Американски консорциум ще купи Челси

Той спечели конкурса, чака се одобрение от правителството и Висшата лига
7 май 2022 10:36, Елка Василева
11
Американски консорциум ще купи Челси
Снимка: архив, БГНЕС

Консорциум, оглавяван от американския бизнесмен Тод Боели, е спечелил конкурса за придобиване на лондонския футболен отбор "Челси", който доскоро беше собственост на руския олигарх Роман Абрамович, пише в. "Дейли телеграф".

Офертата на консорциума на Боели възлиза на 4 милиарда лири (1 щатски долар е равен на 0,8106 британски лири). Договор вече е бил подписан. Сега той отива за одобрение от британското правителство и от висшата футболна лига. Боели си е поставил за цел да придобие клуба до края на месеца.

Абрамович, който сега е обект на санкции от страна на британското правителство, обяви лондонския клуб за продажба в началото на март след руската инвазия в Украйна. Милиардерът проправи пътя към придобиването на клуба в четвъртък, след като опроверга твърденията, че иска заем, отпуснат на клуба в размер на 1,5 милиарда лири, да бъде възстановен, пише БТА.

Консорциумът на Боели включва и швейцарския милиардер Хансьорд Вис и британския инвеститор в недвижими имущества Джонатан Голдстийн.

Междувременно и от Челси официално потвърдиха, че са договорени условията по придобиването на клуба от консорциума на Тод Боели.

"Футболен клуб Челси може да потвърди, че са договорени условия за придобиване на клуба за нова група собственици, водена от Тод Боели, Клиърлейк Кепитъл, Марк Уолтър и Хансьорг Вис.

От общата направена инвестиция 2,5 милиарда паунда ще бъдат използвани за закупуване на акциите в клуба, като приходите ще бъдат депозирани в замразена банкова сметка в Обединеното кралство, с намерението да се дарят 100% от тях за благотворителни каузи, както е потвърдено и от Роман Абрамович. За целта, за подобен превод ще се изисква одобрение от правителството на Обединеното кралство.

В допълнение, предложените нови собственици ще ангажират 1,75 милиарда паунда за допълнителни инвестиции в полза на клуба. Това включва инвестиции в стадион "Стамфорд Бридж", академията, женския отбор и продължаващо финансиране на фондация Челси.

Очаква се продажбата да приключи в края на май, след всички необходими регулаторни одобрения. Дотогава ще бъдат предоставени повече подробности", пишат от клуба в „Инстрагам“.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bravo
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американецо идва да печели, а не да инвестира. Абрамович е единствиня, който се възползва на максимум от финансовия феърплей и винаги беше 35милиона вътре на година. Постоянно ремонтираше стадиона и инвестираше в юноши. Гот е че създаде много футболисти. Дори купи отбор в Холандия, за да ги обиграва. Рийс Джеймс, Маунт, Хъдсън-Одой, Томори, Ейбрахам, Лофтус-Чик, Кристенсен... Челси на Абрамович освен с взетите Ш.Л. остава известен и с това, че се превърна в гръбнак на английския национален отбор
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите Глейзър ли ще са?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставиците днеска малко паднали . Има и евтини марули.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали и арабите няма да продадат ПСЖ? Като цяло тва с мега-трансферите е отживелица, така че който и да ги купи ще гради юношески футбол.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ започва да раздава прясно напечатани долари като за последно!
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американци, хахаха. След Рома и Юнайтед, Челси ще са поредните, които ще се лутат из Лига Европа и Конфедерациите. Догодина май ще ги гледаме в люта битка за пета позиция с Юнайтед, Нюкасъл и Уулвс, хахаха.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ ВЕЧЕ НЕ ИНВЕСТИРА В ЧЕЛСИ. 21 ГОДИНИ СТИГАТ.
1
3
 
2
 
! Отговори
защо преди 1 година
Последно! "Челси" ще се закупи или "Челси" ще се придобие?