Ердоган: Украйна и Русия са се договорили по 4 от 6 точки на преговорите

Турция се противопоставя на санкциите срещу Москва
25 мар 2022 13:45, Елка Василева
62
Ердоган: Украйна и Русия са се договорили по 4 от 6 точки на преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО, предаде ТРТ Хабер.

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

Още по темата
"Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки", посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана.

"Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас", добави той.

Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва "умно лидерство".

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО.

Турция, която е член на НАТО, се противопоставя на санкциите срещу Москва, макар да подкрепя Украйна и да критикува Русия.

"Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрана тези неща", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези (интереси)", заяви той.

Ердоган заяви също, че покупката на руските системи за противовъздушна отбрана е приключил въпрос и позицията на Турция остава непроменена. Същевременно той оцени, че преговорите с Вашингтон за покупка на нови самолети F-16 и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, предаде турската телевизия Хабертюрк.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
14
 
! Отговори
Миротворител N:1 преди 2 години
Брей как бързо се забрави юли 2016-та, когато същият този, смачка "опита за държавен преврат". Как всички "цивилизовани" бяха настръхнали срещу него. Как се гонеха привържениците на опозиционера Гюлен който се криеше при янките. Ама минава време и се забравя особено при победа... Така че истината винаги е тази - на победителите... Тогава диктатор сега миротворител ... как се върти земята... Найс А.... ?
18
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Чудя се какво прави Турция в НАТО???????
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите политици да взимат пример от Ердоган!Човекът не можел да остави народа си гладен и на студено.Има мозък в главата и не е русофил.Алооо вижте човека!За пример е!Не му бях фен,но днес ми се издигна в очите!
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бая прооост народ има в бг. Направо пълен смях, слагайте украинското знаме и принтираната тениска и отивайте да воювате срещу Русия, късмет !
15
0
 
9
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
Светът е пред масово разоръжаване на ядрени бойни глави ,Русия ще започне първа и всички останали след нея .Без нито една атомна бомба ,това е бъдещето .
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Дано е възможно" ами помисли малко - за Русия основната цел е да се премахнат укронацитата, укронацитата които държат Зленски и въртят всичката пропаганда. Според теб какви са шансовете за споразумение?
13
2
 
8
 
! Отговори
Ердо знае! преди 2 години
Убиват руски послнник - плащат милярди и продължават със алъш-вериша. Свалят руски самолет - плащат милярди и продължават със алъш-вериша. Разчита на запада -спретват му преврат! Абе Ердо вече не е вчерашен!
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Султанът управляваше България 501 години! Изградиха ни благините, а ние пак неблагодарни!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се договорят. Режисьорите няма да позволят на Украйна да се договори. Всеки, който е следил конфликта и интересите зад него, и не е предубеден или пристрастен, е наясно, че ще има световна война, и причината за това няма да е Русия. Всички сме жертви на една дементирала алчност за власт, власт и присвояване на световните блага...
10
8
 
7
 
! Отговори
След 2 месеца преди 2 години
Ще се съгласи със всички точки - без условия. Споко! То и Европа след 6 месеца ще се съгласи със всички условия. :)
9
1
 
20
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Не го харесвам с Велико-османските си претенции, Но в този конфликт се показва доста умел!
8
5
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
То цяла Европа е съсипана но Затова не е виновен Путин навсякъде инфлация защото играят по св. на американците и ние в това число
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да допълня... И кой ще го накаже??? И как ще стане тая работа, без ,,наказващия,, да го отнесе?
6
2
 
6
 
! Отговори
отговор преди 2 години
До Въпросче?===Турция приема рубли
5
5
 
23
 
! Отговори
За преди 2 години
N-ти път Ердоган показва, че е политик с топки, който мисли за народа си. Обикновените турци го обичат така, както за последно в България е бил обичан цар Борис 3-ти. Жалко, но тук сега такива нямаме.
4
13
 
14
 
! Отговори
Блъди Мери преди 2 години
Няма нищо по-ценно от човешкият живот, а когато цял един народ е подложен на Геноцид от самозабравил се диктатор, санкциите са най-малкото което трябва да се приложи, дори и с цената на известно затягане на коланите ... !!!
3
7
 
20
 
! Отговори
Така се прави преди 2 години
Този човек излезе най-умен от всички.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано е възможно да се договорят и да спре тая война!
1
9
 
11
 
! Отговори
Въпросче? преди 2 години
Руските туристи в Турция в Рубли ли плащат или в Долари? Путин ще взема да поиска да си плащат хотела в рубли?