МВР дава ТОЛ систематата на прокуратурата

Има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на АПИ
Обновена: 22 мар 2022 18:30 | 22 мар 2022 10:40, Нели Христова
43
МВР дава  ТОЛ систематата на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Главна дирекция "Национална полиция" изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление.

В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщиха от МВР.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
До 31 Tir преди 2 години
Не лъжи! Само влекачите с българска регистрация са 52 хиляди. Товарните с българска регистрация са 380 хиляди. Специалните автомобили са 36 хиляди. Отделно минават хиляди тежкотоварни автомобили с чужда регистрация. Леките автомобили са 1,7 милиона.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години тежкотоварните плащат много по-малко отколкото трябва да плащат за сметка на леките коли, които плащат повече. Тежкотоварните разрушават пътищата, а не леките коли. Ако аз леката кола винетката е 97 лева на година, то тежкотоварния над 10 тона трябва да плаща над 10000 лева на година, едно че разрушава пътищата десетки пъти повече от леката кола и второ, тежкотоварните по принцип изминават в пъти повече километри от леките коли - говоря за среден пробег.
32
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Фигурантски т роле, родителkaта ти питах,!,
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан- Ама кой го казва ? Ако не беше Бойко да ги питам какво щяха да ревизират !Не-тогава щяха да плюят,че не е направено нищо. Угодия няма за комунистите ! Все някой им е виновен,но не и те !
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФАКТ Някой изхарчи предварително парите за ремонт на ремонта на ремонта
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 А, гербавият тррол ми отговорил :) Аз не съм червен, трроле, съжалявам, че няма как да ме прикачите към някого, защото не се тикам по партиите, камо ли пък да ги сменям, както правите вие, гербавите, но такъв е животът, ще трябва да измислите нещо друго. Много интересно, че потвърждавате, че са убити :) севда питахте ли за този коментар :):):) Та, защо казвате вашият силно самоизтъкващ се, като борец за правдата, каскет си мълчи по този въпрос :) Още повече, че било публична тайн
28
2
 
5
 
! Отговори
Tir преди 2 години
Преди тол системата плащах 134 лв. месечна винетка, сега на месец плащам около 800 лв. Това е 6 пъти повече... И излиза някакъв *** и ми обяснява че парите били по-малко! Относно това че парите от леките коли били повече, ами те са 4-5 милиона поне, а камионите 20-30 хиляди.. Тия новите почнаха да се оакват по много направления.
27
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
За една година жалкия фигурант и шaйкaта му rpиндъри не можаха маркировка до Перник и до Самоков да направят!!!
26
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Факт е, че тежкотоварните плащат много малко за разрушаването на пътищата в България и това е заради ГЕРБ. Сега ще трябват години това престъпление на ГЕРБ да се поправи. При това, да беше само това за оправяне. Цялата ни държава е разрушена от управлението на ГЕРБ и всичко е спешно за оправяне, а това не може да стане веднага. Може би 10-15 години ще трябват на България да поправи поразиите нанесени от ГЕРБ.
25
4
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Казваш, че при Борисов се строяли по 50 км магистрали на година. Борисов управлява от 2009 до 2021 с кратко прекъсване през 2014. За тези над 10 години, управление на Борисов, казваш, че били построени над 500 километра магистрали, докато сегашните за 100 дни управление не са построили 50 км магистрали. Хайде по-кротко с лъжите!
24
3
 
3
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ами през последната година от управлението на ГЕРБ всички протестираха за всичко - не.грите, че са черни; тревата, че е зелена; "бедняците" с джиповете, че горивото е поскъпнало с 2 ст; тираджиите против ТОЛ таксите, въпреки, че те най-рушат пътищата. Бойко на всички клекна, а сега го дърпат за добрината му. Трябваше бой тогава и държавата щеше да е здрава, а не разни кривоусти и ококорени да ни "управляват".
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактА сега при вашето управление, как е защото ГЕРб вече една година не са на власт.Как е при вашето управление, колко плашат сега тировете?
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да има да меря, една година нито една завършена отсечка по нито един магистрален или общински път. За сравнение при Борисов на година се строяха по минумум 50 км магистрали и поне по 150 км нови пътища. Заводите, детските, градини, междублоковите пространства отделно.
21
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Във всички държави по света, където се плаща за пътуване по пътищата, тежкотоварните автомобили плащат над 2/3 от общата сума, а леките коли под 1/3. Само в България при управлението на ГЕРБ е обратното - собствениците на леките коли плащат за пътищата разрушени от тежкотоварните автомобили.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те медиите скоро ще изкарат репортажи за вашите обещания за много гладки и качествени магистрали, които обаче не съществуват.
19
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
А ти кога ходи да мериш?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактКоето е нищо в сравнение с 9 млрд лв изхарчени от правителството само за декември 2021 г. Това прави по около милион на ден кражби от народа ни.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе що медиите не изкарат репортажите с обещанията на ББ за милиарди събирани на година и прекрасни магистрали построени с тях?
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че нито един метър път не е построен след идването на власт на Радев и Петков.
15
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
След 1989 година се краде страшно много, но такова крадене, каквото имаше при ГЕРБ, нямаше даже и при СДС, които бяха рекордьорите преди ГЕРБ.