МКС ще "умре" през януари 2031 година

Частите от нея ще се пръснат около Пойнт Немо
2 фев 2022 22:06, Нели Христова
22
МКС ще "умре" през януари 2031 година
Снимка: БГНЕС

НАСА цели януари 2031 г. за планираната смърт на Международната космическа станция, когато ще изпрати лабораторията на стойност 150 милиарда долара в огнено спускане през атмосферата на Земята и ще разбие остатъците й в Тихия океан.

Месец след като администрацията на Байдън потвърди, че ще удължи експлоатационния живот на станцията до 2030 г., НАСА публикува актуализиран план за преход за последните й години в орбита, тъй като фокусът се измества към ново поколение търговски космически станции.

"МКС навлиза в третото си и най-продуктивно десетилетие като новаторска научна платформа в микрогравитацията“, каза Робин Гейтенс, директор на станцията. "Това трето десетилетие ще е едно от най-продуктивните, основаващо се на нашето успешно глобално партньорство за проверка на технологиите за изследване на хората в подкрепа на изследването на дълбокия космос, продължаване на връщането на медицински и екологични ползи за човечеството и поставяне на основите за търговско бъдеще в ниска орбита на Земята."

Части от 109-метровата станция, чието строителство започва през 1998 г., ще оцелеят при повторното влизане в земната атмосфера и ще се пръснат около Пойнт Немо – гробище за космически боклук, което е въплъщение на "средата на нищото". Това е най-отдалечената точка от сушата в който и да е от световните океани, разположен в регион, известен като необитаемата зона на Южния Тихи океан, на 1670 мили от островите Питкерн.

Множество други космически отпадъци също се намират там, включително първата американска космическа станция Skylab, която беше изведена от орбита през 1979 г., както и космическата станция Мир, която беше изхвърлена през 2001 г. Пойнт Немо е кръстен в чест на измислената подводница авантюрист капитан Немо в книгата на Жул Верн "Двадесет хиляди левги под морето".

Поддържането на работата на станцията до 2030 г. ще осигури непрекъснато човешко присъствие в космоса за НАСА и нейните партньори - канадските, европейските и японските космически агенции - въпреки че петият партньор, Русия, не е потвърдил, че нейният сегмент от станцията може безопасно да се експлоатира след 2024. Последните технически проблеми, включително изтичане на налягане в руския сервизен модул, все още се проучват.

Отвъд станцията, изследователската работа на НАСА в ниска орбита на Земята ще се извършва чрез договори с търговски доставчици, които работят върху нови космически станции и други дестинации както за туристи, така и за учени.

Миналата година космическата агенция сключи договор за 140 милиона долара с Axiom, базирана в Тексас компания, която изгражда обитаем модул, който има за цел да прикачи към станцията до 2024 г., преди да се отдели през 2028 г., за да стане свободно летящ обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 1 година
До АнонименНай - накрая и един свестен коментар да видя! Няма никакъв космос, а ДОРИ и да има - той никога не е бил достиган поради ред причини!!! Аз лично мисля, че космосът - това е Астралът - който всъщност е 3,5 - 4D и той се намира просто в друго измерение! - На практика това е светът на мъртвите, дълбоко спящите и разни др елементали.
19
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Да изпратят българи данаправят от една две нови станции.
18
1
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
Дано Русия я превари.
17
1
 
2
 
! Отговори
Кърджалийкса преди 2 години
Хибаво е да се прави разлика между съветска, руска и украинска техника, когато се говори за космос и постижения.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МКС ке падне когато руснаците се оттеглят от проекта. Как иначе краварите ще го побутват и поддържат на орбита без двигателите на Прогрес. Някой пак си прави сметките без кръчмаря.
15
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До NASA е в 25-ти век...така,така !..А Васюки е "Вселенски център на шахмата" още от 1935-та година..
14
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
снимката е една от малкото,пробутвани ни от наса,които са РЕАЛНИ...Макар че не си обяснявам това "огледало" в горната част,но...Иначе:..-КРИВИНАТА на Земята е точно такава,гледана от 400 км !!!!!!...ВСИЧКИ РИСУНКИ,на които хоризонта е силно ЗАКРЪГЛЕН са МЕНТЕТА!..Заради огромния диаметър на Земята ,МКС практически едва ли не "пълзи" по повърхността..Но за "ПО-УБЕДИТЕЛНО" я представят като.."топка"..,"кръг"..
13
7
 
6
 
! Отговори
NASA е в 25-ти век преди 2 години
Космическа Америка, която има две бази /военна и научна/на Марс от 1987 г., а отделно от това, НАСА пътува до съзвездие Андромеда за 20 минути, не се нуждае от сътрудничество в космоса с примитивни империи.
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали МКС ще "умре" през януари 2031 година или това ще се случи веднага след като руснаците отстиковат от нея новите руски модули "Наука" и "Причал" и си формират нова руска орбитална станция след 2 години, предстои да видим.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пойнт Немо бил кръстен в чест на измислената подводница авантюрист капитан Немо в книгата на Жул Верн? Точно помня, че капитан Немо цепеше океанската и морска шир, изкусно управлявайки подводницата "Наутилус".
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МКС ще умре когато бъде решено да умре. А ако има въпроси, питайте.
9
13
 
6
 
! Отговори
Space Shuttle преди 2 години
И моите двигатели беха руски и двигателите за изкарване в орбита на 1897 ЩАТСКИ сателита, които са в употреба са тоже със спомоществователството на съветска техника. Когато человек иска да преметне елементарно другите, трябва да излъже себе си и да си повярва. Тогава може и да успее.
8
22
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Статията е анти руска,като си четеш и започват да плюват по Русия.Защото така и е наредено не че те са цвете.Цитат на Лавров: ако не са нашите двигатели САЩ ще трябва да си изтрелват астронавтите с батут.Вие си правете сметка дали са ходили на Луната при положение че нямат двигател до Станцията
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая барака няма хора - всичко е измама.
6
8
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Може и по-рано,ако руснаците се откажат.
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азимов се оказа прав. Учените начело на Първата Фондация бяха заместени от търговците. Но завоюването на галактиката се отлага за неопределено време. Може би за следващата форма на разумен живот. Х. Сапиенс определено не става.
4
2
 
2
 
! Отговори
Дълбоката държава преди 2 години
се измества в дълбокия космос.
3
2
 
4
 
! Отговори
Маанго преди 2 години
До Анонимен И каде ша пада? Коги да ида?
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това нещо падне където трябва ще има бая метал за бране !
1
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде там окончателно светът и в частност Сащ ще се откажат от мита за Космоса.Лъжата приключва,както и пилеенето на толкова пари за откровени глупости и фантазии.