Срив на доверието в демокрациите, Китай на обратния полюс

Китайците са много по-оптимистично настроени
18 яну 2022 19:15, Нели Христова
95
Срив на доверието в демокрациите, Китай на обратния полюс
Снимка: БГНЕС

Общественото доверие в правителствата на световните демокрации е паднало до нови низини заради начините им на справяне с пандемията и на фона на широко разпространеното чувство на икономически песимизъм, установи глобално проучване, цитирано от БГНЕС.

Edelman Trust Barometer (ETB), който от две десетилетия изследва доверието на хиляди хора в техните правителства, медии, бизнес и неправителствени организации, показва, че в няколко автократични държави, особено в Китай, резултатите се повишават. То също така подчертава, че благодарение на ролята си в развитието на ваксинациите и адаптирането на практиките на работното място и в търговията на дребно, бизнесът е запазил високи нива на доверие в световен мащаб, макар и с резерви по отношение на ангажимента му за социална справедливост.

"Наистина имаме срив на доверието в демокрациите", заяви Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването, проведено сред над 36 000 респонденти в 28 държави, интервюирани между 1 и 24 ноември миналата година.

"Всичко се свежда до: "Имате ли чувство за икономическа увереност?", добави той, като отбеляза високите нива на загриженост за загубата на работни места, свързани с пандемията или автоматизацията.

През последната година най-много са загубили обществено доверие институциите в Германия - със 7 пункта надолу до 46, Австралия - 53 (-6), Нидерландия - 57 (-6), Южна Корея - 42 (-5) и САЩ - 43 (-5). За разлика от тях, общественото доверие в институциите в Китай е 83% (увеличение с 11 пункта), в Обединените арабски емирства - 76% (+9) и в Тайланд - 66% (+5).

Проучването показва, че трилионите долари, похарчени от най-богатите страни в света за стимулиране на икономиките им в периода на пандемията, не са успели да вдъхнат трайно чувство на доверие. В Япония само 15% от хората вярват, че те и семействата им ще бъдат в по-добро положение след пет години, а в повечето други демократични страни отговорите на същия въпрос варират между 20 и 40%.

В Китай обаче почти две трети са оптимистично настроени за икономическото си състояние, а 80% от индийците вярват, че ще бъдат по-добре след пет години.

Edelman заяви, че по-високите нива на обществено доверие в Китай са свързани не само с икономическите възприятия, но и с по-голямото усещане за предвидимост на китайската политика, не на последно място по отношение на пандемията.

"Мисля, че има съгласуваност между това, което се прави, и това, което се говори... Те имат по-добър COVID от САЩ например."

Според данните на Ройтерс за проследяване на пандемията, понастоящем Съединените щати са начело в света по среднодневен брой на съобщените нови смъртни случаи, докато Китай редовно не съобщава за нови смъртни случаи в продължение на месеци, тъй като провежда строга политика на "нулев COVID".

Резултатите от последното проучване на Edelman са в унисон с констатациите от последните години, които показват нарастващо разочарование от капитализма, политическото ръководство и медиите.

Опасенията за "фалшивите новини" са достигнали рекордни стойности, като три четвърти от анкетираните в световен мащаб се притесняват, че те се "използват като оръжие". Сред обществените страхове изменението на климата вече е на второ място по значимост след загубата на работа.

Тежестта на очакванията към бизнес лидерите остава голяма, като голямо мнозинство заявява, че купува стоки, приема предложения за работа и инвестира в предприятия в съответствие със своите убеждения и ценности.

Около 2/5 обаче също така заявяват, че бизнесът не прави достатъчно, за да се справи с изменението на климата, икономическото неравенство и преквалификацията на работната сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
23
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Тази пандемия отвори очите на народите.Хитлер ряпа да яде пред Австралия с концлагерите за неваксинирани.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказано е че ваксините не работят, но фашагите не ги интересува, важното е да те набодат, ако ритнеш камбаната още по-добре.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГдоверието вЕС иНАТО е значително по малко от колкото беше доверието вСИВ иВаршавския Договор.Казано просто,по голямо доверие имаше в социализма тогава от колкото сега в капитализмаИ вероятно ще спада още,заради ограничаване на свободата на гражданитеДори при социализма,които се смяташе за тоталитарен режим не е имало такива ограничения,както днес при"демокрацията"Дали наистина това е демокрация или псевдотакава,нека кажат политиците живели при социализма.Защото няма как на запад да знаят.
13
5
 
2
 
! Отговори
1235 преди 2 години
Щом прочетете "По публикацията работи: *** Христова" подрабирайте рускота посолство
12
2
 
3
 
! Отговори
В Китай маневрите за преди 2 години
НСР не вървят. При евреина Путин - също!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията я има за да сиздава илюзия в овцетее, че са свободни.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука има твърдо налагане без никакво допитване до народа !
9
3
 
23
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Можем да се попитаме има ли нещо общо между ваксината и демокрацията-това са съвършено различни неща!?Но общо между тях има -в момента и двете не работят!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На така наречените демокрации само фасадите им бяха демократични, но по-време на боденето и това отпадна и показаха истинската си същност..
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрациите се оказаха фашизокрации и ваксинокрации.
6
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Демокрация? Какво беше тэва?
5
3
 
26
 
! Отговори
Мисля, преди 2 години
че е крайно време тези 2 думи-"демокрация" и "ваксина",да спрете да ги използвате,защото въобще нямат нищо общо с това,за което ги употребявате...
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Управници като Байдън Деменцията, Микрон Бабофила,Олаф Шолц и Киро Карантината/Канадеца какво доверие и каква демокрация!?! Ще си спомняте с носталгия невинните години на Берлускони и Бойко Мафиотите!
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащите на Американската демокрация са го казали: когато 2 вълка и 1 овца гласуват какво ще вечерят, единствено една добре въоръжена овца може да оспори "демократичния" избор/вот! Ей затова разоръжиха европейците да са със събути га щи, като денократично гласуват в брюксел цялото стадо да бъде набодено по 4 пъти на година. Съвсем демократично!
2
5
 
27
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
А ви п,и,кам нъ демокрацията ! А ви с,е,ра на Еврусъюза !
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде точно има демокрация? Диктатурата се настани в цял свят. Кой ще вярва на такива правителства.