Мними търговци източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви

Експертите съветват - създавайте дълги пароли
8
Мними търговци източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви
Снимка: Pixabay

Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове, а една от отличителните черти е липсата на телефон за обратна връзка. Едно от последните разследвания на ГДБОП е разкрило, че мними търговци източват банкови карти, като използват сайтове за онлайн обяви.

"Ролята на националния координатор е да служи като свързващо звено между четирите стълба на киберсигурността в България - киберпрестъпленията, Министерството на отбраната с техните функции, Агенцията за национална сигурност и Министерството на електронното управление. Атаки засичаме всеки ден. Ние нямаме граници в интернет. Съседи сме както с нашите приятели, така и с нашите врагове. Нормално е атаки да има всеки ден. Те идват отвсякъде, включително от България", заяви националният координатор по киберсигурност Петър Кирков в студиото на "България сутрин".

По думите му хората трябва да спазват повече киберхигиена.

"Това че има атаки от България, не означава, че българи извършват атаките към нашите институции. В повечето случаи става въпрос за компрометиран компютър. Такъв, който е хакнат отвън. Атаките постоянно се променят и защитата трябва постоянно да се адаптира. Постоянно трябва да адаптираме нашето поведение и защитите към атаките, които се случват към нас. Това се отнася и за домашните ни компютри. Атаката към президентската институция беше атака за отказ от услуга. Целта на този тип атака е политическа, а не да бъде нарушена информацията или да бъде откраднато нещо", посочи Кирков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че се опитват да противодействат на сценария да останем без специалисти по киберсигурност и да останем без добра защита.

"Трябва да използваме сигурни пароли. Това означава дълги. Не трябва да споделяме паролата си с никого или да я преизползваме на няколко места. Трябва да внимаваме какво споделяме в социалните мрежи", посъветва Кирков.

"След като започна войната в Украйна, не наблюдаваме драстично увеличение на атаките. Малко, може би, се измени техният вид. Започнахме да виждаме повече атаки, които да политически мотивирани", каза гостът.

Кирков добави, че действията при атака са много ясни - ако институция разпознае атака, тя подава информация към национален екип за реагиране при инциденти с киберсигурност, но ако проблемът ескалира и атаката засегне повече институции, се свиква Национален съвет по киберсигурност.

"Ако дори тогава не можем да се справим, имаме много ясен механизъм, по който можем да се свържем със структурите в ЕС", заключи координаторът по киберсигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: сметкихакериBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Стига сте пускали една и също недомислица , от една година насам едно и също. ГДПОБ си гледа предимно рушветите, и покровителството на наркотрафика и контрабандата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
задължително вкарайте в паролата си запетайка и/или кавичка. Така ако някой експортира дъмп от пароли на csv ще му счупи файла.
4
1
 
1
 
! Отговори
Растата преди 1 година
Ами сега масово се пазарува онлайн, и то всякакви неща - техника, дрехи, мебели и т.н. Нормално е да се появят хора, които да измислят начини да дърпат пари оттам, лесни пари. Просто трябва да се внимава в кой сайт се пазарува. Но аз съм старомоден, през живота ми съм извършил много малко покупки в интернет. Влизам в магазина и купувам на място.
3
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Питайте новодошлите навлеци
2
0
 
5
 
! Отговори
БЕСЕН преди 1 година
А на мен публичен изпълнител на НАП ми запорира банковите сметки, щото съм имал задължения към държавата. Звъня му да го питам кво става, кви задължения, не ми вдига вече трети ден! Само писмо получих!!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Така се прави!!!