Родители масово търсят лекарства за деца и бременни в Турция

Те са напълно изчерпани в България
6 яну 2022 19:19, Нели Христова
22
Родители масово търсят лекарства за деца и бременни в Турция

Притеснени родители алармират в социалните мрежи за абсолютен недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в аптеките в цялата страна. Не една и две са поръчките за лекарствата, направени в групи за пазар от Турция през последните дни.

5-годишният Никола се ражда недоносен и от бебе има проблеми с белите дробове.

„В момента синът ми е с поредния бронхиолит, който е тежка форма. Налага се лечение и инхалации с вентолин на 4 часа, сутрин и вечер инхалации с пулмикорт и от вчера му е включен и урбазон, тъй като състоянието му не се подобряваше“, обяснява майка му пред bTV.

За съжаление и двете лекарства за белодробни заболявания са почти изчерпани в аптечната мрежа и за родителите не остава друго освен да ги купуват от чужбина.

„Наскоро бяхме в Турция и оттам си закупих нужните медикаменти, защото тук липсват. Тези лекарства нямат алтернатива и общо взето спасяваме се сами, кой
както може“, казва тя.

Според фармацевтите, проблемът започва още в началото на пандемията, защото голяма част от липсващите лекарства се използват и за лечение на COVID-19.

„Има голямо търсене и винаги се обостря при COVID вълни. За инхалационните разтвори, които са доста проблемни в момента, имаме информация, че другата
седмица би трябвало да се появят, но там се пускат по 1-2 опаковки на аптека“, обясняват фармацевти.

От Здравното министерство отговориха, че при направена проверка към дата 31.12.21 г. е констатирана липса на пулмикорт, фраксипарин и клексан, поради което са добавени в списъка на лекарства с установен недостиг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
До "Умен"Ало, "умният", откъде толкова омраза бе, човек? Ти пък какъв си хубав. Я, върни на.. си.
16
0
 
13
 
! Отговори
Да преди 2 години
От Здравното министерство отговориха, че при направена проверка към дата 31.12.21 г. е констатирана липса на пулмикорт, фраксипарин и клексан, поради което са добавени в списъка на лекарства с установен недостиг. - Така работият министерствата в България - констатирано е и записано. Реално нищо не се върши, но има документи. Ако очаквате да свършат още нещо сте объркали държавата.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всякъде по медиите пишат турция как Турция в момента се тресе от тежка икономическа криза. България уж не е в криза. Според управлението държавата върви добре.
14
5
 
9
 
! Отговори
oopsie преди 2 години
антиваксъри купуват лекарства, които са произведени от същите фармацевтични компании, които правят ваксините....И не знаят какво има в тези лекарства, а ги пият хахахах. На Балканите всички копаят дъното!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има голямо търсене и винаги се обостря при COVID вълни" ........Да, както забелязваме, всичко е манипулация от страна на правителствата и вирусът го няма, а вълните още повече са плод на манипулативна статистика. А хората си купуват лекарства ей така, да има. Или парите са им много и си казват "Защо пък да не си купя лекарства за COVID, нищо че не съществува?".
12
2
 
5
 
! Отговори
До умен преди 2 години
Само добави префикс "мало" към името си. Няма значение българи или турци, хората сме си хора.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.. 11... Няма как да стане, защото тия още са заети на всяка цена да очернят Борисов.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен Аре бе, изисквало се срок от една година! А миналата година като народа поиска да има от всички ваксини как Бойко успя за отрицателно време да договори и достави? Значи сега и радевите да се разтичат малко и да потърсят как и от къде да снабдят хората с лекарства! Нали са по-кадърни и образовани от Бойко? Нека да поработят малко! Не са избрани да стоят там и да позират за снимки!
9
21
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН ,не бих купил нищо докосвано от турчеещо се!!!!!!!!!!
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се лекувате с безплатните антибиотици на Радев. Това е положението.
7
9
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Анонимен До 6 Крадците са тези от ГЕРБ ,защото за всичко се изисква срок поне от година за заявки.Я тичай в Банкя и питай тиквата.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията пише че проблемите са от началото на пандемията. ГЕРБ не са договорили достатъчно лекарства за болните граждани, последствията продължават и сега, въпреки усилието на новото правителство.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отбелязани като недостиг,ама кога и как ще оправят проблема е неизвестно...като всичко в нашата мила страна
4
2
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
До 1Ти с какво образование си? Аптеката е просто продавач на лекарства който си взима стоката от доставчици.
3
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когата хората не се ваксинират и поради това попадат в болници, страдат всички, дори и малките деца. Лекарствата отиват за доброволно неваксинираните, и децата умират поради липса на лекарства.
2
11
 
18
 
! Отговори
143 г руско иго преди 2 години
Избори имаше ли, гласувахте ли, за РРадев и ППППутки? Радвайте се сега!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аптекарката какво прави по въпроса или не е от нейния ресор