Кристалина Георгиева: Следващата година ще бъде още по-трудна

Държавите да се въздържат от разхищения на публични средства
6 сеп 2022 14:45, Анисия Иванова
34
Кристалина Георгиева: Следващата година ще бъде още по-трудна
Снимка: БГНЕС

Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде", каза тя на събитие на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" и добави, че "фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора... ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои".

МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното, каза Георгиева и добави: "Тази година е много трудна, а следващата вероятно ще бъде още по-трудна."

Забележките на Георгиева идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстояща трудна зима, тъй като цените на енергията и газа са рекордно високи, подхранвани от решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време.

В Чешката република, Полша и на други места започнаха протести с искания за намаляване на цените, а правителствата на ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, за да ограничат общественото недоволство, като в много случаи изразходват около 2 % от своя БВП.

Според Георгиева обаче това няма да помогне: "Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Черна станция. Добре. Ти ще правиш ли нещо или само уведомяваш?
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталинка я знае всеки .Дърто *** ,което обърна палачинката и стана афро-антлантик.
6
1
 
22
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Не знам защо но тая по ми мяза на звеноводка в текезето отколкото директорка на незнамквоси!?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три пъти ура за Сталинкааа.
4
1
 
23
 
! Отговори
пенсионер на круиз преди 1 година
това за нас не се отнася , киро ни е уредил четири пъти по евтин газ , асенчо ни дигна доходите до незнайни висоти , ицо освободи плажа от турско присъствие а корнелия направи България първа в Европа и 27_ма в света по икономически растеж . мдааа !
3
1
 
18
 
! Отговори
пери преди 1 година
Споко, ще оцелеем. Колкото и да ни плашите.
2
0
 
23
 
! Отговори
Басий преди 1 година
Бахтий.мозъчният тръст дето е измислил неща които даже пеленачетата знаят!Особено пък нашта Красталина! На тия за това ли им плащат заплати бе?
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая какво е направила за България?? Мизерница - изпълнител на чужди интереси!