Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Ако пиете по чаша вино всяка вечер, вероятността да развиете депресия е по-малка
11 дек 2021 09:50, Михаела Лазарова
41
Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?
Снимка: Istock

Вкусна вечеря с чаша вино или просто чаша вино след тежък напрегнат ден. И в двата случая виното заема централно място. Любимата алкохолна напитка на милиони хора по света от древността до днес е именно виното. Неговите изтънчени галещи небцето вкусове и нюанси правят вечерта с любими хора винаги приятно преживяване. Ако любимото ви занимание вечер е да се отдадете на прекрасна чаша вино, трябва да знаете, че това има както своите положителни ефекти върху здравето, така и потенциални рискове.

Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Нивата на кръвното налягане може да се подобрят

Благодарение на антиоксидантите във виното, то може да подейства релаксиращо не само на нервната ви система, но и на кръвното налягане. Антиоксидантите и полифенолите във виното имат лек съдоразширяващ ефект, което може да понижи кръвното с няколко пункта.

По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

Отново благодарение на антиоксидантите във виното, малките количества от тази напитка вечер могат да допринесат за понижаване на сърдечносъдовия риск. Антиоксидантите имат противовъзпалителен характер. Освен това понижават холестерола. Това показват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com.

По-нисък риск от диабет тип 2

Още една полза от редовната консумация на антиоксиданти е намаляването на риска от диабет тип 2. Това показват данните от изследване, проведено в рамките на 1 месец върху пациенти, консумиращи чаша вино всяка вечер. Данните са публикувани в списание Clinical Nutrition. Експериментът показал, че нивата на инсулина и кръвната захар се стабилизирали, като това значително намалило риска от диабет тип 2 при участниците.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Бат Ваньо преди 2 години
Всяка вечер пия 2 ракии и след това литър вино и съм си 6 точки
23
4
 
0
 
! Отговори
Учен преди 2 години
Няма такова нещо като "прекрасна чаша вино".Всеки алкохол само и единствено вреди.Първоначалния ефект е разширение на кръвоносните съдове,но след това се свиват до по-малък обем от нормалното и кръвното се вдига.Особено хипертоници,трябва да забравят за вино,а и всякакъв алкохол.Хората обичат да пият и си търсят оправдания,за да го правят,но ползи няма,поне от редовно пиене,пък макар и само чаша.Това не е мое мнение,а факт.
22
1
 
3
 
! Отговори
Трезвеник преди 2 години
До Асан- Не всеки е предразположен към алкохолизъм, колкото и да пие. Вредата от прекалено много алкохол е друго нещо! Предразположението към алкохолизъм е различно при различните раси. При белите около 30% са предразположени. На другия край са индианците с повече от 90%. А напиването е най-бързо при азиатците. С една бутилка вино пет човека връзват кънките.
21
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Неадекватна статия.Тука се пие от бутилка нагоре.
20
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ставаш алкохолик :)))
19
0
 
9
 
! Отговори
Умен българин преди 2 години
Една чаша?! Че аз в очите си само ще я капя?
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как 1 чаша, я пием по 1л. и сетне спим кат пън.
17
0
 
13
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Да, ама да уточнят че става въпрос за истинско вино (и др. алкохол ) не за химии. Същото се отнася и за мезетата, че даже и за хляба - направен, както трябва е добър и за храна и за мезе.
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези глупости още ли ги повтаряте? Вредата от това вече е доказана.
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На жените им се разтварят по-лесно краката.
14
5
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Вино и пръжки редовно и после цял живот на хапчета за кръвно. Айде моля ви се! Всяко нещо, което го правите редовно и по много, е вредно. Може да се смеете, но и със секса е така.
13
7
 
12
 
! Отговори
Пробвал всичко преди 2 години
По хубаво от бирата нема, особено тая белгийската кафето първото име й е Стела
12
4
 
29
 
! Отговори
Японска поговорка преди 2 години
Пияна жена - весела къща.
11
2
 
21
 
! Отговори
Стар пияч до Фънки преди 2 години
Явно млад си ! Ееееех и дамаджаната изпразвахме на едно пиене със верни другари ,ама навремето и....някои ги умори пущината ! А иначе хубавото домашно червено вино е велико нещо,мамка му!
10
1
 
36
 
! Отговори
Стар пияч преди 2 години
Тези които пият ,,кило и канче" след години спират да пият и чаша вино ! Щото по напред с аперитива се удрят и две ракии !Освен това за истинското ! червено вино се иска да няма гастрити и язви ,а след дългогодишна употреба ,те се появяват !! И така.......се стига до чаша вино на вечер,а като се обади язвата се паузира известно време !Изпробвано!!! Всичко с времето си деца !До 45-50 се чудим как да си утрепаме здравето,следващите години се мъчим пък да си спасим здравето Живот !!!
9
4
 
14
 
! Отговори
Фънки преди 2 години
Зимата, всяка вечер дозата ми е между 500 и 7-800 миллитра вино. Рядко и кило. Домашно, без грам захар. Благодарение на винпромите, които вдигат цената безумно, от десетина години си правя домашно вино, особено лесно след като измислиха меленето на място. Прав си мечка - 3/4 вино и 1/4 лимонада. И заглавието да се промени: една чаша, няколко пъти.
8
1
 
16
 
! Отговори
пяница преди 2 години
АЙДЕ НАЗДРАВЕ
7
0
 
7
 
! Отговори
До Д-Р РАДЕВА преди 2 години
Ама оня умрел м а.
6
10
 
19
 
! Отговори
123 преди 2 години
И виното като всеки друг алкохол е вредно. Полезно е в количество, две- три чаши седмично.
5
1
 
2
 
! Отговори
дяволскияпрельстител преди 2 години
5ти сезон 6ти епизодне смеем да заспим