За първи път космически апарат докосна Слънцето

Това направи сондата на НАСА "Паркър"
68
За първи път космически апарат докосна Слънцето
Снимка: Pixabay

Сондата на НАСА "Паркър" стана първият космически апарат, навлязъл в атмосферата на Слънцето, съобщи американската космическа агенция във вторник, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Сондата е прелетяла през слънчевата корона - най-горния слой на атмосферата на Слънцето, вземайки проби от частиците и магнитните полета там, съобщи НАСА и нарече събитието "гигантски скок за науката за Слънцето".

"Докосването до Слънцето" на сондата "Паркър" е паметен момент за науката за Слънцето и истински подвиг", каза научният директор на американското космическо ведомство Томас Цурбухен.

НАСА съобщи, че космическата сонда е намерила подходящите условия за влизане в слънчевата атмосфера по време на осмото си прелитане, което е станало на 28 април. Преминаването е продължило няколко часа, съобщи НАСА във вторник на среща на Американския геофизичен съюз. Учените посочиха, че са били необходими няколко месеца, за да получат данните, и още няколко, за да ги потвърдят.

Сондата продължава да обикаля Слънцето спираловидно. Следващото прелитане, насрочено за 22 януари, вероятно ще отведе "Паркър" отново в слънчевата корона, посочи американската космическа агенция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: слънцесонда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
това е интересно!..Като имаме предвид,че температурата на слънчевата корона е многократно по-висока от тази на "повърхността"/..което май няма обяснение до сега от "учените"../..Та да видим..Дали НАСА ще се прежали тоя път и ще даде на ПУБЛИКАТА ИСТИНСКАТА информация..
55
1
 
0
 
! Отговори
joro преди 2 години
До 8 случаен минувач. Нощем е хладно.
54
1
 
0
 
! Отговори
joro преди 2 години
До 8 случаен минувач. Нощем е хладно.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко от Варна. Пий витамини и чети книги,прекопай някоя градинка,нахрани коте.
52
1
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Още през 6 век преди новата ера Александър македонски е казал че слънцето е македонско. Та наса питали ли са македония дали могат да я доближават?
51
3
 
8
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 2 години
Аз често ходя на слънцето ама през нощта щото през деня е много горещо.
50
4
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Човек за който се говорят предимно лоши неща, така е защото други хора искат той да е сам и да няма истински хубав живот - жена , кариера , пари и други неща ! Също така да няма и официална социална среда и да е самотен и незначителен човек ! Истината е че трябва хора да помогнат на човека да живее добре и спокойно ! След това той ше уважава, ше ги цени и ше им е истински приятел ! : )
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балкански селянин и космос....
48
0
 
8
 
! Отговори
до MaйMyнaтa преди 2 години
На Венера не е проблема само температурата ами и високото налягане. Като се опитвате да се правите на интересни поне се запознайте с нещата.
47
2
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Говориш за неща от преди едно 50 години... човек би си помислил, че технологиите са мръднали малко ама явно не и в твоя свят.
46
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧУДО ГОЛЯМО! ИЗГОРЯЛА Е НА ОГРОМНО РАЗСТОЯНИЕ ОТ СЛЪНЦЕТО! ДОКОСНАЛА Е БАБА СИ! СУМАТИ МИЛИАРДИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА! ДА БЯХА ПРАТИЛИ СОНДА ДО НАЙ-ОТДАЛЕЧЕНАТА ПЛАНЕТА 100 000 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПОЛЗА ЩЕШЕ ДА ИМА!
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората стигнаха до слънцето а булгерианса се чуди как да си плати тока и коя лампа да изгаси по напред.ЗА ВСИЧКИ КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ "ЧАСТИЦИТЕ НА МАГНИТНОТО ПОЛЕ" : Първо прочетете нещо за т.н. "Стандартен модел" , после за 'частици приносители на взаимодействия". Нищо няма да ви се изясни щото не е за простите ви глави от миналото хилядолетие
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че бяха нациските учени че да изведът американците в космоса иначе сега щтяха да са голавода
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, ако е вярно. Но аз помня, че сондите, които пращаха на Венера, изгаряха от високата температура. А в слънчевата корона ...
42
1
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
До маке нюз шо е маке се е юнак
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влакът на цивилизацията си върви, а дръгливите съветски песове си лаят по него. Джуджето убиец пък има нова анимация на хиперзвукова ракета (която е още само в мечтите му)
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви са тез частици на магнитното поле? //тЕз частици са като картоф големи, пържат се и се ядът.
39
4
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 години
след 3-тата мастика кацам на Сатурн.
38
0
 
15
 
! Отговори
маке нюз преди 2 години
не е за първи път , македонците са докоснали слънцето още преди да съществува НАСА !
37
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички "новини" за отишли някъде апарати са пълна измислица!Земята е под сферичен капак,и нищо не може да влиза или излиза през него!Да не говорим,че този капак е изпъкнал и създава оптични илюзии и разстоянията изобщо не се знае какви са и дали изобщо има "планети"!Отворете си съзнанието!