$60 млрд. годишно изтичали от Русия, част от тях към България

Съратник на Навални: Руски чиновници се занимават с износ на корупция
14 дек 2021 13:33, Елка Василева
46
 $60 млрд. годишно изтичали от Русия, част от тях към България
Снимка: архив, БГНЕС

Леонид Волков - близък съратник на руския опозиционер Алексей Навални, твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, които основно се вливат в европейската икономика, предаде БНР.

Пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за човешките права в Европейския парламент в Страсбург той подчерта, че част от тях идват и у нас.

„България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това, че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници, е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания“, каза Волков.

Той определи това като „износ на корупция“ и предупреди: „Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му“, обясни Волков.

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори: „Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания“, каза руският опозиционер.

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Алексей Навални.

Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда.

Тя заяви, че е оптимист, както и баща ѝ. „Последния път общувахме с него по повод тази награда. Той ми каза, че много се гордее, че аз идвам да я получа и ми благодари за това. Всичко при него е добре, доколкото може да бъде така при човек, който е в затвора. Това, че баща ми получи наградата, показва, че трябва да продължим да бъдем оптимисти“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22, бъркаш за Кайманите, дори нямаш елементарно понятие от тази държава, но пък горе долу напипваш какво се случва в офшорките. Чети преди да пишеш, едва ли има дори един кайманец, който да ходи гол и бос. А това, че заплатите им са като в Люксембург е съвсем отделен въпрос.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а, вливат се в икономиката на ес...вливат се в недвижими имоти на края на ес. тва не е вливане в икономиката. по същата логика значи офшорките са стимул за икономиката на кайманите, ама кайманският педро пак е бос и гол.
20
2
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Стига бе...2-3 милки за некоа сгодна *** пари ли са?
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1, рублофила е дори по-голям враг от самата Русия. Това са предатели, които най-безпардонно веят руски знамена в България. Вие виждали ли сте турци да веят турски знамена, хора които симпатизират на Германия и САЩ да веят германски и американски знамена и т.н. Само рублофилите са толкова долни, че да ми веят руски знамена.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 "Спокойно, ние ги компенсираме с Лукоил, че да не се набутват" Всъщност, те на нас нищо не ни "дават". Те си купуват у нас имоти и ..... хора.
17
2
 
8
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Добро правят-внасят пари..А българи-изнасят.
16
8
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
"Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила,след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия,полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му, обясни Волков." Четете ли защо рублофилите не искат в ЕС? Защото утре като излезем от съюза Путин ще дойде да "спасява" руските граждани със зелени човечета
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6, ми верно е. Обикновения руснак гладува щото е ограбен от Путин и олигарсите. Вие тези неща обмисляте ли ги или виете по инерция. Разлика между престъпно управление, икономически терористи и руския народ като цяло правите ли въобще?!?!?
14
6
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Да е жив и здрав Путин и още дълги години да се изнасят пари от Необятная
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откадя на кадя ба. Плащат 5-10 милиона евра за партии, а прибират по 2-3 милиарда от Лукойл. Пари които трябва да влизат в бюджета на България, а не в джоба на руски олигарси. Русия е най-големия враг на България. Да не споменаваме Белене, патоците и други "проекти" които ни влизат без вазелин.
12
4
 
6
 
! Отговори
Белата златка преди 2 години
И аз облажих.Сега пък Копейкин.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ем няма лошо?! Да намацме и ние
10
8
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
В градове като Поморие вече има повече руснаци, отколкото българи. Повечето от тях са закупили апартаменти с пари от рушвети, а както се оказва, България е рай и за руската мафия и за всички забогатели около бащицата Путин.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дьермо! Такива трябва да се третират не с измисления "новичок", а с 9 мм перфоратор!Какво да правим с нашите глашатаи на лъжата? Предложете!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ние сме им дали писменост и религия.....щем нещем сме свързани :)))
7
0
 
11
 
! Отговори
сложно е! преди 2 години
Външните врагове на Русия не спят и източват "безкрайните" и ресурси, по-интересното е, че винаги има и вътрешен враг. Когато работиш с руснаци, винаги подхождат към теб като към измамник, но ако спечелиш доверие, какъвто и гаф да стане те оправдават. Изобщо сложна славянска психология, неразбираема за запада, където ясно е разграничено кой какъв е според делата.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиндостанският агент Льоня твърди, че от Русия изтичали около 60 млрд. долара годишно, които основно се вливали в европейската икономика. Как не го е срам? Нашите соросоидниевроджендъри всеки ден ни убеждават, в Русия "денег нет" и руснаците гладуват. На кого да вярваме? На нашите или на Льоня-хазарчето?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов , Таско Арменков, Румен Овчаров са само част от хората облажили се от тези корупционни пари.Първият даже печели първенството, след като з наши пари - 3 милиарда лева, за отприцателно време прокопа Турски поток в угода на Путин и Вучич ...
4
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Дългата ръка на България
3
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е тумор за цивилизацията! Империя на злото! Самите руснаци не го осъзнават, или малко от тях го осъзнават. Но един ден ще е един ден! Государят и олигарсите ще им припари на ду.пето!