С 30% ще скочи цената на естественото раждане

Повече от половината от жените в България раждат оперативно
17 юли 2022 21:17, Нели Христова
31
С 30% ще скочи цената на естественото раждане
Снимка: Pixabay

Нови цени на клиничните пътеки в болниците. За естествено раждане цените са с 30 на сто по-високи от тази година. Повече от половината от жените в България раждат оперативно, в Европа - около 30 на сто.

Преди почти 10 години Илияна Пашова ражда първото си дете естествено без усложнения, но при втората ѝ бременност се налага да прибегне към секцио.

„Имаше опасност за неговия живот. За щастие, оцеля. Естественото раждане беше доста по-добре и по-леко, след секциото се възстановявах доста дълго време, сигурно два месеца, бях доста зле“, разказва тя пред bTV.

Често по желание на пациента се прилага секцио заради съпътстващите болки, казват експертите. След две естествени раждания Мария Геджева е категорична, че това е правилният избор.

„Болката е докато родиш, която е сладка болка. После го гушкаш и всичко спира“, казва тя.

Практиката на акушер-гинеколога д-р Иван Вецев показва, че около 30% от пациентите му предпочитат да родят оперативно.

„Ако лекарят е убеден, че той трябва да води нормално раждане по своята съвест, той ще го води независимо то колко струва“, заявява той.

Тази година клиничната пътека за естествено раждане стана 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение 1000 лева.

В Европа терминът „секцио по желание“ не съществува, обяснява д-р Таня Андреева.

„Ако имаме достатъчно акушерки и персонал, който да осигури наблюдението за нормално раждане, ще имаме и повече жени, които ще предпочетат нормалното раждане без лекарска интервенция“, смята тя.

Препоръката на Световната здравна организация е да се намали честота на цезаровото сечение при липса на медицински показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
акушерка преди 1 година
При такава ниска раждаемост, освен при някои вечно развъждащи се тръгнали да намаляват оперативното раждане. Това е не само неуместно, ами и опасно, особено за жените. Ще видите, че това е ден до пладне. Все пак трябва да има някаква умереност, но не и приказки от сорта бабата еди-какво си. Да, ама и дядо ти не се е качвал в колата си, ами е впрягал воловете. За вас прогрес, а за жените инквизиция, каквото е необезболеното раждане.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом държавата дава пари по пътека , трябва да няма плащане от родилките .
22
0
 
5
 
! Отговори
жена преди 1 година
Направете го по 10 хил. и тогава всички ще раждат естествено, освен жените на гинеколозите. Впрочем всички които аз познавам такива, родиха със секцио. Може и да има други, но не знам за такива. То бива бива, ама толкова не бива. Ще вдигнат смъртността и на двете страни и това ще опищят света.
21
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Иванко е единственият честен тук. Слушал съм такива гнусни коментари за раждалите естествено, че свят ми се завива. Затова сте масово лицемерни, мълчете си за нещо, дето не го правите вие. Същото лицемерие колко красиви били бременните. Това е просто необходимост, която жените изтърпяват, и после доста усилия им са нужни да се възстановят.
20
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дразнещо е това моята баба и моят дядо, защото нещата се променят. Известно ли ви е, че тогава е имало естествен подбор и доста бебета са умирали и са оставали здравите? Затова и продължителността на живота е била по-ниска. По темата - при секциото намалява риска за детето, за майката несигурни данни. Така че дето сте против оперативното раждане, не сте винаги прави. По-добре намален риск, според мен.
19
0
 
3
 
! Отговори
нелогично преди 1 година
Пак някакви нелогични цени на клиничните пътеки, който водят до задлъжнялост на лечебните заведения.Едно естествено раждане се води от 1 акушерка и 1 доктор. При секцио е цял екип с множество консумативи, инструменти, апаратура,които няма как да се покрият с 1000 лв. Целта не би трябвало да бъде да накажем болниците, които правят секцио. Да жените ги е страх от нечовешката болка, но може ли болниците в малките населени места да осигурят епидурална упойка. Едва ли.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята баба е родила 5 деца и то у тях си, по онова време не е имало достъп до болница. А вика- последното го родих на нивата.
17
1
 
0
 
! Отговори
Е и! преди 1 година
То в БГ раждат основно бабички.....жените в детеродна възраст са по моловете или си правят татуировки....Бабичките таксите не ги плашат
16
1
 
1
 
! Отговори
Асен Василев преди 1 година
До 14: защо се притесняваш толкова? Щом баща ти е забраменял, значи все пак има един успешен опит.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май никой не чете внимателно, само си пишете тъпите коментари, за да сте интересни! Няма да ги плащат тези пари жените, за да родят, ще ги плаща здравната каса на болниците, за да се стимулира естественото раждане, което е по-щадящо за родилките.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така? Пак ли Путин е виновен за увеличението?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРОБИЩА!!! ТОЙ ОБЪРНА БЪГАРИЯ В ГРОБИЩЕН ПАРК!!! РОЛЯТА МУ Е ДА СЕ ИЗБИЕМ ЕДИН-ДРУГ БЪЛГАРСКИТЕ!!! ЗА МЕН ТОЙ Е ПЪЛЕН ПРЕДАТЕЛ И МОШЕНИК!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетохте ли статията.... Клиничната пътека се променя, колко те изнудват от болницата е отделна тема
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе интересно става когато нямаш 💸💰 ще стишкаш ли докато събереш или някой ти даде на заем . И без това се раждат толкова малко деца ,че това ще е поредното от списъкът на оправданиея за по ниска раждаемост.
10
7
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Голямата болка на Асен Василев е ,че не може да забременее
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли в милата ни татковина , да не измислят как да приберат парите на обикновения българин интересно на едни наши братчеди дали ще си плащат ,или и техните раждания ще минат пак през джоба на данъкоплатеца , както водата , електричеството и другите здравни услуги ..г-н Каръдая ,кажете нещо по този въпрос??
8
2
 
2
 
! Отговори
C2H5OH преди 1 година
Ако не платиш кво става? Вземат ти детето или го убиват?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с 50 на сто щяла да скочи цената на естественото зачатие.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на раждането ли посегнахте, бре търгаши?
5
2
 
7
 
! Отговори
По-добре не преди 1 година
На територията не трябва да се ражда никак. Децата не трябва да живеят в такава клоака. Който иска да роди и гледа дете може, но в чужбина. Тук ще попадне на Симона Радева и Семерджиев и дотам.