От кои витамини и минерали се нуждаем по време на месечния цикъл?

Омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на възпалението в организма
8
От кои витамини и минерали се нуждаем по време на месечния цикъл?
Снимка: Istock

Дефицитът на витамини и минерали може да доведе до редица неразположения и здравословни проблеми. Симптомите на ПМС – предменструален синдром, както и самата менструация често могат да се влошат поради хранителни дефицити. Начинът ни на хранене е от съществено значение за това как ще се чувстваме и изглеждаме по време на месечния цикъл, който включва няколко фази.

Дали ще сме подути, задържали излишни течности, дали ще са болезнени гърдите ни и мигрената ще е по-интензивна... всичко това може да бъде овладяно до някаква степен с помощта на храните, които консумираме и най-вече с определени витамини и минерали, които си осигуряваме чрез тях. Вижте повече в следващите редове.

Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар!

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на възпалението в организма, което може да доведе до болезнени спазми по време на цикъл. В допълнение, тези полезни мастни киселини са важни за репродуктивната система, за здравето на сърцето, мозъка, кожата, косата и т. н. Храни, с които може да си ги набавите са ленено семе, риба, орехи, семена от чиа и други.

Цинк

Наред с подсилването на имунната система, цинкът подпомага синтеза на хормони, включително естроген и прогестерон. Цинкът е основно хранително вещество за жени в менструална възраст. Храни, богати на цинк, които може да добавите към менюто си са говеждо, агнешко, пилешко месо, бобови растения, конопени семена, тиквени семки, кашу, бадеми, фъстъци, яйца, картофи, зеле, морски дарове и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте кисело зеле.