Трети златен медал за България от европейското по щанги

Валентин Генчев спечели титлата в категория до 67 кг.
30 май 2022 23:40, Красимир Ангелов
8
Трети златен медал за България от европейското по щанги
Снимка: БФВТ

България спечели трети златен медал от първите три категории при мъжете на продължаващото в албанската столица Тирана европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

В кат. 67 кг Валентин Генчев срази конкуренцията, като започна с перфектно изхвърляне, като премина безгрешно през 133, 135 и 139 кг. Това му осигури сребро в движението, на 3 кг след грузинеца Шота Мишвелидзе.

В изтласкването Мишвелидзе, който бе големият конкурент на българина за златото, направи 2 неуспешни опита, преди да се спаси от „нулата“ със 165 кг. Валентин Генчев започна след като всички останали бяха вече приключили - първи опит на 169 кг с който си осигури титлата в двубоя и в изтласкването.

Въпреки че вече бе шампион, българинът вдигна без проблем и 175 кг, преди да претърпи неуспех на 180 кг.

Така титлата отново дойде за България с двубой 314 кг, на 7 пред Шота Мишвелидзе,
бронзът бе за испанеца Ернандес с 299 кг.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди три години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ. Миналата пролет извоюва бронз в кат. 67 кг на континенталния шампионат при мъжете в Москва, наред със среброто в изтласкването.

Така България вече има 3 златни и един бронзов медал още от първите 3 категории на юбилейното 100-но европейско първенство по вдигане на тежести, което се провежда в Тирана.

В неделя Ангел Русев защити титлата си при най-леките, а Иван Димов победи в кат. 61 кг, докато другият ни дебютант в тази категория Габриел Маринов се нареди трети.

Утре на европейското в Тирана няма наши представители, а в сряда от 21 ч. българско време в кат. 81 кг ще вдига младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
1
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Ей пак взехам да ги дерем ... :))
6
6
 
3
 
! Отговори
3 от 3 преди 1 година
Злато. трета поредна категория. А безмислените ни медии дрънкат само простотии, за които им се плаща. ТОВА Е НОВИНАТА НА СЕЗОНА. Успех на другите момчета и момичета, Карлос Насар - викаме за теб.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Имаме чудесни спортисти, за които малко се знае, за жалост! Навсякъде се говори предимно за футбол!
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на момчето!!!
3
8
 
2
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Мислите ли, че случайно толкова години ни изсхвърлят от всички състезания?Другите не взимат само ние взимаме допинг. Но то не е само до допинг но и до ген.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и в едно друго сме първи, дали ще е гълъбче от бразилия или брендо... А дано този да го кара умната, но ще мине много време докато се изчисти всичко
1
9
 
1
 
! Отговори
НЕДОСЕГАЕМ ТЕРОРИСТ преди 1 година
Терориста Юлиян Борисов Георгиев Екзекутира Българи и никога не го съдят защото е приятел на прокурора Иван Гешев и генерал Васил Василев респективно корумпираното МВР /ДАНС!