Украйна имала достатъчно зърно за населението си

Износът на зърнени култури силно намалял заради войната
20
Украйна имала достатъчно зърно за населението си
Снимка: Pixabay

Украйна разполага с големи запаси от зърно на територията, която продължава да е под неин контрол, за да изхранва населението в тези райони и има достатъчно гориво, за да задоволи всекидневните нужди на фермерите, каза днес зам.-министърът на земеделието Тарас Висоцки, предаде Ройтерс.

Миналия месец Киев сигнализира, че руските сили са откраднали „няколкостотин хиляди тона“ зърно в районите на Украйна, които са окупирали от началото на инвазията на 24 февруари, и това може да се отрази върху продоволствената сигурност на местното население.

Кремъл отрече тези обвинения.

Днес Висоцки каза, че „ние имаме около 25 милиона тона зърно и маслодайни семена на склад. Що се отнася до временно завладяната територия, там има около 1,3 милиона тона зърно“.

От гледна точка на осигуряване на храна (зърно и зърнени храни) за 40 милиона украинци, имаме достатъчно резерви в контролираните територии, добави зам.-министърът.

Той съобщи също, че през април Украйна е засилила износа на зърно по алтернативни маршрути, след като Русия блокира черноморските пристанища, и че очаква през май зърненият износ да се увеличи допълнително.

Заради войната украинският зърнен износ спадна до около 923 000 тона през април от 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година, беше посочено в анализ на АПК-Информ тази седмица.

Според консултантската фирма износът на Украйна е включвал 768 486 тона царевица и 127 130 тона пшеница. Украйна е изнесла също 151 529 тона слънчогледово олио и 169 681 тона маслодайни семена, главно слънчоглед.

През 2020/21 г. Украйна е била четвъртият по големина световен износител на зърно и е продала зад граница 44,7 милиона тона, по данни на Международния съвет за зърнени култури./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Украйназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Да -а преди 1 година
На война наистина ама много се лъже!
17
0
 
7
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Това зърно на Украйна няма да и трябва населението намалява всеки ден
16
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
както западът окраде имуществото на русия и руснаците с двоино гражданствотака сега русия да си присвои зърното на украина и да го продава на добри цениза да си компенсира щетите
15
0
 
4
 
! Отговори
Фостенко преди 1 година
То населението, половината се пренесе в източна Европа, а останалите ще ядат бой предимно.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ви щади все още
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е далавера за избрани и мор за човеците, които са извън кръга на помазаните. Тези серсеми вече дори не говорят за преговори и мир. Готвят ни последната война в човешката история.След двете световни през 20 век, след развитието на технологиите и достъпът до информация сега, да се правим, че нищо не знаем и нищо зловещо не се случва днес, означава само едно - заслужаваме си унищожаването, разрушението и смъртта, към които ни тикат дементите и ненормалниците.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна Украйна си е цяла и непокътната,да си отиват там на хотел
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че аз да не съм украинка,какво ме занимавате с техните проблеми,Зеленски знае ли ,че у нас хрябът е 4 лв,а бензинът ще стане 5 лв.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асоциален Примитив ==== само че Z пишат окраинците за да представят нещата за руски.. а окрайна война води и пак са много по добре от нас! същото беше и при югославската война..
9
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Ами да, особено за населението, което остана там. Щото другите са по света и у нас.
8
2
 
9
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Абсолютно вярно е, само, че ЗЪРНОТО ЩЕ ОСТАНЕ В ТИЯ ЧАСТИ НА УКРАИНА, КОИТО СА ИЛИ ЩЕ ОСТАНАТ ПОД КОНТРОЛА НА РАШКИТЕ!!?? В западните, северните части и преднестровието, ще ядат плявата! Повечето от украинските новини са лъжа!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и Жан Виденов така разправяше, пък се оказа накрая че силозите празни и всичко е изнесено.
6
4
 
5
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
"Кремъл отрече тези обвинения" Поне не си пишете Z по зърновозите. Крадете като за световно, крадете и селскостопанска техника, а войната в Украйна е за ресурси - пшеница, въглища, стомана ...Наближава 400 годишния цикъл на слънчевия минимум. Много нации ще изчезнат от лицето на земята. Идва световен гладомор.
5
1
 
11
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Дали са мислели по същия начин ,по времето на Сталин.....за един приятел питам.
4
2
 
11
 
! Отговори
таварищ паПутин преди 1 година
И това е поправимо...2-3 ракетками и...край на имането!!!Всичко е временно!!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Те половината са под руско управление или в Европа. Иначе имат достатъчно да хранят нацитата. Другите ще ядат колани и обувки явно. ***.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие rлупаците ги приютявате и ги храните. Голяма част от Украйна е все още свободна и може да приюти бедстващото население от окупираните територии. Тези които бягат в Европа бягат от мизерията по принцип и няма да се завърнат обратно. Истинският проблем ще се появи след края на войната.
1
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 1 година
Е й ?!