Арест за хърватски министър, какви са причините?

Премиерът Андрей Пленкович призова Прокуратурата да ги обяви
Обновена: 19 фев 2022 19:38 | 19 фев 2022 19:37, Веселина Йорданова
15
Арест за хърватски министър, какви са причините?
Андрей Пленкович. Снимка: БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович призова днес Главната прокуратура да разкрие причините за ареста на хърватския министър на строителството Дарко Хорват, предаде ТАСС.

Хорват е откаран с полицейска кола в централата на службата за борба с корупцията и организираната престъпност в Загреб за разпит днес следобед, след като полицията претърси къщата му в Доня Дубрава в северната хърватска Меджимурска област, предаде Хина.

Сега е моментът, в който главният прокурор трябва да застане пред камерите и да обясни какви са причините за ареста на Хорват, посочи Пленкович.

Смятаме, че ако имат доказателства, те ще ги представят, за да обяснят защо са предприели такава стъпка. В момента тази стъпка ми се струва непропорционална, добави той.

Според премиера моментът на обиска и арестът на министъра на строителството не е избран случайно.

Адвокатът на Хорват Владимир Терешак каза, че министърът е задържан и ще бъде разпитан от службата, като добави, че Хорват е арестуван по подозрения за злоупотреба със служебното положение и не знае повече по случая.

Говорителят на службата за борба с корупцията и организираната престъпност Сергей Абрамов каза, че се води разследване, за да се съберат доказателства и да се арестуват заподозрените.

Разследването е свързано с няколко души, но Абрамов посочи, че не може да даде повече информация и да разкрие кои са заподозрените, предаде БТА.

Източник, близък до разследването за злоупотреба с властта, посочи пред Хина, че полицията разследва Хорват и вицепремиера Борис Милошевич. Източникът допълни, че има още двама заподозрени - държавния секретар в министерството за регионално развитие Велимир Жунац и Катица Мишкович, която ръководи службата за икономически подпомаганите региони.

По неофициална информация разследваното, което се води, е за отпускане на средства на малки и средни предприятия в райони с етнически малцинства. Има подозрения, че сумите не са били отпускани по определените критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тиквун кога? Каскета пак спи...
10
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 2 години
И тези се оляха! Арестуват някой си по подозрение! Ако не намерят доказателства, този ще им скъса шортите в съда!
9
6
 
10
 
! Отговори
пецата преди 2 години
имал е дупе да се опълчи на западняците и веднага му намират цаката, при нас няма риск да се случи, няма такива мъжкари които да тръгнат в идеологична борба , по скоро ще оставят народа да умре от и мъчения от толкото да си развалят рахата
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тиквата кога?
7
1
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Министър на строителството го арестували, защо ли? Да не е минал някъде на червено. Не знам защо се сещам за великия Котузов. Той казвал че всеки интендант трябва да бъде разстрелян на третата година от службата си. Баща му е бил главен интендант на руската армия, знаел е от близо за какво става въпрос.
6
2
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Га ли в България шИ станИ туЙ?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз често ги давам хърватите за пример когато обсъждам политика с приятели и познати,и изглежда че съм прав!!
4
8
 
7
 
! Отговори
Забрана на БКП кога? преди 2 години
В България кога ще арестуват министър и ще го вкарат в затвора?Живков, Виденов, Орешарски и други комунистически престъпници трябваше да лежат в затвора.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а тиквун тулупев патладжнов кога ще арестуват?
2
11
 
3
 
! Отговори
Обяснявам преди 2 години
Продал се е на руснаците. Тръгнал е да строи руски газопровод и е взел цяло ремарке рубли.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ех,коги и в България ще видим осъден министър,кмет,об съветник за корупция?