Ръст на цените на имотите с 12% за 2021 г., догодина ще растат още

Поскъпването на жилищата било политика на централните банки
116
Ръст на цените на имотите с 12% за 2021 г., догодина ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Цените на имотите се повишиха в световен мащаб и България не е изключение, като за нашата страна повишението на цените е с 12 на сто за 2021 година", каза пред БНР Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш.

"А Проптех това е компания за дигитализация на имотите, което ще спомогне на бранша да бъде набавена повече информация за пазара, да се знае кои са участниците в покупката на един имот, както и какво става с този имот след покупката", поясни още Павлов.

Още по темата

"Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст. Така че,  аз очаквах при такова кредитиране да има още по-висок ръст на цените, така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите", заяви Георги Павлов.

"Причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева, отделно лихвите са рекордно ниски", отчете още експертът на недвижимите имоти.

Павлов поясни, че съдбата на празните офис сгради ще се промени, те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Ами аз имам доста по-сериозни имоти от двустайни коптори за бедняци. И изкарвам по доста над 10000лв. годишно от тях... както и да е- не ме разбра. Акции нямам никакви. Ама и ти нямаш никаква финансова култура. Жалко.
24
3
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Оф, като ми започнете как заможните хора били с крадени пари, и ми става смешно вече... Сигурно всички служители из модерните офиси с по над 7-10 и стигащи до колосални суми заплати, за които честно и почтено се плаща всяка стотинка данък, са крадци?! Айде малко по-сериозно! И такива хора в София са ПОНЕ 150 000 души.
23
4
 
4
 
! Отговори
Младост 5 преди 2 години
Панелки по 2к евро квадрата давай народе който разбира тук се спира
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще има яки фалити на строителни фирми. Затова плащат всяка седмица за тези публикации... В нашия квартал вече има поне 10 кооперации, които от 6-7 години се опитват да продадат останалите си апартаменти, но няма кой да ги купи...
21
2
 
11
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До до 23 Ае стига глупости с тия кредити, аз имам 3 апартамента, тъста 4 в София и нямаме 1000 лв кредит!Е ти като си ги наследил си много вещ и аз мога така да. Тия 10 човека от 2 милиона какъв процент са, че нещо не се сещам да ми кажеш? Всичко живо е на кредити мой човек. Тия дето имат пари са малко и/или са краднали от държавата, нищо чудно и ти да си от тази каста. Ти като си големия бизнесмен ще дадеш ли за65 кв. 150 к евро на голи стени + гараж 30 к евро на некомуникативно място? Едва ли
20
0
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Да бе да... Вервайте си...
19
11
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Абе бая повече от 1% изкарват по 100-200к евро годишно. Това си е мениджърска заплата в ИТ сектора. Лично аз съм такъв човек (с около 100к евро годишно), познавам поне още 200 такива. Но ще те изненадам- НИКОЙ не купува имот с готови пари, защото лихвите по ипотеките са много ниски в момента. Взимам лихва 1.8%, въртя си парите из фондове с доходност ПОНЕ 4-7% и си свиркам.
18
3
 
15
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Накрая ще гръмне и този балон, няма как една кутийка да струва 200 к евро ? Даже и паркомясто си купуваш за 15 к или гараж за 30 к ??? Е какви са тия цени? Сега хората ще се налапат с кредити и после като гръмне балона, жилищата ще им се обезценят брутално, но ще си изплащат 200к евро, а реалната цена ще е 75 к евро.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо, което се рекламира, ежедневно или много се купува или са последните напъни преди фалита...
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново манипулации и нагли лъжи, депозитите били минали 100 милиарда -ЛЪЖА, депозитите са около 60 милиарда и много е важно КАК са разпределени, в същото време кредитните са над 40 милиарда, което показва, че мнозинството обеднява и задлъжнява а 10% стават супер богати,а тези не си купуват апартаменти в бетонни джунгли или такива с реална площ 50м2 но обявени от измамници брокери като 100м2. Пазара на имоти е УМРЯЛ, а през 2022 следва Срив и лавина от фалити на псевдо-строители предприемачи.
15
5
 
17
 
! Отговори
Балонът преди 2 години
Ще пукне, защото вече няма луди да теглят кредити за жилище, което да купят и обзаведат... Предлагането надвишава в пъти търсенето...
14
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти... демек мошеник на едро . Купувам само от собственик :)))
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги се питам, защо през ден, два има статии за имоти и че, цените ще растат? Ами тогава, защо ги продавате сега, продайте ги догодина на по високи цени.
12
3
 
14
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Масова атака по всички новинарски сайтове как цените на имотите щели само да растат. Бързо, тичайте, теглете кредит докато не са свършили копторите в София. В някои сайтове дори по две-три статии гледам вече. Нещо им гори под *** май?
11
1
 
1
 
! Отговори
Що да не може преди 2 години
До ще се бягаЩо да не може. Кой казва, че не може. Това да не е по комунзима - някой да определя кое може и кое не може
10
1
 
1
 
! Отговори
Всичко може преди 2 години
Що да не може
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Регулацията на цената на парите и имотите са важни за икономиката . Според мен 2 % инфлация е здравословна за икономиката но зависи и дали населението се увеличава .Картината в икономиката е много обща. Тази политика на ЕЦБ е насочена пряко срещу хората които работят в частния сектор и е в полза на държавна ясла. Явно ЕС е решил да унищожи голяма част от тия хора. Аз им викам аналоговите маймунки . Може би си мислят че ще могат да си внесат обслужващ персонал а останалите само на държавна ясла.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека растат, ако има кой да ги купува при намаляващо население и демографски срив и да живее в комунистическа България.
7
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
ама тук класическите българи ще нахранят биткойна, ще развият пак теориите, че имотният пазар е икономически балон и ще отрекат всички подобни инвестиции. Затова цял живот ще си живеят мизерния живот в панелката.
6
0
 
7
 
! Отговори
До селянин преди 2 години
Предният път когато инфлацията излезе извън контрол имаше финансова криза. Копторите се продаваха на половин цена, а провинциалистите се завърнахте към корените си за 2-3 години. София беше супер място за живот него време.