Песков: Западните оръжия само удължават страданията на украинците

По същество тези доставки не променят нищо, заяви той
412
Песков: Западните оръжия само удължават страданията на украинците
Снимка: БГНЕС/EPA

Кремъл заяви, че действията на Франция и други западни страни да доставят на Украйна оръжия - включително леки танкове - само ще направят живота на украинците по-труден.

"По същество тези доставки не могат и няма да променят нищо... Те могат само да удължат страданията на украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в отговор на въпрос относно решението на Франция миналата седмица да изпрати бронирани превозни средства на Украйна.

Европа и НАТО са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано френският президент Еманюел Макрон в разговор с Володимир Зеленски заяви, че Париж ще достави на Украйна бронирани машини или колесни танкове AMX-10RC.

"Едва ли има смисъл да говорим само за решението на Франция. Ние знаем, че колективна Европа, Северноатлантическият алианс и Съединените американски щати вече са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие", каза Песков.

Междувременно проруските сепаратисти в Донецка област обявиха, че са поели контрола на селище, разположено в близост до Бахмут, съобщи БТА.

Бахмутское "беше освободено от руските въоръжени сили", съобщиха сепаратистите от този украински регион, който Москва твърди, че е анексирала.

Информацията не е потвърдена от независим източник. Украинските власти заявиха, че отблъскват постоянни нападения срещу Бахмут и други градове, извършвани от наемническата група "Вагнер", съобщи Ройтерс. Подкрепления са изпратени в Соледар, малък град в близост до Бахмут.

Бахмутское се намира на североизток от град Бахмут, известен с лозята и солните си мини, с около 70 000 жители преди началото на руската офанзива. Руските сили, водени от наемниците от групата "Вагнер", се опитват да превземат града от два месеца, но се сблъскват с ожесточена украинска съпротива. Част от Бахмут е в развалини вследствие на ожесточения артилерийски обстрел.

Бахмутское е в близост и до град Соледар, който също е сцена на ожесточени сблъсъци.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че районът между тези два града е „едно от най-кървавите места на фронта“, припомня АФП.

Същевременно стана ясно, че 60-годишна жена е убита, а още няколко души са ранени при руски ракетен удар по пазар в село Шевченково в Източна Украйна. На кадри, публикувани в "Телеграм", се вижда как спасители претърсват големи купчини отломки и голям кратер в Шевченково, югоизточно от регионалната столица Харков.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, написа в "Телеграм", че "за съжаление е загинала 60-годишна жена". "Всички останали жертви са хоспитализирани. Лекарите им оказват помощ. Спасителите продължават да разчистват отломките", добави той.

По-рано той съобщи, че най-малко седем души са били ранени при удара, включително 13-годишно момиче.

Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска администрация, потвърди, че е загинал един човек и публикува в "Телеграм" снимка на пазара в пламъци. "Чисто и просто терористи", добави той и обвини Русия за нападението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
27
 
! Отговори
Песков преди 1 година
Исках да кажа, че ми се изправят космите на гза само като чуя за HIMARS-ите.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Руските майки и жени загубили синовете и мъжете си са супер доволни защото получават бяла лада с нови гуми.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
военните действия не са повод за радост. Не вярвам, че българите сме кръвеожадни и сме доволни от хилчдите смърти и разрушения, от поклаждането на непрекъсната омраза между народите. не вярвам. Вярвам обаче, че политиците ни, които вземат решения за поддържане на войната, го правят от страх и заради преки заплахи, както лични, така и към страната ни. Цитирайки високопоставени лица от САЩ "Ще продължаваме да оказваме натиск". Надявам се на изменения на обстроятелствата там.
11
6
 
42
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
О Боже, щото рашистанците са цъфнали и вързали, тези си въртят грамофонната плоча на един и същ рефрен, според нуждите и потребностите на путинофилските зомбита ... шлагерите им не са се променили от времето на ВСВ и другаря сталин ... !!!
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, тpoловете на Недодялко са заети под другата кампания да плюят по ПП, и тук няма кой да защитава Песков и Расиата му... И аз работех там, тогава защитавахме ГЕРБ и яко плюехме по Русия... След 24 февруари ни спуснаха нова кампания да пишем в подкрепа на Русия, и аз напуснах поради морални съображения... Питам един мой бивш колега как могат да пишат веднъж за Русия, веднъж против, и той ми вика - "различни кампании, кв'о да прайш... Важно е да плащат"...
9
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков да каже същото на руските майки и жени загубили мъжете си, опс, те не знаят, но рано или късно ще го разберат и тогава да им обясни, че само украинците страдат.
8
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяхте унищожили всички западни оръжия още при доставката? После станахте за смях от едни 40-годишни Хаймарс. Представям си, ако Украйна получи модерни Хаймарс с голям обсег какво ще се случи с голтаци като вас. Мобилизирайте още 10 милиона. Смешници крепостници, живеещи в 16ти век.
7
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно
6
9
 
39
 
! Отговори
Ти да видиш.... преди 1 година
Олеле, този се загрижил за украинския народ..... Вчера казваше ,че такива няма, а днес обратното.
5
8
 
36
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 1 година
малиии какъв рев какво чудо! Еми добре де вие що ревете тогава! Украйнците може да са мазокисти и да искат да страдат! вие рашистанците ко ви бърка това! Няка САЩ да дава оръжия на Украйна! Нека украйнците "страдат"! Нали вие не страдате!!?? Или Бъркам нещо??? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ,гледай себе си,че жената пак избяга от'' Рая на земята'' !А, усвоените,самоходни фабрики за производство на био-тор за почвата колко ''не страдат''...Само дето,не ви стига горивото да ги превърнете във пепелни вази и да си ги отнесете обратно в матушката,''своих не брАсаем''
3
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните оръжия само удължават страданията на украинците, защото ВС на РФ губи време, за да ги утилизира. Накрая пак излиза демилитаризация и денацификация.
2
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех....тъпоъгълника..само украинците страдат...руски войничета на умират или....те въобще не ги броят....ФАШИСТИ....
1
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бееее....май май удължават ваще повече....