Предупреждение: Няма ли бюджет, цялата икономика ще колабира

Сроковете по Плана за възстановяване са много кратки
18
Предупреждение: Няма ли бюджет, цялата икономика ще колабира
Снимка: Dnes.bg, архив

Ако не бъде гласуван бюджетът, цялата икономика ще колабира. Много компании ще спрат да работят, ще пуснат работниците в неплатен отпуск и ще се окажем с половин-един милион безработни за ден. Това коментира пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов, според когото покрай политическите кавги трябва да се действа и практично.

„Бюджетът е най-важният инструментариум. Ако няма бюджет, просто не можем да навигираме лодката в бурното море”, подчерта още той.

Сроковете по Плана за възстановяване са много кратки, предупреди икономистът. Ако парите не бъдат усвоени, се насочват към други страни. „Идеята е бързо да се усвоят, за да има антикризисен ефект. От ден първи на парламента трябва да се започне работа. Ние все още не сме усвоили нищо. Можем да използваме тези средства за антикризисни мерки”, допълни той.

Икономистът коментира дали в част от текстовете, които трябва да се приемат по Плана, е либерализацията на цената на тока за домакинствата. „Има ангажимент, но не е от догодина. Мисля, че става въпрос за след 2025 г.”, каза той.

Относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той каза, че са приети със Закона за бюджета, който изтича на 31 декември. „На 1 януари бюджетът ще помпа приходи, но няма да може да похарчи една стотинка. Когато не е приет, може да се харчи, колкото предишната година по същото време”, поясни икономистът.

Ангелов обясни дали на държавата ни се намира в икономически крах или ситуацията е добра: „До момента се справяме добре, но ако оставим нещата на самотек, без бюджет и без енергийни помощи - тогава крахът е неминуем”, допълни икономистът.

Той засегна и новите икономически санкции срещу Русия: „Пакетът налага таван на цената на руския петрол. Ние сме една от страните, която получи изключение, може да внасяме евтин петрол, но засега това не се е отразило на цената на горивата. Предизвикателство е по какъв начин парламентът може да даде правомощия, да кажем на КЗК, да контролира фирмите с изключения от ембаргото”, каза Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: бюджетикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ликвидитат Българите преди 1 година
Вдигането на ПЕНСИОНАТА ВЪЗРАСТ Е НЕЗАКОННО> НА високи заплати са оставени за десет години стотици хиляди издръжани с ограбвани милиарди от народа ЧИНОВНИЦИ>Повечето са съучастници на ограбващи БЪлгарския народ по нагло престъпни схеми..Освен високи заплати и осигуровки престъпниците се готвят да ограбват народа с ВиСОКИ ПЕНСИИ ДЕсЕТКИ ГОДИНИ.. МИЛИОНИ СА БЕЗ ДОХОДИ И РАБОТА >> НЕ ИМ ДАВАТ НИТО ЛЕВ ПОМОЩИ..
13
0
 
0
 
! Отговори
Арести за политици преди 1 година
ГЕнерал РАДЕВ НЯМА ПРАВО ДА ДАВА ВлАСТА НА НАРОЧНО СЪЗДАДЕНИ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ>. ВКл Всички...С ТН БЮДЖЕТ УЗАКОНЯВАТ ОГРАБВАНЕТО НА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ГОДИШНО ПО ОТРАБОТЕНИ СХЕМИ ПРЕЗ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА>ТОВА СЕ ПРАВи дЕСЕТКИ ГОДИНИ В УСЛОВИЯТА НА ТОТАЛНА БЕДНОСТ НА милиони БЪлгари. НАд 2 000 000 нямат никакви доходи подава България вкл ученици и студенти..
12
1
 
0
 
! Отговори
Добре че... преди 1 година
Виното ми у бидона вече е почти готово, зелце си имам. Ееххх майка му стара кеффф!!!
11
1
 
0
 
! Отговори
За кво става въпрос? преди 1 година
ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ЛИ "икономика" ????
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарната икономика разчита на държавния бюджет, за да не фалира?! Иначе бизнесът иска по-малко държава, по-малко контрол, повече свобода...Четете, оглеждайте се и се наслаждавайте на "демокрацията", която се оказа по-зловонна от социализЪма.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кухо предупреждение: Няма ли бюджет, цялата икономика ще колабира. Тя цялата Еесовска Зона с бюджет колабира, та ние ли? Какъв бюджет ще оправи енергийната, икономическата, структурната кризи? Какъв бюджет ще ни опази от деиндустриализацията и масовите фалити?
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин, а другите в плик, които получавате?
7
1
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
каква икономика с 1000-150лв заплатта
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе, щяла да затвори държавата !Защо не си го кажете, всичките маймуни на държавната хранилка ще гладувате ТАМ е ПРОбЛЕМА ви !Няма да има парички за усвояване от обръчите фирми мдааааа
5
0
 
8
 
! Отговори
бррррръм преди 1 година
Когато няма приет бюджет се харчи от държавата по 1/12 месечно от цифрата на бюджета по предходната година. Нещо ми прилича на нагнетяване на излишно напрежение, но надали това ще окаже влияние на всеки, но света и живота все повече заприличват на борса с цени и манипулации.
4
0
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
ами нали като колабира ще ви изядем с парцалите там горе... много добре го знаете... няма да има лапачка за вас, а не нас да плашите!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не гласуват бюджета има голямо притеснение че няма да има пари за крадене
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът за възстановяване от ковид се оказа всичко друго, но не и пари за възстановяване! Зелени енергии, дигитално бъдеще... Не видяхме един евроцент, няма и да видим! За пореден път евромошениците ни излъгаха с огледалца и мъниста, а ние стоим и гледаме като индианци. Затова пък поемаме на богато ангажименти за затваряне на централи, производства и излизане на населението на борсата на тока!
1
1
 
10
 
! Отговори
Оффффффффф преди 1 година
Кризисен мениджмънт му се вика! Както всички се уверихме държавните калинки и от това не разбират! Не че има изненадани :)