Шведска компания създаде микрочип, който съхранява "зеления сертификат"

Той се поставя под кожата и струва 100 евро
23 дек 2021 17:15, Нели Христова
171
Шведска компания създаде микрочип, който съхранява "зеления сертификат"
Снимка: Getty

Шведска компания създаде микрочип, който може да бъде имплантиран в кожата, показвайки подробности от ваксинационния ни паспорт срещу COVID, когато бъде сканиран.

Изобретението, създадено от технологичната фирма Dsruptive Subdermals, включва предварително програмиран имплант за сканиране с размери 2 милиметра на 16 милиметра, който се поставя точно под кожата.

"Имам имплант с чип в ръката си и съм го програмирал така, че да имам зеления си сертификат срещу COVID. Причината е, че винаги искам да имам достъп до него", казва Ханес Сьоблад, управляващ директор на Dsruptive Subdermals, пред АФП.

Сьоблад демонстрира за AFP как може да сканира чипа с телефона си, за да изведе PDF файла, който показва всички подробности от неговия цифров европейски COVID сертификат -  той показва, че човек е имунизиран срещу COVID-19 или че е тестван и резултата му е отрицателен.

"Това означава, че винаги е достъпeн за мен или за всеки друг, който иска да провери дали съм ваксиниран. Например, ако отида на кино или в търговски център, хората ще могат да проверят състоянието ми, дори ако съм забравил телефона си", казва Сьоблад, който е и главен директор по прекъсване в стартиращата компания Epicenter Stockholm.

АФП съобщава, че имплантът струва 100 евро.

Сьоблад казва, че тези импланти не са проследяващи устройства и реагират само на сканиране.

"Имплантите нямат нямат батерия. Те не могат да предават сигнал сами. Така че те са пасивни. Седят там и спят", обяснява Сьоблад. "Те никога не могат да кажат местоположението ви, активират се само когато ги докоснете с вашия смартфон, така че това означава, че не могат да се използват за проследяване на нечие местоположение."

Сьоблад допълва пред Insider в имейл, че имплантът не трябва да се отстранява, за да бъде актуализиран.

"Лесно е да актуализирате импланта, можете да използвате приложение на телефона си, за да промените това, което има на чипа. Така че мога да добавям нова информация към чипа всеки ден – вчера беше моят Linkedin, днес е моят сертификат за COVID, утре може да е нещо друго", казва Сьоблад.

Отделно, Dsruptive Subdermals създаде още един имплант с чип, който може да измерва телесната температура при хората и да служи като сензор за температура, който може да се сканира.

Интересът на Сьоблад към подкожните импланти датира от 2014 г., когато той организира партита за импланти в салони за татуировки, където доброволци се появяват, за да поставят импланти под кожата им.

беден съм, че тази технология е тук, за да остане. Скоро няма да смятаме, че е нещо странно да имаме имплант в ръката си", казва Сьоблад пред BBC през 2014 г. Тогава той се надява да привлече 1000, а след това 10 000 души в програмата.

Въпреки че тази идея все още може да е много нова за САЩ и други страни по света, хиляди хора в Швеция са се регистрирали, за да получат импланти с микрочип. През 2018 г. NPR съобщи, че хиляди хора получават чиповете с размер на оризово зърно, поставени точно над палците си, което им улеснява да се сканират в домовете, фитнес залите и офисите или да плащат за обществен транспорт, като плъзгат ръцете си през цифрови четци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сьоблад демонстрира за AFP как може да сканира чипа с телефона си, за да изведе PDF файла, който показва всички подробности от неговия цифров европейски COVID сертификат"---------Цялата процедура е излишна, след като просто може да го качи на телефона си. Да се чипираш, за да го сканираш и качиш на телефона си е висша форма на малoyмие.
57
3
 
6
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Четейки Откровението на Йоан - Човек се замисля какви православни са руснаците след като са масово ваксинирани като китайците и католиците. Не са католици, значи са комунисти атеисти.
56
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a честито,конспирация били чиповите,със здрве да си ги носите под кожата на ръката.Очаквайте тези чипове да се използван за абсолютно всичко в живота!
55
1
 
44
 
! Отговори
Denko преди 2 години
Миналата година беше конспирация, тази година е създаден, а следващата ще стане реалност , нали приехте да се ваксинирате, сега се чипирайте като кучетата
54
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей това е висша простотия! Да се чипираш, за да имаш постоянно достъп до зеления си сертификат. Шведите тотално са сдали багажа.
53
2
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Незнам дали си бачкатор! Но ти гарантирам, че бачкаторите на минимална хич не им дреме за чипове! Диаспората за която пишеш не са бачкатори! Поздрави от не бачкатор с доход много по- голям от твоя!
52
1
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
то всичко вече се омеша ;))
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дори про..стия ***.о вече знае, че такива чипове се използват за контролиран достъп в сгради и помещения-зззип и си готов. а сложният ***.чо сега ше му обясни колко е хубаво това.
50
18
 
4
 
! Отговори
Diabolo преди 2 години
Тая новина е хляб за антиваксърите
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам това конспирация и фейк новина ли е? Или е ежедневие
48
0
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
той организма сам ще го изхвърли след време
47
2
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЛЕЛЕ МАЙКО! И ТИЯ КОИТО КОИТО ПИШЕХА, ЧЕ ЩЕ НИ ЧИПИРАТ ИЗЛЕЗНАХА ПРАВИ!!!!!!!!!!!!!!! ЩЯЛ ДА СЕ ИНЖЕКТИРА ПОДКОЖНО!
46
0
 
33
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
Значи човека сканира чипа с телефона си и смъква .pdf файла на телефона си за да го покаже на тези които ги интересува че е ваксиниран....... По тъъъъпо нещо отдавна не бях чел. Що не си пазиш сертификата НА ТЕЛЕФОНА ве аммсалак, ами трябва да се харчиш 100 евра за чип ? Принтиран на лист А4 сертификат струва 10 стотинки и си го носиш сгънат в джоба колкото си искаш.... Ама пуст мерак за чипиране ...
45
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ся разни бачкатори на минимална заплата ще ни обяснят за чипове мипове и графени :))))))))))))))
44
0
 
0
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Той и да седи не ти пречи по никакъв начин :)
43
9
 
1
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 2 години
Стига с този графен бе майка му стара взете прочете за какво реално става дума :))))))))))))))
42
2
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Понеже гугъл не ти следи местоположението 24/7 с телефона нали :))))
41
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганчo пак си мисли, че е открил нещо ново докато Шведите имат подобни чипове от години....
40
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кофти ден за ваксаджиите, първо новината за нарушената менструация заради ваксините, а сега и чиповете започнаха да стават реалност.
39
2
 
31
 
! Отговори
рестартирането преди 2 години
Трябват ми нови теории на конспирациите, старите се превърнаха в реалност за по-малко от 2 години.