ви се сбъднат и сега. Време е да потънете отново в забвение.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 40---- Големи сме били това е все едно да си направиш държава до САЩ.
39
0
 
14
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Основали сме си държава на територията на Източната Римска империя. Не е необходимо да даваш обяснения на клоуна. На момчето му се плаща да работи за внедряването на вражески елементи на наша територия.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива не трябва да имат място в Европа, докато не се цивилизоват иначе рискуваме да изпаднем като тях.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пише "Дойче Веле".
36
2
 
20
 
! Отговори
До Талибаните преди 2 години
И откъде точно сме избягали ние, българите бе, сладур? Дай ми малко повече исторически факти, че даже официалните историци не могат да ни проследят произхода! Да не говорим, че не сме бягали от страх, че ще ни убият, иначе нямаше да можем да превземаме територии и да основем държава.
35
19
 
2
 
! Отговори
Талибаните преди 2 години
До Анонимен 33 - Какво чакаш в Европа бе приятел... Само ти ли не разбра, че от 20 века насам, всеки слаб бяга от Азия, за да не го утрепат. С какво ние българите и всички останали племена избягали от Азия сме по-различни от афганистанците бягащи от същото място, по същите причини? Европа е задния двор на Азия от 20 века насам.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тука сме виждали голяма мизерия, обаче никога не сме използвали децата си като стока. Такива оправдания че били принудени да си продават децата няма да предизвикат никакво съчувствие, а още по-голяма омраза към чал мите. Време е да зарежете темата с Афганистан, защото тук няма да ви мине номера с бежанците. Такива хора не искаме тук.
33
2
 
3
 
! Отговори
Талибаните преди 2 години
Кво развитие, кви пет лева... Ако, в близките 50 години, демокрациятра не падне, човешката цивилизация ще остане само на кино лента. Пълна *** сме всички.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо невероятно да продават децата си докато могат с тях,с тяхна помощ да организират семейно развитие понеж те като по-млади с вижданията на новите поколения с нови представи за развитието в различни области независимо от различните ограничения наложени им там на место то света се развива и винаги едните догонват другите,а в някой случаи последните стават първи понеже са си взели поуки за своето развитие за да не изостават от другите и да са на ниво за да не им тегне наложените им предубеждения
31
0
 
17
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Те и тука някои продават децата си отдавна. А интересно афганите от къде имат пари за да се придвижват от там към зап. Европа? Нали са бедни и нямат пари. Лъжат, всеки ви лъже.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те се предадоха за един ден, сега ревели и продавали, ми не ми е мъчно, да се научат да се опряват сами!!!! и в Европа НЕ ги чакаме
29
2
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Нищо смъртта е за всички поравно няма богати и бедни там
28
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
В някой части на Азия и Африка все още съществува подобна практика ! Едно е ,че жените се купуват ,на други места дълговете се плащат с деца !
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 и да пишеш тук никой няма да ти помогне...Пиши до висши инстанции жалби
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз ,голяма новина има по 5..6 и повече деца
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Amr bil maruf...Абе....ти...добре ли си...явно не си...отивай там и си живей живота...неадекватният...
24
6
 
6
 
! Отговори
Amr bil maruf преди 2 години
Брей, колко по-лошо стана под талибаните. А преди тях 20 години под американците, беше Земен рай. Само, че в Ракка под шериата като излезе нравствената полиция на пазара и проверява. Защо са толкова плодовете, дай да видя кантара, да не лъжеш в мерките, защо не си обявил цените? Ей, такива простички въпроси ти ги задава един брат с калашник на рамо. Да ви кажа, рядко имаше спекуланти и обирджии, за сериозни престъпници имаше моментален съд на площада.
23
1
 
11
 
! Отговори
Войвода преди 2 години
На вниманието на всички фенове на исляма и шариата: това е действителността във ВСИЧКИ без изключение ислямски държави. В момента в Германия съдят саудитски принцеси, които са отишли в Германия с РОБИНИТЕ си от Филипините.