Затяга ли се битката на "Даунинг стрийт" 10?

Лидерката на консерваторите Лиз Тръс получи сериозна подкрепа
1 авг 2022 21:15, Петя Славова
11
Затяга ли се битката на "Даунинг стрийт" 10?
Снимка: БГНЕС

Лидерката на британските консерватори Лиз Тръс получи още една сериозна подкрепа, когато членовете на торите започнаха месец на гласуване, за да определят следващия обитател на "Даунинг стрийт" 10, предава БГНЕС.

Изоставащият съперник на Тръс - Риши Сунак, се бореше да навакса загубените позиции с план за бъдещо намаляване на данъците - и евентуално за финансиране на бъдещо световно първенство по футбол за жени във Великобритания, след като английските "лъвици" спечелиха европейското първенство.

Тръс присъства на финала срещу Германия, а първата победа на английския футболен отбор в голям турнир от 1966 г. насам изтри плана на Сунак за дългосрочно намаляване на данъците от първите страници на всички вестници, с изключение на "Дейли Телеграф".

Още по темата

Претендентите на Консервативната партия ще се изправят един срещу друг по време на изборите за членове на партията в югозападния град Ексетър - второто от общо 12 подобни събития преди обявяването на победителя на 5 септември.

Сунак, който е опитен в дебатите, трябва да възстанови темпото, след като Тръс навлезе със силна преднина в социологическите проучвания с платформа за незабавно намаляване на данъците, за да се справи с най-тежката от поколения насам криза.

Министърът на финансите Надим Захауи се присъедини към други известни личности от кабинета на Борис Джонсън, които подкрепиха външния министър срещу Сунак, неговия предшественик в Министерството на финансите.

"Лиз разбира, че статуквото не е опция по време на криза", пише Захави в "Телеграф", атакувайки плана на Сунак да даде приоритет на борбата с инфлацията сега, преди да намали данъците по-късно.

"Нуждаем се от отношение към икономиката като "бустер", а не като "мракобес", за да се справим с проблемите, свързани с разходите за живот, и с предизвикателствата на световната сцена", заяви новият министър.

Оставката на Сунак от затъналия в скандали кабинет на Джонсън помогна да се предизвика отлив на министри, който принуди министър-председателя да напусне поста си миналия месец.

В момента, в който започнаха да получават формуляри за гласуване по пощата и онлайн, голяма част от около 200 000 членове на торите според социолозите изпитват недоволство срещу Сунак - такова, което споделя и Джонсън.

Премиерът не взема официално страна, но е казал на помощниците си, че възнамерява да даде няколко съвета на своя наследник, "който и да е той", съобщи Sunday Times.

Въпреки подкрепата на Захави, министъра на отбраната Бен Уолъс, министъра на Северна Ирландия Брандън Люис и центриста от Том Тугендхат, Тръс предупреди да не се самоуспокояваме, предава БГНЕС.

Наближавайки изборите в Ексетър, външният министър значително е подобрила понякога роботизираните си публични изяви - най-известна е речта ѝ от 2014 г., когато беше министър на околната среда.

Връщайки се към предишното си поприще, превърналата се в ревностен привърженик на Брекзит обеща през уикенда да "освободи" фермерите от регулациите на Европейския съюз, за да подобри продоволствената сигурност на Обединеното кралство.

Тръс също така обеща да се справи с недостига на работна ръка в селското стопанство, отчасти причинен от ограниченията върху имиграцията след Брекзит, които принудиха британските фермери да оставят плодовете да гният по полетата и да колят здрави прасета.

Тръс представи и план за образованието, като обеща, че всички ученици с най-добри оценки ще получават автоматично покана да кандидатстват за Оксфорд, Кеймбридж или други престижни университети.

И Тръс, и Сунак са отишли в Оксфорд - в нейния случай, след като е учила в държавно училище в северния град Лийдс, което според нея е подвело твърде много ученици, като не ги е подтикнало да се развиват.

И двамата претенденти подчертават необходимостта от единство, след като изборите вече са приключили, съзнавайки, че опозиционната Лейбъристка партия се намира на върха в проучванията на общественото мнение на фона на икономическата криза и политическите сътресения на Джонсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая ще е по зле и от блондьо. Ще довърши кралството за нула време. Изключително повърхностна и неспособна за лидер....
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9Ние сме България, европеидните про'с'таци отивайте в брюксил!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме ЕС и хич не ни пука за брейкзитчиите, даже е време т.ъпия английски език да се разкара. За Европа си имаше добра идея с Есперанто, но подлизурковците го затриха. Най-ограничения език е английския. Нашите продажници дето се опитват да махнат думата колежка са жалки нещастници, българският е богат език и си има дума за всичко, а не една дума да се ползва за 15 неща.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сунак е твърде мътен за премиер на кралското, а хистеричната чавка, Тръс им е по на сърце. ЮКей си е с колонизаторски манталитет и колкото и Ентелигентен да е индиеца, в очите на англетата си е от слугинажа.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тръс присъства на финала срещу Германия, а първата победа на английския футболен отбор в голям турнир" --------------- И откога избора на министър-председател на една голяма държава се определя от присъствието на футболен мач? Тотално опростачване и чалгализация на британците!
5
3
 
8
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 1 година
Писна ми да се моля на Бога да им дойде акъла и да сложат някой нормален, а не откачен да разпали ядрена война! А между другото, вече готвят Борис Джонсън за шеф на НАТО. Дъртата Пелоси утре ще каца в Тайван, а това е поредната провокация за война, този път с Китай. Явно акъла им НИКОГА няма да дойде.
4
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Факт е че Сунак е класи над климактериумната (също като империята им) истеричка Тръс.
3
5
 
6
 
! Отговори
Sarcasm преди 1 година
Руши Суек типичен британец, потомствен, браво. Такъв човек ще оправи загубилата блясък империя!
2
1
 
11
 
! Отговори
ИДИОКРАЦИЯ преди 1 година
Любимката на Лавров Лизи Географката.
1
4
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДО 05.09. АНГЛИЧАНИТЕ НАПЪЛНО ЩЕ СА УСЕТИЛИ ВОЙНАТА НА НАТО СРЕЩУ РУСИЯ ПО ДЖОБОВЕТЕ СИ И ЛИСАНАТА ЩЕ СИ НАМЕРИ МЯСТОТО ДО БОРЧО , ОКОЛО КИЕВ !!