Пийте горчиво кафето си, ако искате дълго да живеете

Черното кафе е най-здравословно, сочи проучване
7 юни 2022 20:31, Анисия Иванова
19
Пийте горчиво кафето си, ако искате дълго да живеете
Снимка: Pixabay

Ако имате нужда от сутрешна чаша кафе, за да се събудите и да се заредите с енергия, или просто за да се насладите на аромата на прясно приготвената напитка, трябва да знаете, че не всяко кафе е еднакво.

Има различни сортове кафе на зърна, има сметана, която може да се добави към кафето, има различни видове подсладители - и всичко това може да промени вкуса на сутрешната ви чаша. Разбира се, вие сами избирате как и с какво да пиете кафето си, но има няколко неща, които трябва да знаете, подчертава „Eat This, Not That“.

Скорошно проучване установи, че пиенето на кафе с малко или без захар може да ви помогне да живеете по-дълго.

В проучването, публикувано в списание Annals of Internal Medicine, изследователи от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, са проучили данни от 171 000 участници, попълнили здравния въпросник на Британската биобанка.

Проучването показва, че след седем години редовна консумация на неподсладено кафе вероятността от смърт е с 16-20% по-малка в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе. Този процент нараства до 29-31% при тези, които редовно добавят една чаена лъжичка захар в кафето си.

Дана Елис Хънс, старши диетолог в Медицинския център на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и доцент в университета, заяви, че тези открития са "интересни", но "в тях няма изненада, тъй като има много доказателства, че кафето е полезна противовъзпалителна напитка".

"Черното кафе е най-здравословно, защото съдържа всички полифеноли и антиоксиданти, които се съдържат в зърната, но не и възпалителните съединения, които се съдържат в захарта и в добавки като сметаната", казва Хънс, цитиран от БГНЕС.

Говорейки за кафето със захар, д-р Ханс отбелязва: "По същество ефектът е същият, защото една чаена лъжичка захар е много малко за добре балансирано хранене и това количество няма да доведе до скок на кръвната захар или до други последици за здравето, за разлика от силно подсладените напитки (представете си - някои скъпи кафе напитки съдържат от 8 до 12 чаени лъжички захар плюс сметана!)."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: животкафегорчиво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Потвърждавам! преди 1 година
До тТтЗапочнах да имам кожни проблеми - много неприятни обриви по лицето след като започнах да пия кафе преди няколко години. Явно на мен не ми понася. Но не може да се генерализира и да се казва че за всички е полезено.
13
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ЗАМЕСТЕТЕ ЗАХАРТА С НАТУРАЛНА СТЕВИЯ КОЯТО НЕ Е ВРЕДНА А ПОЛЕЗНА.
12
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако искате да живеете още по-дълго, изобщо не пийте кафе. И здравето ви ще се подобри, и пари ще спестите. Напълно излишно нещо е кафето!
11
9
 
10
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Всъщност кафето е напитка с висока киселинност. И като такава, води до проблеми със ставите и костите, до кожни заболявания, а някои изследвания доказват, че то допринася и до развитието на някои видове рак. И да, кафеджия съм, започвам всеки ден с двойно кафе.
10
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАФЕТО Е ВТОРИЯ НАЙ-ТЪРГУВАН ПРОДУКТ СЛЕД ПЕТРОЛА! ТЪЙ, ЧЕ ВСЯКАКВИ ПЛАТЕНИ СТАТИИ ИМА ЗА НЕГО КОЛКО Е "ПОЛЕЗНО"! НО АКО БЕШЕ ТОЛКОВА ПОЛЕЗНО НЯМАШЕ ДА СЕ ПОЯВЯТ ЧАК СЕГА ТЕЗИ СТАТИИ :D
9
7
 
10
 
! Отговори
kk преди 1 година
Една чаена лъжица захар е 10 грама. Ако си пиете кафето с 2 лъжички захар и пиете 2 кафета на ден, това са 40 грама захар дневно. За 1 година (365 дни) са 14 кг и 600 г захар.
8
4
 
4
 
! Отговори
що ме изтрихте? преди 1 година
така и не разбрах, който кафе не пие какъв е - по-зле или по-добре? щото съм чувал че е по-добре да не се пие кафе, било вредно.
7
10
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Не пийте кафе,нито сладко,нито...горчиво. Кофеина който съдържа е изключително опасен,защото удря директно сърцето,като свива кръвоносните му съдове. Всички реклами за кафе и колко е...полезно са поръчкови и високо платени. Организма няма нужда от кафе и кофеин,защото трябва да се справя с още една...отрова,която да изхвърли,не го...затормозвайте.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като малък баба ни намазваше по една филия със захар и вода, беше много сладко...
5
0
 
22
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Бабите от нашата улица поставят не една, а 2 големи лъжици захар и всички са над 80 годишни!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо почина през 2013 г. на 94 г. Роден през 1919 г. Ами той селски човек си беше, кмет беше на селото, гледаше кози и овце, прегърбен леко беше, с тояга се придвижваше, ама не е да кажеш, че не можеше без нея, ама не е спазвал никакви там диети и истории, и като млад алкохол си е пил, хапваше си стабилно, но не пушеше и не пиеше кафе. Честно казано дълголетието си е на база гени и стрес..при всеки е много индивидуално...той дядо накрая си изгуби нещо акъла, лежа 1 година и почина,
3
1
 
12
 
! Отговори
преди 1 година
Зависи дали ще живея дълго като 97 с два бастуна, или 17 годишен с два световни рекорда по бягане. Но захарта убива. Животът също убива бавно и ние му припваме Остаряваме бавно и до всяко едно същество.
2
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз пък не искам да живея дълго! Старостта е страшна, като прибавим и болестите!
1
1
 
30
 
! Отговори
от село преди 1 година
Към кафето си слагам сутрин по 50 гр. ракийка , и ми действа перфектно !!