"Ядрената петорка" против надпреварата във въоръжаването

Страните ще работят за изграждането на свят без ядрено оръжие
Обновена: 3 яну 2022 19:43 | 3 яну 2022 19:39, Веселина Йорданова
69
"Ядрената петорка" против надпреварата във въоръжаването
Снимка: БГНЕС

Лидерите на петте държави с ядрено оръжие Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление за предотвратяване на ядрена война и надпреварата във въоръжаването. Текстът на документа беше публикуван в понеделник на сайта на Кремъл.

Както уточниха от руското МВнР, изявлението е изготвено по инициатива на Москва и "с най-активно участие на руски представители". То трябваше да стане публично достояние преди началото на X конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, която трябваше да се проведе през януари, но тя отново беше отложена поради пандемията. Въпреки това властите решиха да не отлагат публикуването на документа.

Лидерите на петте ядрени сили поставиха като основна отговорност да предотвратят войната между държавите, притежаващи ядрено оръжие, и да намалят стратегическите рискове. Както се отбелязва в изявлението, "не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана", а ядрените оръжия трябва да служат на отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войни. По-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че съвместното изявление съдържа идеята за недопустимост на война между петте сили, както ядрена, така и с използване на конвенционални оръжия.

Петте държави отново потвърждават важността на противодействието на ядрените заплахи и спазването на двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Те също така остават ангажирани със задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Всяка сила също така възнамерява да поддържа и укрепва националните мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на такива оръжия. Страните повториха, че техните ядрени оръжия не са насочени една към друга или към друга държава.

Петте сили също се стремят да работят с всички страни за изграждането на свят без ядрено оръжие и ще търсят дипломатически подходи, за да избегнат военна конфронтация и "предотвратяване на надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички". Те възнамеряват да проведат конструктивен диалог, основан на взаимно уважение и признаване на интересите и опасенията на другия в областта на сигурността, се казва в изявлението.

Москва, както отбеляза Захарова, очаква, че одобрението на съвместното изявление ще помогне за намаляване на нивото на международно напрежение и ограничаване на надпреварата във въоръжаването, както и ще помогне за изграждане на доверие и формиране на основите за бъдещ контрол върху настъпателните и отбранителните оръжия в отношенията им, както и мерки за намаляване на рисковете. Според нея това изявление допълва и развива приетите преди това на най-високо ниво двустранни изявления.

Съвместното изявление на „петорката” потвърждава ангажиментите, поети преди това от нея, да не насочват ядрени оръжия една към друга или към трети страни, предаде БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Още Рейгън, който беше най_горещия привърженик на въоръжаването, разбра, че с това отива в задънена улица, и п,р,е,д,л,о,ж,и разоръжаване и се премина към разоръжаването. Но след няколко години пак в,о,е,н,о,л,ю,б,ц,и,т,е започнаха да се хвалят с ракетите си.
38
2
 
2
 
! Отговори
Венци касапина преди 2 години
Ха ха ха!До некакъв с ник"тийн"къде се подиграва на некакъв US игрален филм,бре!Ха ха ха!Та по повод морала на US бойците във филма,бре!Та аз пък гледах не филм,а на живо кЪк от 21 юни 1941г.та до края на юли същата година цели четири милиона(!!!)смели красноармейци от "могучая и непобедимая Красная армия" фанаха та се предадоха на Вермахта,бре!Ха ха ха!Е тва баш му се вика ВИСОК МОРАЛ и непоколебим боен дух,бре!Ха ха ха!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички пет, не им вярвам! Най много не вярвам обаче на актуалното правителство!
36
4
 
2
 
! Отговори
КимЧенУнБоТикВун преди 2 години
брадчеда по Партийна Книжка, 6-така Ким е тоя дето поръчва музиката!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още като чуе човек дежурните клишета и му става ясно, че срещата е провал...
34
2
 
4
 
! Отговори
Колко лицемерно! преди 2 години
Е то оставаше и да кажат, че не са против, еггасси?!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 Те другите ще стоят и ще лапат мухите, нали. И точно САЩ ще ударят, които имат повече ядрено оръжие от всички други взети заедно, разположено навсякъде по света. Пийте ги тия хапчета навреме.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си унищожат тяхното ядрено оръжие и тогава да изискват и от другите. При разпадането на СССР голяма част от ядрените оръжия са на украйнска територия, но те ги предават доброволно на Русия като в замяна руснаците подписват договор да не ги нападат. Ако си ги бяха задържали тези оръжия сега щяха да си свирукат и никой нямаше с пръст да ги пипне, нито щяха да им вземат Крим.
31
5
 
5
 
! Отговори
Изобщо не са... преди 2 години
...проблем ядрените оръжия! Достатъчна е руснаците да ударят с всичките си Сармати, товарът им откъм тип бомба вътре няма голямо значение. Пак що годе ще извърши столиците на всички противникови държави и нищо не може да спре ракетите. Доставка Москва - Вашингтон е не повече от 4 минути със Сатана 2.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нападението е сигурно. И то ще бъде взаимно. Няма как един да нападне, а другите да не отговорят до 3 минути. Само Русия и САЩ имат над 12 000 ядрени глави. 4000 от тях могат да бъдат изстреляни веднага. Дори не е важно къде точно ще паднат - цивилизацията си заминава.
29
4
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хитреци само те искат да плашат с атом... Ама и други имат атом ч ифутите, Иран, Пакистан, Индия и Кимчо корейски :)))
28
3
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Напротив, технологията на атомната бомба е предадена на Израел от Айнщайн и после там екипът им я доработва. Заявявал е преди това, че е против това, тъй като е имало "интерес", но накрая дава съгласие... ...вероятно го е възприел като дълг?
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да започне ядрена война и Индия и Пакистан да бъдат "застъклени". Без 1,6 милиарда джаггали света ще е малко по-добре.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо публикувяно няма и престани да пишеш глу пости че и масатя глу паци ти вярват Яйнщайн няма нищо общо с Израелската атомна програма аз съм прав ти не превтяни дс генерираш безсмивлен трафик точка лека.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горните 5 държави имат отдавна бомби и какво ли не, но реално всяка страна с реактори има капацитет да направи и оръжие. Най-лесно би било за страни където има залежи или пък правят реактори, но досега не са направили, защото нещо ги е спирало. По-чудно е как досега не е открадната атомна бомба от някой, точно в горните държави, защото имат по няколко хиляди. Някои помнят каква анархия беше в Русия 90те.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кимчо, защо не е поканен? Ще вземе да се обиди, разсърди и пусне някой фишек през океана по Желтия Камик...
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо стана нужно да се уверяват, че няма да се нападат взаимно???
22
3
 
14
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 години
Никой от тая "петорка" не верва на другите, обаче ние да верваме... ..."съюзническо задължение"...?
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Хитлер и Сталин са подписали пакт за ненападение...
20
5
 
17
 
! Отговори
Ключът от бараката преди 2 години
Защо ядреното оръжие на Пакистан не е проблем, а на Иран е?