Всеки втори източноевропеец притеснен от цените на енергията

Първата стъпка към пестене – по-ниски температури у дома
14
Всеки втори източноевропеец притеснен от цените на енергията
Снимка: Pixabay

На фона на растящите цени за енергия проучване, поръчано от "Ресидео" (Resideo Technologies, Inc.1), показва, че в Източна и Централна Европа повече от половината от потребителите са много притеснени за растящите цени на енергията. Проучването е проведено от OnePoll през септември-октомври 2022 г. Анкетирани са 1000 собственици на жилища, живеещи в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

По-голямата част от собствениците на жилища в държавите от Източна и Централна Европа, в които се провежда проучването - Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, са загрижени или силно загрижени за ситуацията, предаде БТА.

На въпроса какво правят към момента, за да намалят сметките за енергия, проучването показва, че потребителите в Унгария (30 процента), Румъния (24 на сто) и Полша (18 процента) са най-склонни да намалят температурата в дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия.

За сравнение 16 процента от запитаните в Чехия и 15 на сто от хората в Словакия биха намалили температурата в дома като основна стъпка за овладяване на сметките за енергия. 22 процента от анкетираните в Словакия казват, че биха регулирали температурата на отоплението през деня.

На въпроса към кого биха се обърнали за съвет, за да намалят сметките за енергия, анкетираните в Унгария (55 процента) са най-склонни да се обърнат към професионален монтажник, специалист в отоплението. В Румъния (36 на сто), Словакия (32 процента), Чехия (21 на сто) и Полша (15 процента) само такава част от собствениците на жилища биха се обърнали към професионален монтажник за съвет как да намалят сметките си за енергия.

Окуражаващото за всички, които предоставят услуги, свързани с отопление и охлаждане, по-голямата част от потребителите в Румъния (76 процента), Унгария (75 на сто), Чехия (70 процента), Словакия (69 на сто) и Полша (65 процента), биха се свързали с професионалист, за да инсталира система за управление на отоплението.

По-голямата част от потребителите в Румъния (76 процента), Унгария (75 на сто), Чехия (70 процента), Словакия (69 на сто) и Полша (65 процента) биха се свързали с професионалист, за да инсталира система за управление на отоплението, сочат още данните от проучването.

Resideo е водещ световен производител и дистрибутор на технологично базирани продукти и решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, в процес е т.нар. "конвергенция" на цените. Източно-европейските да се изравнят със западно -европейските. Защото нали е "общ пазар". Каквото плащат германците, това ще плащат и румънците. Ако да речем румънците произвеждат електричество на ниска себестойност, същата ще се "търгува" на високите "борсови" цени и ще изтича в Германия например. За да не остане на студено Румъния ще трябва и там цената да се увеличи до тази на Германия. Това е ЕС. Свиквайте. Един лихвен процент, единни цени.
10
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
А на запад всеки 1-ви.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е на Зеленски да му се изсипват милиарди
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас топлофикация ни лъже здраво. През топлия септември половин месец няма никой в апартамента, а останалото време един човек, който се прибира вечер и сутрин пак изчезва и те пляскат сметка 38,75 лв., сякаш цяла нощ си бълбукал. Лъжат и ни крадат яко.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я обяснете защо поляците като си направиха газопровод от Норвегия, сега ползват газ от хранилишата си, руски? Защо поляците, като имат толкова много залежи на въглища, сега няма с какво да се отопляват? Кой ги кара всички тези страни да режат клона, на който седят? Газопроводът "Дружба" е построен за благото на всички. Оше от 70-80-те години на ХХ век от Уренгой има тръби чак до Франция на запад и до Иран на юг, през полша, през Румъния, през Азербайджан. Кой измисли този садо-мазохизъм?
6
2
 
0
 
! Отговори
Кйгцйк преди 1 година
Не съм притеснен
5
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До 1....Тия мypгaвитe напаво метат куките с кабелите на жиците, след като са вече върэали кабелите эа пружина от креват. Ама ти нищо не си видел още, и има да гледаш много...
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от другата половина. Изобщо не ме интересуват цените на енергията, защото в най-студените дни се топлим с не повече от 2% от месечния ни доход за 350м2 къща. Просто така съм научен- да се развивам кариерно и да печеля пари. Другата половина не ме интересуват, поради простата причина че така и така аз ги издържам.
3
2
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Още оръжия за Украйна! Хааахахахаха
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Западна Европа направо са по улиците на протести. Даже полицаите стачкуват в Белгия.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То само Асанчо не е притеснен защото знае как да краде ток от стълба и се топли на печка с какво намери на *** Соске пачему нанаиси дисциплина бре асане