Над 1,75 млн. души умират годишно заради промени в климата

Най-големият ръст по този показател е в Австралия и Нова Зеландия
23 май 2022 18:00, Йоана Цонева
6
Над 1,75 млн. души умират годишно заради промени в климата
Снимка: БГНЕС

Резултати от изследване за периода 2000-2019 година показват, че 1,75 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени. Проучването е извършено от специалисти под ръководството на университета Монаш, Австралия, публикувано от специализираното издание "Лансет планетари хелт", пише електронното издание "МедикълЕкспрес".

Учените са категорични, че температурните амплитуди са много по-опасни за човешкото здраве, отколкото горещините. Изследвана е връзката между температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или региони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network.

Още по темата
Смъртните случаи в резултат на промените в температурите са 3,4 на сто от общия брой смъртност в глобален мащаб в периода 2000-2019 г. В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над средния за света, предаде Dariknews.

Глобално най-големият ръст в смъртността по този показател е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).

Повишеният риск от смърт се свързва с краткосрочната температурна промяна, но досега не е правена задълбочена оценка на смъртността по този показател в света.

"Климатичните промени са водеща причина за тревога за общественото здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на нестабилност в температурите е нужно да се вземат активни контрамерки за защита на човешкото здраве от температурните вариации", каза проф. Юминг Гуо, директор на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ще е да се анализира колко, при пърхането на мухата цеце, изстиват.
5
0
 
2
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Соросята, не се напъвайте толкова, ще получите ректален пролапс
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не останаха хора на тая планета бе.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, още изсмукани от пръсти сензационни шашмалогии. Може да обяснят как точно разбраха, че е от промени в климата и температурни колебания? Важното е страх да има.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вика му се "чистка" - климатични промени, Ковиди, маймунски шарки, война... Нови забрани за нормално съществуване (локдауни, затваряне на градове и държави, континенти), нови ваксинации... Впрочем, вече създадоха хапче с микрочип и WiFi - да са сигурни, че си го изпил! Оруел, пред тези, е първокласник!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питаш сатанистите е малко...затова се чудят каква война още да измислят и как да не спира тази в Украйна.