СЗО: 15 000 починали в Европа 2022 г. от необичайните жеги

Основната причина е топлинният стрес, тялото не може да се охлажда
Обновена: 8 ное 2022 20:18 | 8 ное 2022 20:09, Елка Василева
24
СЗО: 15 000 починали в Европа 2022 г. от необичайните жеги
Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко 15 000 души са починали тази година заради необичайно горещото време в Европа, предаде ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Още по темата
Регионът преживя най-горещото лято и най-горещия месец август, откакто се води статистика, каза вчера регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той произнесе реч в началото на конференцията на ООН за климатичните промени КОП 27, която се провежда в Египет.

Горещите вълни, сушата и горските пожари това лято се увеличиха в много европейски райони и повлияха отрицателно върху здравето на населението, каза Клуге.

Така нареченият "топлинен стрес" -  състояние, при което тялото не може да се охлажда, е основната причина за смъртните случаи, свързани с екстремното време в Европейския регион на СЗО, допълни той.

Смята се, че най-малко 15 000 души са починали заради горещините тази година според данни, предоставени от страните членки на организацията. Регистрирани са около 4500 смъртни случая в Германия, почти 4000 в Испания, над 1000 в Португалия и над 3200 във Великобритания.

Европейският регион на СЗО включва повече от 50 държави, включително Русия, Украйна и Турция. Необичайно високите температури са причина за повече от 148 000 смъртни случая в региона през последните 50 години.

През следващите десетилетия нарастващата уязвимост към горещи вълни и други екстремни метеорологични явления ще доведе до повече заболявания и смъртни случаи, докато страните не предприемат драстични действия в борбата срещу изменението на климата, каза Клуге.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека позная... сета ще започнат да умиират от студовете...
18
1
 
4
 
! Отговори
Да не е от преди 1 година
кромид 19?!? Я по-добре питайте ВитаноФ - Великия Бухлю на юрдечетата...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Xaxa Няма какво да се добави! Но плоскоглавите още не загряват! Чакат да им го кажат от телевизора!
16
0
 
10
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Не са 15000, а в десетки пъти в повече, а "внезапната смърт" е в следствие на "ваксините". Иначе замисъла не е лош - изтребвай хората, чрез "ваксини", след това обвини за тяхната смърт някакво измислено "глобално затопляне", а заради него налагай още мерки, съсипвай икономики заради някакъв въглероден отпечатък докато не ограбиш населението. Накрая идва "спасителя" и предлага цифрова валута, чрез която да те контролира за всичко, като ти обяснява, че чрез нея щели да спасят икономиката.
15
0
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Е нали само от Ковид умираха!Правихте ли им ПСР тест ,на починалите от жегите ,да видите да не от Ковид???Измислената ви пандемия ,се спука като балон ,най-голямата измама в историята на човечеството ...ще си платите за лъжите!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският народ няма да участва и в тази измама!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната ЛЪЖА на сатаните от СЗО. Мисля че не би трябвало да е останал някой нормален човек по света който да им вярва. Сега ще почват много хора да умират от "глобалното затопляне", пардон от "климатичните промени", понеже няма да има друго обяснение за гибелта на ваксажийчетата, която ги чака неминуемо.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от тях са ваксинирани и колко не са, а циркаджии?
11
1
 
17
 
! Отговори
Дед Мароз преди 1 година
Януари и февруари искам да ви видя как се потите от глобалното затопляне, още повече и без газ!
10
1
 
16
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"необичайно горещото време в Европа" -Помните ли че тази година имаше необичайно силно изригване на вулканът Тонга? Което изхвърли колосални количества водни пари в атмосферата? Прави ли ви впечатление, че никога никога никога не се споменава за влиянието на това върху климата? Когато вулканът Пинатубо имаше сходно по сила изригване през 1991, беше ясно как това се отрази на климата! Понеже тогава още не бяха стартирали ОГРОМНАТА ИЗМАМА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ЧОВЕКА! Внимавайте как ви лъжат!
9
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 година
А от студ са умрели само 300 хиляди вместо обичайните 350 хиляди, което означава, че сме 25 хиляди на печалба. Топлото е хубаво. Студеното е лошо. Точка.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кой издава единни заповеди - климатиците на 28 градуса в офисите и магазините?
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъмно лилавия шеф на сзо би бил добра храна на стадо пирани. Тоя шмекер е част от събитие 201. Десет пъти по- вече народ измря заради него, в Китай в момента продължават изтезанията. Тоя е загрижен за здравето на хората колкото Байдън за доброто на Украйна.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква световна здравна организация ве, туй е организация на чудовищата и злодеите ОЧЗ - уейййй
5
2
 
23
 
! Отговори
Билчо Гейчев преди 1 година
Само от жегите е, да знаете! Ваксата се бори с глобалното затопляне - боцвате се и изстивате! ХАХАХАХА
4
0
 
19
 
! Отговори
Андон Андонов преди 1 година
Оле, едно време в най-големите жеги - юни, юли, август, ни водеха на нивата да жънем. А жътвата беше, леле, не искам да си спомням.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ковида и ковида
2
12
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
15 000 за цяла Европа не е много. Путин загуби 250 000 за 6 месеца и Русия все още я има. До края на войната ще е загубил над 500 000 и Русия пак ще я има, макар разпокъсана и разделена между САЩ, Украйна и Европа.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбира се, но от необичайна жега на сърцето. От магически одобрените течности.