КЕВР обсъжда поскъпването на тока и парното от 1 януари

Електроенергията трябва да скочи с 11,5%, а топлото с 13%
54
КЕВР обсъжда поскъпването на тока и парното от 1 януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоящото поскъпване на тока за бита и парното от 1 януари идната година ще се обсъжда днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БНР.

Според изчисленията на регулатора средно за страната електроенергията трябва да скочи с 11,5 процента, а топлоенергията - с 13 на сто.

Поскъпването на тока на свободния пазар, на газа и на въглеродните емисии са основните причини в средата на регулаторния период КЕВР да преразгледа и да определи по-високи цени на топлоенергията и електроенергията за бита.

Предвижда се за клиентите на ЧЕЗ и И Ви Ен (EVN) токът да поскъпне с около 11 процента, а за тези на „Енерго Про“ - с малко над 12 на сто.

По-голям ръст се предвижда при нощната тарифа, където увеличението трябва да е с около една пета.

При парното и топлата вода за различните градове разликата в процентите на увеличение на цените е по-голяма.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е с около 30 на сто.

Само с близо процент по-малък ще е скокът в Разград.

С една четвърт повече ще трябва плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново, а поскъпването в Бургас е с 15 на сто.

Между 1 и 5 процента повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Ако бъдат приети, новите цени на тока за бита, парното и топлата вода ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: парнотоккевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
44-ти, ти добре ли си, не се говорело за повишения по времето на ГЕРБ, а от всеки юли кой вдигане тока и парното. Такива заспали калинки като теб има в изобилие.
39
1
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Обективен В цял свят вдигат цените на енергоносителите. А това "една жена каза на пазара " ,не върви.Толкова ли опростяхте ,че вярвате на всякакви жълти издания?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ....Защо се получи продължавам от 40,а не от 42
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-То не е за смях,а за мноого плач! Тежко ни!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разговориза повишаване на тока, парното и водата никога не са се водили при Борисов. Който много знае изхвърча от министерското кресло. Сега някак си е гордост при Радев и Кирчо и Кокорчо да се вдигат цените, и колкото повече толкова електората им се радва. Мизерията и глада се понасят по добре, защото Борисов не е на власт.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавам от 42,екскурзиите и бонусите ли им паднаха,шефовете обедняха ли?????????Г-н Петков и г-жа Нинова,само преди 1-2 дни обещахте,забравихте ли????? Още от първия ден сме разочаровани и отчаяни!!!!! Подлагате народа на глад,студ и мизерия!!!!Е,нали на Вас ви е хубаво и сте много доволни!!!!! Бъдете здрави и от време на време се сещайте за нас!!! Е,ако не сега,то сещането ще бъде на следващите избори!!! Много по-вероятно е!!! Надявахме се,но..жалко няма да му се получи на народа доверчив
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В резюме - Продължаваме Промяната обаче ние нищо не можем да променим, щото лошите Герб ни саботират и ни щипят и ни скубят. Просълзих се от смях! Само от любопитство - ако нищо не можете да направите - защо бяха лозунгите?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах, до последно го пазихте това. Да не изскочи преди изборите, че тогава и тези дето най-бавно схващат щяха да се усетят, че в тоя рай дето го изградихме от април насам нещо не е наред.Е, късно е либе за китка. Сега се радвайте, кажете не на страха и с усмивка си платете тока и всичко друго, което ще поскъпне заради него. А и последно -важното е че има мораториум на цената на олиото! Явно това е най-важната стока в Бг.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40-И продължават да се оправдават с ГЕРБ! Нахалство и безочие!!!!Изчакаха да вземат властта и хоп! ПОВИШЕНИЕ на цените на тока! Много хитро,нооо-това вече ни е познато!Нинова къде е??? Нали обеща,че ще се бори да няма повишение??А пък Петков бил учуден!!! Смях!!! Къде беше до сега този г-н???С друго беше зает,знаем,че имаше много по-важно за вършене!!! И друго:ББ бил задържал цената на тока 12 години!!!Но питам аз:за тези 12 години обедняха ли дружествата,заплатите ли им паднаха
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отмъщението на ГЕРБ"? Има си закон и методология по която се определят цените. Какво ***? Кирчо, след като бе в първото служебно правителство като министър на икономиката, чак сега разбра, че ще има повишение??!! Чак сега щял да търси решение на проблема! Бил зает с изчегъртване, купуване на партии и структури, назначаване на пеперудки. Снощи Симов от БСП пак лъжеше по една телевизия. 2013-та не са вдигани цените на тока. ЕРП-тата пуснаха фактура за месец и половина. И 80-те % излязоха.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя jид изпаднал в екстаз че ще дере народа?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергопреноса и топлопреноса и водопреносната сауслуги на доставчици.А според Основния закон,гражданите са длъжни да плащат само данъци и такси на Държавата.За услуга се плаща само ако има договор между,доставчик и потребител,и когато услугата е ползвана(отчетена с измерителен уред,според общите условия)И няма нужда от регулатор а от точни измерители уреди и правила според пазара а не според"политическия вятър"Така няма се суспендира Основния Закон с помощта на регулатор- nappaзuт.
28
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Пробвайте се, ще ви смачкaме!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Иван Иванов,Председателят на КЕВЕР, мандата му отдавна е изтекъл и решенията на тази паразитна,вече структура(при наличието на енергийна борса)не чинят и 1-а стотинка.Просто,лапачката на политическите креатури в тези ***,им се услажда и пият кръвчицата на народа и няма лесно да се откажат.Щом топлофикациите не могът да си покриват разходите да фалират.Така е в пазарната икономика.Гражданите сами ще намерят решение за отоплението и няма нужда napaзuтu да им казват,какво и колко да плащат
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Иван Иванов,Председателят на КЕВЕР, мандата му отдавна е изтекъл и решенията на тази паразитна,вече структура(при наличието на енергийна борса)не чинят и 1-а стотинка.Просто,лапачката на политическите креатури в този ***,им се услажда и пият кръвчицата на народа и няма лесно да се откажат.Щом топлофикациите не могът да си покриват разходите да фалират.Така е в пазарната икономика.Гражданите сами ще намерят решение за отоплението и няма нужда *** да им казват,какво и колко да плащат.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отмъщението на ГЕРБ-СДС.Защо Командира мълчи.КЕВЕР-а трябва да бъде "разтурян",щом всичко ще зависи от пазара на енергия.Докато търговията с енерго ресурси не беше на борсата имаше нужда от регулатор.Но сега вече е паразитираща структура която изкревя пазара.Тази паразитна структура няма място в пазарната икономика.
24
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неграмотният Ванка с купена диплома за завършен първи клас ще се съгласи и на по-голямо увеличение.
23
1
 
4
 
! Отговори
хора откажете се от преди 2 години
да я закрият неефективната топлофикация , един път произвежда скъп ток като купува газ втори път продава бвг от отпадъчните процеси за парното на софия. когато е правено това сме били свързани със СССР и газта е била евтина , сега има други алтернативи хората масово са си изключили парното , а бвг от топлофикация е вече 15 лв за кубик без да подгряват нищо по евтина е водата на ток
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната е факт
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин премиер народа е с вас! След като махнах ме крадеца бойко сме много доволни. Кога ще увеличавате заплатите на 4000 лева както обещахте с смелия генерал Радев?